Agresívne správanie, ako počas studenej vojny. Rusi hrozili zostrelením francúzskych lietadiel

Ruské jednotky minulý mesiac hrozili zostrelením francúzskych lietadiel hliadkujúcich v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom, vyhlásil vo štvrtok vo vysielaní rádia RTL francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu.

22.02.2024 13:45
debata (21)
Rusko poslalo dve stíhačky Su-27 k britským lietadlám
Video
Rusko vyslalo dvojicu stíhačiek Su-27 k trom lietadlám, ktoré Rusi identifikovali ako "lietadlo RC-135 na elektronické spravodajstvo a elektronický boj a dve viacúčelové stíhačky RAF Typhoon". Keď sa ruské stíhačky priblížili, lietadlá sa podľa ministerstva obrany vzdialili od hranice Ruskej federácie. / Zdroj: MO RF

Lecornu neuviedol podrobnosti, dodal však, že Rusko opätovne zaujíma výnimočne agresívny postoj podobný postoju Sovietskeho zväzu počas studenej vojny. Považuje to za znak toho, že vojenský útok na Ukrajinu sa nevyvíja podľa predstáv Moskvy.

„Správanie Ruska v roku 2024 nemá vôbec nič spoločné s tým, čo sa dialo v roku 2022 a už vôbec nie s tým, čo sa dialo pred vojenskou agresiou na Ukrajine. Vysvetľuje to fakt, že Rusko sa na ukrajinských bojiskách borí s problémami,“ uviedol minister.

Eurofighter Čítajte aj Závažný incident vo vzdušnom priestore NATO: Nemecké Eurofightery zasiahli proti ruským dronom

Francúzski piloti od začiatku ruského vojenského útoku na Ukrajinu pravidelne hliadkujú na východnom krídle NATO v rámci snahy o posilnenie obranných pozícií aliancie. Vykonávajú pri tom aj diaľkové lety, pri ktorých využívajú prieskumné lietadlá včasnej výstrahy AWACS. Pomocou výkonného radarového systému dokážu odhaliť odpaly rakiet, nálety či inú vojenskú aktivitu v rámci ukrajinského konfliktu.

Stret amerického drona s ruskou stíhačkou
Video
Zdroj: US Air Force

Ruskí piloti už v minulosti reagovali agresívne. Britská vláda uviedla, že v roku 2022 vystrelila ruská stíhačka raketu do blízkosti prieskumného lietadla Boeing RC-135 Rivet Joint patriaceho britskému kráľovskému letectvu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Francúzsko #Rusko #vojna na Ukrajine #Francúzska armáda