USA a Británia zaútočili na takmer 20 cieľov na ôsmych rôznych miestach v Jemene

Americké a britské ozbrojené sily v sobotu podnikli útoky na 18 cieľov militantných islamistických povstalcov v Jemene, oznámil Pentagon.

25.02.2024 09:41
Bojová stíhačka / Typhoon / FRG4 / Foto: ,
Bojová stíhačka Typhoon FRG4 britskej armády na cyperskej leteckej základni Akrotiri počas príprav na útok proti jemenským rebelom, február 2024
debata (12)

Nálety prišli po týždňoch opakovaných útokov jemenských povstalcov, tzv. húsíov, na lodnú dopravu v Červenom mori. Zamerané boli na sklady zbraní, bezpilotné lietadlá, systémy protivzdušnej obrany, radary a vrtuľník, ktoré sa nachádzali na ôsmych rôznych miestach v Jemene. Spoločná operácia bola podľa Pentagonu vykonaná s podporou viacerých spojeneckých krajín.

Video
Na húsiovcov poslali USA lietadlovú loď Dwight D. Eisenhower

Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že povstalci budú naďalej čeliť odvetným opatreniam za ich útoky na lode v Červenom mori a okolitých vodách. „Spojené štáty nebudú váhať prijať opatrenia, ak to bude potrebné, na ochranu životov a voľného toku obchodu na jednej z najdôležitejších námorných trás na svete,“ uviedol Austin vo vyhlásení.

Pentagon Austin Čítajte viac Americký minister obrany leží na JIS-ke

Iránom podporovaní húsíovia útočia na obchodné lode v Červenom mori od vlaňajšieho novembra. Odvtedy podnikli najmenej 57 útokov na obchodné a vojenské lode. V posledných dňoch sa tempo útokov zvýšilo.

Povstalci tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od októbra 2023 prebieha vojna medzi Izraelom a militantmi z Hamasu. Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy sú však ich útokmi postihnuté desiatky krajín sveta.

USA okrem útokov na húsíov vedú aj koalíciu štátov, ktorej zámerom je chrániť plavbu lodí v Červenom mori. Washington sa tiež snaží vyvinúť diplomatický a finančný tlak na jemenských povstalcov, pričom ich nedávno znovu zaradil na svoj globálny zoznam teroristických organizácií.

Rubymar, Jemen, Červené more, jemenskí povstalci, Húsíovia Čítajte viac Z lode poškodenej jemenskými rebelmi unikla ropa, škvrna má takmer 30 kilometrov
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Jemen #húsíovia