Ruské propagandistické weby šíria falošný príhovor Navaľného matky

Propagandistické weby v Rusku šíria falošnú výzvu matky zosnulého politika Alexeja Navaľného adresovanú jeho manželke Juliji. S odvolaním sa na ruský portál na overovanie faktov Provereno.medija (Overené.médiá) o tom v piatok informovala britská stanica BBC.

23.02.2024 16:30
Ľudmila Navaľná Foto:
Ľudmila Navaľná, matka zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, hovorí počas videopríhovoru z arktického mesta Salechard 22. februára 2024.
debata (56)

Ide o zvukovú nahrávku, ktorá sa začína slovami: „Drahá Julija Borisovna Abrosimovová, teraz sa obraciam k vám“ – Abrosimovová je priezvisko Julije Navaľnej za slobodna. Ľudmila Navaľná v nahrávke svoju nevestu údajne ostro kritizuje.

„Tento záznam bol vytvorený pomocou neurónovej siete. Hlas je hlasu Ľudmily Navaľnej podobný len trochu, pretože nebolo na čom trénovať neurónovú sieť,“ objasnil novinár Iľja Ber, ktorý je za projektom Provereno.medija.

Rusko Navaľnyj úmrtie Čítajte viac Navaľneho telo ukázali matke. Má ho pochovať tajne, inak sa 's telom môže niečo stať'

Pripomenul, že jedinou zvukovou ukážkou hlasu Navaľného matky, ktorá je na internete teraz k dispozícii, je jej výzva adresovaná šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, aby jej vydali telo jej mŕtveho syna, aby mohol byť pochovaný.

Julia Navaľná hovorí o Rusku bez Putina a sľúbila pokračovať v boji svojho mŕtveho muža
Video
Zdroj: YouTube A. Navaľného

Podľa Bera sa falzifikát objavil vo štvrtok ráno na platforme Telegram – na kanále Signal, ktorý údajne prevádzkuje Kristina Potupčiková, bývalá tlačová tajomníčka prokremeľského hnutia Naši a momentálne administrátorka siete provládnych kanálov na Telegrame.

BBC doplnila, že po tom, ako po Navaľného smrti jeho vdova oznámila, že bude pokračovať v jeho politickej práci, sa v provládnych médiách začali objavovať materiály zamerané na diskreditáciu rodiny Navaľných.

Alexej Navaľnyj, pamätník, Čítajte viac Typická technika KGB. Premrznutého Navaľného zabili úderom do srdca, tvrdí aktivista
56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #propaganda #Alexej Navaľnyj #ruská propaganda #Julia Navaľná