Neúspešný test jadrového systému Trident. Britská raketa po pár metroch spadla

Odpaľovací systém jadrových rakiet Trident na britskej ponorke pri januárovom teste zlyhal. Raketa, ktorá môže niesť jadrovú hlavicu, dopadla len niekoľko metrov od ponorky, ktorá ju vystrelila, uviedol dnes britský bulvárny denník The Sun. Britské ministerstvo obrany priznalo "anomáliu" a odmietlo oznámiť ďalšie podrobnosti kvôli národnej bezpečnosti, napísala agentúra Reuters.

21.02.2024 11:22 , aktualizované: 14:13
debata (26)

Britská ponorka HMS Vanguard bola na konci januára na cvičení pri pobreží Floridy. Posádka odviedla svoju prácu a raketa Trident 2 vybavená atrapami bojových hlavíc bola vypustená. Motory prvého stupňa ale zlyhali a raketa vážiaca 58 ton dopadla len o pár metrov ďalej a potopila sa. Testu navyše osobne prizeral aj minister obrany Grant Shapps.

Lietajú i plávajú. NATO experimentuje s dronmi
Video
Drony nielen lietajú, ale aj plávajú. Vojenský a civilný personál NATO sa zoznámil s bezpilotnými námornými technológiami počas série testov v Portugalsku v rámci cvičení REPMUS 23 a Dynamic Messenger 23. / Zdroj: NATO

„K anomálii došlo, ale bola to špecifická udalosť bez následkov pre spoľahlivosť širšieho systému Trident,“ cituje agentúra Reuters ministra obrany Granta Shappsa, ktorý dodal, že Británia je schopná „odpáliť svoje jadrové zbrane, ak by sa vyskytla situácia, v ktorej by to musela urobiť“.

Raketa vystrelená z ponorky HMS Vigilant, ktorá... Foto: SITA/AP
Británia, Trident, balistická raketa Raketa vystrelená z ponorky HMS Vigilant, ktorá odpálila neozbrojenú balistickú strelu Trident II (D5), 21. februára 2024.

Britské médiá pripomínajú, že je to už druhé zlyhanie systému Trident v posledných rokoch. Odpáleniu sa nedarilo už v júni 2016.

Zatiaľ čo hovorkyňa ministerstva obrany ubezpečuje, že januárové zlyhanie nijako neznižuje schopnosť Británie odradiť nepriateľa, opoziční labouristi sú znepokojení, píše The Guardian.

„Vláda pevne verí, že náš systém jadrového odstrašenia je efektívny, spoľahlivý a budí patričný rešpekt,“ povedal minister obrany Shapps.

dragonfire Čítajte aj Briti majú „dračí oheň“. Drony zničí laserom

Británia má podľa mimovládnej Iniciatívy proti jadrovej hrozbe (NTI) 225 jadrových hlavíc rozmiestnených v ponorkách, z ktorých každá je schopná niesť až 40 rakiet.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zbrane #ponorka #balistické rakety #námorníctvo