Na poľskej železničnej stanici Dorohusk vysypali sóju z Ukrajiny. Sabotáž, tvrdí Kyjev

Na železničnej stanici Dorohusk na hranici s Ukrajinou neznámy páchateľ otvoril v sobotu zásobník na vagóne a vysypal z neho dovážanú sóju.

25.02.2024 11:10
debata (7)

Polícia incident vyšetruje, pričom znehodnotených bolo asi 5 ton sóje. Deň predtým ukrajinský podpredseda vlády a minister pre infraštruktúru Oleksandr Kubrakov oznámil, že na rovnakej stanici bola z troch vagónov vysypaná repka, ktorá smerovala do nemeckého Hamburgu.

Video
Farmári prišli pred parlament

Incidenty súvisia s protestami farmárov proti lacnému dovozu poľnoproduktov z Ukrajiny. Už niekoľko mesiacov preto blokujú hraničné priechody a v minulých dňoch z nákladných áut na cestu vysypali ukrajinské obilie. Podobný incident sa stal aj na železničnej stanici na hraničnom priechode Mesyka.

Kubrakov vyzval poľské orgány na rýchle protiopatrenia. „Systematické ničenie produktov ukrajinského poľnohospodárstva je ako plánovaná sabotáž,“ povedal a dodal: „Naša krajina sa bráni (proti ruskej invázii) a prežíva vďaka farmárom“.

Poľskí farmári chcú zabrániť, aby sa lacnejšie ukrajinské plodiny dostali na domáci trh. Európska únia totiž pozastavila všetky dovozné clá a kvóty na poľnohospodárske produkty s cieľom po ruskej invázii pred dvoma rokmi Ukrajine ekonomicky pomôcť.

traktor protest poľnohospodári Čítajte viac Macho o proteste farmárov: Nechceme byť obmedzovaní nariadeniami z Bruselu. EÚ je úžasný projekt, ale v zlých rukách (online)
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina #sója