Macho o proteste farmárov: Nechceme byť obmedzovaní nariadeniami z Bruselu. EÚ je úžasný projekt, ale v zlých rukách (online)

S heslami ako „stop ukrajinskému obiliu“, „sebestačnosť a nie prázdne slová“, „my máme kravy, vy máte kravaty" či „aby naše deti nepoznali kravy už len zo zoo“ vyrazili poľnohospodári do ulíc Slovenska. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora chce, aby protesty boli apolitické, no svoju účasť prisľúbil aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer). Ukončenie protestu je naplánované medzi 14. až 15. hodinou. Poľnohospodárske stroje sa budú presúvať postupne v kolónach, na cestách vznikali dopravné zápchy.

22.02.2024 08:00 , aktualizované: 15:51
debata (213)
Farmár Michal Szalay o tom, prečo sa zapojil do protestu
Video

15:50 Karol Motyka predseda Poľnohospodárskeho družstva Šenkvice spresnil, že na Slovensku je odhadom stotisíc kusov dojníc. Pripomenul však, že pred revolúciou chovali družstevníci aj šesťstotisíc kusov dojníc. „Určite to nestačí pre občanov Slovenska,“ ozrejmil. Faktom zostáva, že sebestačnosť Slovenska klesla pod 80 percent. „Perspektíva je veľká, len ju nesmú brzdiť zložité predpisy, ktoré nám bránia. Chceli by sme postaviť novú maštaľ, no za štyri roky nevieme vybaviť stavebné povolenie,“ posťažoval sa Pravde.

Karol Motyka predseda Poľnohospodárskeho družstva Šenkvice
Video

15:00 Jozef Artim, ústredný riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pre Pravdu zdôraznil, že má obavy o zelené ambície Európskej únie. „Dali sme si nereálny cieľ. Ako keby sme chceli zabehnúť maratón za dvadsať minút. Zelené ambície nie sú pre nás strašiakom, ale nemôže to byť tak, že z roka na rok robia zmeny od stola, no nehladia na prax,“ ozrejmil.

Jozef Artim, ústredný riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
Video

14:00 Poľnohospodári z okresov Trnava, Hlohovec a Piešťany so svojimi traktormi a ďalšou technikou zablokovali vo štvrtok dopoludnia v Trnave križovatku ulíc Rybníkova – Hlboká – Špačinská – Bučianska. Pridali sa tak k protestným akciám poľnohospodárov na celom Slovensku. Križovatka bola neprejazdná približne 1,5 hodiny, pred 12:00 ju traktory uvoľnili. Poľnohospodárov na frekventovanú križovatku podľa predsedu Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trnave Olivera Šiatkovského dohnala politika Európskej únie.

Anketa s protestujúcimi poľnohospodármi
Video

„Dotiahli nás sem nezmyselné príkazy, ako je päťpercentné úhorovanie, biopásy, v ktorých máme pestovať doslova burinu. Ďalej nezmyselné kontroly, a to, že agronóm je zahrnutý papiermi namiesto toho, aby si robil svoju prácu na poli,“ povedal Oliver Šiatkovský. Pripomenul tiež, že v protest poľnohospodárov sa odohráva v blízkosti bývalého cukrovaru, ktorý už dávno nefunguje, neďaleko bola mliekareň, ktorá bola zbúraná a nahradená supermarketom, ale aj výskumný ústav kukurice, na mieste ktorého stojí ďalší supermarket. Šiatkovský poďakoval občanom za pochopenie, zároveň poznamenal, že traktoristi sa pri ceste do Trnavy stretávali s pochopením a nezaznamenali žiadne konfliktné situácie.

protest farmárov Čítajte viac Tisíce traktorov pri proteste poľnohospodárov v Česku spomalili dopravu a zablokovali hranice

Do Trnavy prišlo asi 150 kusov traktorov a ďalšej farmárskej techniky. Aj keď bola inak frekventovaná križovatka zablokovaná, ponechali prejazdné pruhy pre záchranné zložky, cez ktoré prešlo aj pár autobusov. Pri proteste asistovala polícia, ktorá včas odkláňala dopravu, aby autá neuviazli pred križovatkou.

Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Trnave združuje podľa Šiatkovského 90 percent všetkých poľnohospodárov z okresov Trnava, Hlohovec a Piešťany. Slovenskí poľnohospodári dnes paralyzovali dopravu prakticky na celom Slovensku, zapojili sa tak do celoeurópskeho protestu farmárov a potravinárov Európskej únie.

Farmári prišli pred parlament
Video

13:31 Predseda Roľníckeho družstva Hron v Slovenskej Ľupči Igor Nemčok sa do štrajku zapojil s niekoľkými svojimi kolegami. „V rámci Slovenska je obsadených 37 úsekov,“ pripomenul. „Vieme, že trochu obmedzíme aj bežných šoférov, no dúfame, že ich ohľaduplnosť bude dobrá,“ uviedol. „Ide nám o to, aby tá spoločná poľnohospodárska politika bola naozaj spoločná. Myslíme si, že európska dvanástka, ktorá bola na začiatku, má oveľa viac výhod a menej kontrol, byrokracie. Nemusí robiť takú zelenú politiku ako my,“ tvrdí Nemčok. Svoje podľa neho urobila aj Ukrajina. „Keď máme šesť ton pšenice, tak sme dobrí. Náklad je dvesto eur za tonu. Keď sa teraz predáva za 130 eur, z Ukrajiny možno ešte lacnejšie, je to rana pod pás,“ posťažoval sa. „Samozrejme, problémom je aj PPA. Bol by som rád, keby sa to robilo trochu gazdovskejšie, jednoduchšie. Tie kontroly sú zdĺhavé – nemusí sa predsa merať každá parcela, veď potom to trvá aj tri týždne. Možno by na to stačili dva dni,“ mieni. Kto má vraj „bordel“, za tým treba ísť a pomerať ho. „Peniaze ale chýbajú každému. Podmienky sú teraz na život poľnohospodárov veľmi ťažké. Veríme, že týmto protestom sa to zlepší,“ doplnil Nemčok.

Premiér Robert Fico k protestu farmárov
Video

13:25 Koordinátor protestu v banskobystrickom okrese Mojmír Haško vysvetlil, že u nich sa zapojilo dvadsať kusov poľnohospodárskej techniky. „Na cestách je to zatiaľ pokojné. Vznikli menšie blokovania cesty 1/66, ale väčšie zdržania nevznikli,“ povedal. Ťažké stroje vyrážali z obcí Badín a Vlkanová, pokračovali smerom na Slovenskú Ľupču.

13:21 Medzi protestujúcimi bol aj Jaromír Oťaheľ z PD Dobrá Niva. „Slovensko v Európskej únii nič neznamená. Keby sme do toho išli sami, nezmôžeme nič. Museli sme sa pridať k tomu, čo sa deje v Európe,“ hovorí. „Keď bol v novembri 1989 prevrat, mal som sedemnásť rokov. Vtedy sa vravelo, že v komunizme vládne strašná byrokracia. Lenže ja som presvedčený, že komunisti by sa teraz mohli od tej súčasnej prísť ešte len učiť,“ poznamenal. Tvrdí, že všetko sa rieši povrchne, no do hĺbky sa nejde. „Rozhodujú ľudia, ktorí by nemali a naopak. Toto je len vyústenie niečoho, čo sa pred nami dlhodobo valí,“ dodal.

Do protestu sa zapojili aj farmári na strednom Slovensku
Video

13:15 Protest farmárov je v okresoch Banská Bystrica a Zvolen pokojný. Doprava na cestách nekolabuje, na premávku dohliadajú policajti. Na trase od Dobrej Nivy (ores Zvolen) sa do štrajku postupne pripájali desiatky mechanizmov, celkovo sa ich zúčastnilo zhruba sedemdesiat. Otáčali sa na kruhovom objazde v obci Kriváň (ores Detva) a pokračovali smerom na Zvolen.. Predseda Poľnohospodárskej a potravinárskej komory Zvolen Martin Malatinec vysvetlil, že protest organizujú vo zvolenskom, detvianskom, krupinskom a žiarskom regióne. „Do tohto štrajku voči nezmyselnej a extrémnej byrokracii vychádzajúcej z Európskej komisie sa zapojili všetci veľkí, strední aj malí poľnohospodári či potravinári,“ povedal. Zdôraznil, že rozhodnutia sa robia od zeleného stola, pričom samotní poľnohospodári sa majú prispôsobiť. Malatinec tvrdí, že chcú podporovať aj Ukrajinu, no musia mať porovnateľné podmienky. „Na jednej strane hovoríme, že chceme zdravé potraviny, žiadne geneticky modifikované, ale tam ich vypestujú a k nám dovezú. Tým pádom likvidujeme sami seba,“ zhodnotil zopakujúc, že potrebujú rovnaké podmienky v Európe aj tretích krajinách. „Potom môžeme byť konkurencieschop­ní,“ uzavrel.

Redaktorka Pravdy sa odviezla s protestujúcimi traktoristami
Video

13:05 K podnikateľských organizáciám, ktoré podporili poľnohospodárov, sa pridal aj Klub 500. Podmienky pre slovenských farmárov podľa neho sú vo vzťahu k ich konkurentom dlhodobo neférovo nastavené a príspevky pre slovenských farmárov sú nižšie ako v západných krajinách. „Klub 500 nemôže súhlasiť s tým, aby v oblasti riadenia poľnohospodárskej politiky bol Brusel tou inštitúciou, ktorá zadáva agrotechnické podmienky toho, čo a kedy sa má na pôde pestovať. Slovenskí farmári veľmi dobre vedia, kedy majú hnojiť, orať a siať a k tomu nepotrebujú žiadnych úradníkov v Bruseli,“ uviedol Klub 500.

Kolóna traktorov protestujúcich farmárov....
Kolóna traktorov protestujúcich farmárov....
+95Kolóna traktorov protestujúcich farmárov....

13:00 Poľnohospodári s takmer stovkou mechanizmov sa zapojili do protestu poľnohospodárov v okrese Nové Zámky. Spoločne absolvovali pomalú protestnú jazdu cestami prvej a druhej triedy, kde výrazne spomalili dopravu. Poľnohospodárov prišiel do Nových Zámkov osobne podporiť aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer). Okrem ministra prišiel aj poslanec za SNS Rudolf Huliak a europoslankyňa Smeru Katarína Roth Neveďalová

Podľa slov ministra ide všetkým poľnohospodárom o dosiahnutie spoločného cieľa. „Podporujem požiadavky poľnohospodárov, aby sme zvýšili potravinovú sebestačnosť, aby bolo viac domácich potravín v obchodných reťazcoch, aj aby robili poľnohospodári to, čo majú robiť, a nie aby sedeli za úradníckym stolom,“ povedal minister. Zároveň potvrdil, že situácia s vyplácaním priamych platieb sa pohne vpred čo najskôr.

12:24 Z Hradného kopca odišli posledné traktory, kolóna pokračuje mestom.

12:01 Premiér Fico zdôraznil, že podľa neho je potrebné pokračovať v zákaze dovozu niektorých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. „Momentálne je to 14 produktov. Med, pšenica, jačmeň, kukurica, pšeničná múka, slad, sójové bôby, repka olejná, slnečnica, cukor, otruby a niektoré ďalšie . Zákaz budeme predlžovať podľa slovenských potrieb,“ ozrejmil . Dodal, že má pochopenie pre potreby Ukrajiny, ale „na prvom mieste musí byť pre slovenskú vládu, slovenský poľnohospodár a slovenský občan.

11:57 Poľnohospodári s traktormi zastavili vo štvrtok okolo 10.00 h premávku na česko-slovenskom hraničnom priechode Hodonín-Holíč. Na mieste sú stovky traktorov. Výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš zdôraznil, že neprotestujú proti EÚ, ale proti zlým rozhodnutiam Európskej komisie (EK).

Českých a slovenských farmárov prišli k hranici pri mestách Hodonín a Holíč podporiť aj poľnohospodári z Maďarska a Poľska. Podľa rečníkov je cieľom upozorniť na byrokratickú záťaž aj problémy, ktoré im spôsobuje dovoz lacnejšieho tovaru z krajín mimo EÚ.

Farmári pred parlamentom
Video

Gajdoš zdôraznil, že farmári boli k protestom dohnaní, pretože dlhé rokovania s EK podľa jeho slov nikam neviedli. „Tieto naše protesty sú absolútne apolitické. Neprotestujeme ani pre koalíciu, ani pre opozíciu, ani pre Kremeľ. Protestujeme sami za seba, pre náš dôstojný život, ktorý dokáže zabezpečiť budúcnosť nám a našim deťom. Neprotestujeme proti EÚ. Protestujeme proti nesprávnym rozhodnutiam EK,“ vyhlásil podpredseda SPPK.

Pripomenul tri hlavné dôvody demonštrácií – byrokracia nielen z európskej, ale aj národnej úrovne, dôsledky Zelenej dohody pre Európu (Green Deal) a dovozy plodín z krajín mimo EÚ. „My sme farmári, chceme pracovať v poli, so zvieratami, chceme nakŕmiť Európu. Nechceme vypĺňať papiere a sedieť za počítačom,“ vyhlásil Gajdoš. Dodal, že zo slovenskej strany ešte ďalší poľnohospodári dorazia, meškanie zdôvodnil problémami s logistikou.

Prezident Agrárnej komory ČR Jan Doležal vyhlásil, že chcú, aby sa za nich politici postavili. „My vyprodukujeme kvalitné bezpečné potraviny, respektíve suroviny pre tieto potraviny a nemôžeme ich predať. Dnes sme tu za seba, ale chceme, aby sa politici budúci týždeň 26. februára, keď má zasadať rada ministrov pôdohospodárstva, postavili za nás. Aby povedali, že takto to ďalej nejde,“ povedal Doležal.

Podľa českej agrárnej komory vyrazilo v ČR k hraniciam so Slovenskom, Poľskom a Nemeckom asi 3000 poľnohos­podárskych strojov. Do štvrtkového protestu je podľa organizátorov zapojených desať krajín EÚ.

Protest farmárov na Spiši
Video
Zdroj: ta3

11:53 Podľa Macha sa zvažuje generálny štrajk naprieč členskými štátmi EÚ, ak nebudú vypočuté požiadavky poľnohospodárov. Podľa šéfa SPPK si v podstate farmári pýtajú prácu. Slovenskému poľnohospodárstvu chcú vrátiť lesk, ale v modernom duchu.

Protestujúci farmári prešli cez Šancovú
Video
Zdroj: Bianka Stuppacherová/Pravda

11:52 Macho pripomenul, že 24. februára zasadá mimoriadna rada ministrov k téme poľnohospodárstva, kde by mal minister Takáč tlmočiť požiadavky slovenských farmárov. „Na nezáujem Európskej komisie chrániť slovenských a európskych poľnohospodárov musíme reagovať suverénnou slovenskou zahraničnou politikou a zákazom dovozu mnohých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny,“ uviedol v stanovisku predseda vlády SR Robert Fico (Smer). „Obilie z Ukrajiny obsadzuje trhy, ktoré bežne obsadzovali slovenskí poľnohospodári alebo poľnohospodári z iných krajín Európskej únie. Ľudia si začínajú uvedomovať, že zase sa berie na zreteľ všetko ostatné, len nie záujem farmárov v Európskej únii,“ uviedol Fico. Zopakoval, že podľa neho sa „proti Rusku nedá bojovať do posledného Ukrajinca“.

11:50 Podľa Macha sa poľnohospodárstvo stalo v minulosti symbolom korupcie. Poučení z chýb z minulosti žiadajú dialóg s politikmi. Do eurovolieb podľa neho musia ísť ľudia so skúsenosťami. V regiónoch je podľa šéfa SPPK Macha 2 200 traktorov.

11:47 Farmárom prekáža aj prístup slovenských politikov. S heslami ako „zlo nesídli v Bruseli, ale v Bratislave“ sa zastavili pred parlamentom. Poľnohospodárom sa nepáči, že ich slovenskí politici prehliadajú a ako prioritu majú oceľ a automobily.

„Aj v dnešných dňoch počúvame politikov ktorí hovoria, čo si počneme bez ocele a bez automobilov, ale málo počuť o tom, že čo si počneme bez slovenského vidieka, bez pšenice, bez zvierat a bez potravín,“ zdôraznil Macho. Na dnešných protestoch sa zúčastňujú najmä väčší farmári, zastrešovaní dvomi najväčšími poľnohospodárskymi komorami. Tvrdia, že odmietajú ekologickejšie postupy, prekáža im priveľa byrokracie, dovozy produktov z tretích krajín a pomalé vyplácanie dotácií. „Stačilo zeleným a pomýleným ambíciám Európskej komisie,“ dodal.

11:40 Pred parlament prišli podporiť farmárov aj niektorí opoziční poslanci.

11:20 Smerom k parlamentu kráča spolu s traktormi aj menší sprievod ľudí s rapkáčmi a transparentmi.

11:15 Toto nie je politický protest, nie je proti vláde, ani proti EÚ, ale proti nesprávnym krokom Európskej komisie, povedal podpredseda slovenskej komory Gajdoš.

Farmári protestujú aj na východe Slovenska
Video

11:10 Zastavenie farmárov pred Zastúpením Európskej komisie má podľa Macha celoeurópsky rozmer. Zdôraznil, že idú voľby do Európskeho parlamentu (EP) a verí, že politici si všimnú ich problémy. „Chceme, aby EP nemal len zelené oči a niektoré členské štáty sú z ich politiky naštvané. Na Slovensku máme priestor chovať a pestovať, nechceme byť obmedzovaní nariadeniami z Bruselu,” upozornil Macho. EÚ je podľa neho úžasný projekt, ale v zlých rukách a zdôraznil, že byrokraciou zaťažujú farmárov nielen úradníci z Bruselu, ale aj slovenskí politici. Protest sa následne presunul pred budovou Národnej rady.

farmári Čítajte viac Nahnevaný farmár z protestov opisuje, aký vidí rozdiel medzi komunizmom a Bruselom

Dodal, že chce, aby Slovensko zostalo v Európskej únii, no žiada, aby ich požiadavky vypočuli. Prekáža im, že Európa chce spomaliť klimatickú krízu napriek protestom farmárov. Hlavným pilierom zákona z Európskeho parlamentu, ktorý si dal za úlohu zmierniť a spomaliť dopady globálneho problému, je zlepšenie ochrany prírody. Cieľom by takisto malo byť zachovanie biologickej rozmanitosti a riešenie klimatickej krízy ako aj obnova narušených ekosystémov a návrat života do nich. Európska komisia chce dostať prírodu do stavu, v akom bola pred sedemdesiatimi rokmi, teda v roku 1950. Legislatíva chce taktiež obnoviť aspoň 20 percent suchozemských a vodných plôch v Únii do roku 2030. To znamená, že bude potrebné zmenšiť produkčnú plochu pôdy, lesov a morí, čo je hlavný dôvod odporu kritikov zákona. V skratke to znamená, že pôda, na ktorej sa dnes pestovalo, bude musieť ľahnúť úhorom.

Ciele nariadenia európskeho zákona o obnove prírody:

  • obnoviť a rozšíriť biologicky bohatých biotopov a návrat populácií živočíšnych a rastlinných druhov
  • zvrátiť úbytku včiel, motýľov, čmeliakov, pestríc a ďalších populácií opeľovačov do roku 2030
  • zvýšiť plochy mestskej zelene o tri percentá do roku 2040 a minimálne 10 percentné pokrytie miest korunami stromov
  • zvýšiť podiel poľnohospodárskej pôdy s krajinnými prvkami, teda bez produkcie
  • zvýšiť stavy vtáctva žijúceho na poľnohospodár­skej pôde
  • obnoviť 30 percent odvodnených rašelinísk do roku 2030 a o 70 percent do roku 2050
  • obnova morských biotopov a morských druhov ako delfíny, sviňuchy alebo žraloky
  • odstraňovať prekážky z riek, aby sa do roku 2030 obnovil voľný tok aspoň na 25 tisíc kilometroch riek

ZDROJ: euractiv.sk

Francúzsko EÚ EP zasadnutie plenárne emisie Thunbergová Čítajte viac Je dôležitejšia príroda alebo vojna? Európa chce spomaliť klimatickú krízu napriek protestom farmárov

11:05 Hnutie Slovensko podporuje protesty farmárov a žiada ministra, aby priame platby Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) vyplatili v čo najskoršom termíne. Uviedol to vo štvrtok člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a poslanec NR SR Rastislav Krátky (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Z 360-miliónového balíka hektárových dotácií na rok 2023 PPA farmárom nevyplatila ešte ani polovicu, čo je zásadný problém a kľúčová požiadavka z protestov. Tieto peniaze by mali byť doručené v čo najskoršom termíne, situácia, ktorej čelia farmári, je alarmujúca,“ upozorňuje Krátky, podľa ktorého by ministerstvo zároveň malo intenzívne pracovať aj na dvoch ďalších oblastiach," upozornil poslanec.

Dodal, že dlhodobo chýba digitalizácia, ktorá by zásadne zlepšila administratívu a rozviazala ruky farmárom. Zároveň je podľa neho potrebné pracovať na tom, aby boli v rezorte k dispozícii aj prostriedky z finančných nástrojov. „Toto sa pripravovalo už v minulých rokoch a zdá sa, že pod novým vedením ministerstvo v tejto veci zaspalo,“ dodal Krátky.

Agrorezort objektívne nevie vyplatiť priame platby pre farmárov za rok 2023 do jedného či dvoch týždňov. Uviedol to 12. februára na brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, za účasti ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) a generálneho riaditeľa PPA Mareka Čepka. Poľnohospodári doteraz dostali od konca minulého roka na priame platby len zálohy.

11:00 Minister Takáč sa má zúčastniť na proteste v Nových Zámkoch. „Nie je nič výnimočné, že ministri sa k nám pridávajú a sme radi, že v podstate hovorí to, čo je napísané v našich požiadavkách,“ ozrejmil Macho na adresu Takáčovej účasti na apolitickom proteste. Zároveň dúfa, že požiadavky farmárov vysloví na rade ministrov. „Je to jeho osobná aktivita, my sme ho nepozývali, ale nevidím na tom nič výnimočné,“ dodal. Zdôraznil, že žiadneho politika nepozývali.

Protest farmárov v Bratislave
Video

10:56 Farmári poďakovali policajtom za spoluprácu a ocenili ich prácu pri protestoch v 37 mestách na Slovensku.

10:53 „Chceme poľnohospodárstvo, kde farmár nebude musieť byť úradník, ale človek, ktorý sa bude venovať zvieratám a dbať na to, aby krajinu rozvíjal. Chceme bruselským úradníkom otvoriť oči,“ zdôraznil pred budovou Zastúpenia EK v Bratislave predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Protest farmárov v Bratislave
Video
Zdroj: Bohumil
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Problémy farmárov podľa neho spôsobuje aj dovoz lacných komodít z Ukrajiny no nechce, aby sa téma zvrhla len na túto otázku. „Farmári cítia beznádej a strach, chceme vyrábať, chceme zamestnávať ľudí, chceme tvoriť hodnoty,“ dodal. Prekáža mu „politický fetiš", ktorý vedie k nadmernej byrokracii. „Keď si v Európe povieme, že nemôžeme chovať sliepky v klietkových chovoch, tak je úplne prirodzené, že nemôžeme konkurovať tretím krajinám, kde to môžu. Oni môžu naložiť plnú loď jednodňovými kurčatami a my to tu všetci kupujeme,“ hnevá sa Macho.

10:47 Tlačová beseda k celoslovenskému protestu farmárov pred Zastúpením EK na Slovensku.

TB k celoslovenskému protestu farmárov pred Zastúpením EK na Slovensku
Video

10:46 V Rimavskej Sobote je v dôsledku protestu poľnohospodárov obmedzená aj mestská a prímestská autobusová doprava. Na trase, ktorou prechádzajú farmári s technikou, sú vynechané viaceré zastávky. Upozornila na to na svojej oficiálnej webovej stránke spoločnosť SAD Lučenec.

„Z dôvodu avizovaného protestu poľnohospodárov pristupuje spoločnosť SAD Lučenec v čase od 10.30 do 12.00 h k dočasnej úprave cestovného poriadku,“ informoval dopravca.

Pre protest farmárov nie sú v Rimavskej Sobote obsluhované zastávky na uliciach Malohontská a Fábryho či na Jánošíkovej ulici. Obmedzenie sa dotkne vyše desiatich spojov prímestskej autobusovej dopravy a štyroch spojov mestskej hromadnej dopravy. Vynechané zastávky sú nahradené alternatívnymi.

Protest poľnohospodárov v Rimavskej Sobote sa začal o 10.00 h. Desiatky farmárov s technikou prechádzajú ulicami mesta, pokračovať plánujú po ceste I/16 v smere na Lučenec cez Babin Most ku kolibe pri Ožďanoch, odkiaľ sa vrátia späť do Rimavskej Soboty. Ukončenie protestu sa predpokladá o 15.00 h.

Protestné akcie sa vo štvrtok konajú po celom Slovensku, členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa pripájajú k celoeurópskym protestom farmárov, poľnohospodárov a potravinárov. Vyjadriť chcú svoju nespokojnosť s rozhodnutiami Európskej únie.

10:43 Kolóny sa tvoria na hraničnom priechode so Slovenskom v Hodoníne . Pomaly idúce stroje komplikujú vstup do mesta, kolónu nie je možné predísť. Prejazd cez hranicu je tak uzatvorený z oboch strán.

10:38 Prvou zastávkou traktorov je budova Zastúpenia Európskej komisie na Palisádach. Na mieste bude tlačový brífing. Následne sa presunú pred Národnú radu SR. K sídlu Zastúpenia Európskej komisie v Bratislave už prví farmári dorazili.

10:35 Poľnohospodárske stroje v Košiciach už spomaľujú dopravu. Kolóna už má viac ako kilometer.

10:30 Traktory prešli okolo Prezidentského paláca a cez Palisády zamierili pred parlament.

10:25 Zelená vlna hlási, že kolóny protestujúcich farmárov spôsobujú na cestách po celom Slovensku zdržania od niekoľkých až do 30 minút, hlási. Na niektorých miestach je premávka dočasne zablokovaná úplne, väčšinou ju traktory spomaľujú jazdou do 20 km/h. Zhromaždenia sa konajú do 15.00 h.

10:23 Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer) sa osobne zúčastní na farmárskych protestoch, aj keď nie je pozvaný. „Protesty slovenských poľnohospodárov podporujem, budem medzi nimi, pokojne aj na čele,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Takáč. Očakáva, že to bude slušný protest, ktorý by nemal strpčiť život ostatným občanom. Údajne sa však nezúčastní najväčších protestov v hlavnom meste.

10:20 Farmár Michal Szalay pracuje ako roľník od roku 1992. Od protestu očakáva, že ľudia pochopia problémy poľnohospodárov. „Obmedzujú nás v pestovaní. Slovensko nie je sebestačné a pôdu musíme nechať ležať úhorom,“ podotkol. Prekáža mu, že na inak roľnej pôde sa nepestuje. „Tam kde by mali byť včely, rastie burina,“ spresnil. „Niektorí majitelia sa nám vyhrážajú, že nám zoberú pôdu, lebo pestujeme burinu,“ zdôraznil. Pôda je podľa neho v katastrofálnom stave a to, že sa nechá na rok odpočinúť podľa neho spôsobí, že návrat k pestovaniu je o to náročnejší. Prekáža mu tiež administratíva, ktorá poľnohospodárstvo zahltila.

10:18 Kolóna 70 traktorov vstupuje do Košíc. Štrajkujúci cestou stretávajú svojich priaznivcov.

10:16 Premávka traktorov na hranici s Českom sa zahusťuje. o 10:30 bude k situácii na hranici prebiehať tlačová beseda.

10:14 Polícia vyzýva vodičov, aby v súvislosti so štvrtkovým protestom poľnohospodárov zvýšili opatrnosť a riadili sa pokynmi polície, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

Polícia priblížila, že v súvislosti s protestom poľnohospodárov došlo k pohybu kolóny krátko po 09.00 h v smere do centra Bratislavy. Predpokladaná trasa protestu je podľa polície od Seneckej cesty cez Rožňavskú ulicu, Trnavskú cestu, Šancovú ulicu, Štefánikovu ulicu, Palisády a späť. Tiež od Lieskovskej cesty, ulicou Svornosti, Slovnaftskou ulicou, Bajkalskou ulicou, Trnavskou cestou, Šancovou ulicou, Štefánikovou ulicou, Palisádami a späť. „Predpokladaný príchod poľnohospodárov na Trnavské mýto je približne o 9.40 h,“ dodala hovorkyňa.

10:08 Bratislavou sa odhadom presúva dvojkilometrová kolóna traktorov. Dopravu riadi polícia, električky stoja.

Kolóna traktorov prichádza na Trnavské mýto
Video

10:03 Štvrtkové protesty poľnohospodárov proti politike EÚ podporil aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Nie je možné, aby sa poľnohospodársky sektor neustále obmedzoval bez systémových riešení a podpory. Byrokracia, ktorá prichádza z úrovne Európskej únie, je pritom tak neprehľadná, že neraz ju neovládajú ani štátni úradníci či kontrolóri, uviedol SZPCC.

„Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári podporujú požiadavky slovenských poľnohospodárov, pre ktoré sa dnes rozhodli uskutočniť najväčšie protesty sektora v histórii samostatného Slovenska proti politike Bruselu. Tá je aj podľa nášho názoru často robená od stola a proti zdravému rozumu,“ myslí si predseda predstavenstva SZCCP Milan Lapšanský.

Zväz kritizuje politiku EÚ, ktorá podľa neho v záujme ochrany životného prostredia likviduje výrobu základných komodít na výrobu potravín v Európe, a na druhej strane v záujme podpory exportu automobilov chce podpisovať medzinárodné obchodné zmluvy na dovoz potravín a poľnohospodárskych komodít z krajín, kde sa preukázateľne vo veľkom vypaľujú pralesy, využíva detská práca a nedodržiavajú sa žiadne ekologické normy. „Už ani nehovoríme o úrovni zdravotnej bezpečnosti tamojšej výroby,“ dodal Lapšanský.

Neustále zmeny legislatívy ovplyvňujú aj pekárov, cukrárov a cestovinárov na Slovensku. Podľa Lapšanského rozumejú, že spoločný trh má určité pravidlá, sú však proti tomu, aby sa tieto pravidlá neustále komplikovali. Lapšanský zdôraznil, že EÚ je najviac prerastená byrokraciou na celom svete. Spracovatelia potravín podľa neho musia neraz tráviť viac času študovaním neustále sa meniacej legislatívy, ako manažovaním ich produkcie, čo spôsobuje nielen zvyšovanie nákladov, ale oberá o čas, ktorý by mohol byť venovaný inováciám.

SZPCC poukázal aj na to, že skryté formy štátnych pomocí veľkých krajín na spoločnom trhu podľa neho znevýhodňujú menšie krajiny a ich producentov. „Práve 23 miliónov malých a stredných podnikov pritom v EÚ tvoria viac ako 99,8 % všetkých nefinančných spoločností a zabezpečujú až dve tretiny pracovných miest celej Únie. My sa chceme venovať tomu, čo vieme najlepšie – výrobe chleba, pečiva, zákuskov a cestovín pre slovenských spotrebiteľov,“ zdôraznil Lapšanský.

10:00 Farmári sa s odkazmi ako “sme poľnohospodári, nie byrokrati” stretávajú v Bratislave na Trnavskom mýte. Odtiaľ smerujú spoločne pred parlament.

9:55 MHD plynulo prechádza Rožňavskom ulicou aj tesne pred križovatkou s Bajkalskou. Najbližšia zastávka poľnohospodárov bude na Trnavskom mýte, kde sa k vetve, ktorá začínala vo Vajnoroch, pridajú ďalší. Ľudia traktoristom mávajú, auá im podporne trúbia.

9:30 Kolóna traktorov sa presúva po Rozňavskej ulici v Bratislave rýchlosťou asi 3,6 km/h.
Video
Farmári zaplavujú ulice Bratislavy (Pohľad priamo z kabínky traktora)

9:20 Protesty poľnohospodárov podporila aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Požiadavky našich pestovateľov a chovateľov sú podľa asociácie opodstatnené a zaslúžia si, aby boli aj vypočuté.

Slovenské podnikateľské prostredie, a teda aj odvetvie poľnohospodárstva a potravinárstva, sa podľa AZZZ borí s obrovskou byrokraciou, často až nezmyselnými nariadeniami, ktoré sú aj nad rámec európskej legislatívy. Práve to podľa združenia doslova škodí rozvoju podnikateľského prostredia na Slovensku.

„Sektor poľnohospodárstva trpí dlhodobým nezáujmom zo strany politikov, a preto je dnes tam, kde je. Keď však ide o ambiciózne zelené ciele, ktoré si stanovila Európska komisia, sú to práve poľnohospodári, ktorí ich majú napĺňať. Nie je však v poriadku, že to s nimi nie je konzultované,“ uviedol prezident AZZZ Tomáš Malatinský.

Kolóna farmárov sa presunula okolo Zlatých pieskov
Video

9:00 Traktory sú naštartované, poľnohospodári vyrazili z areálu PD Vajnory v Bratislave na protestnú jazdu. Najväčší protest farmárov na Slovensku sa začal.

Príprava na protest farmárov v areáli ovocného... Foto: Pravda, Henrieta Mihalková
Traktor Príprava na protest farmárov v areáli ovocného sadu PD - Vajnory, 22. februára 2024

Farmári uviedli 4 dôvody, pre ktoré protestujú:

  1. Menej byrokracie. Poľnohospodári sa cítia ako v digitálnej kazajke, aj napriek elektronickým žiadostiam majú veľa “papierovačiek“.
  2. Zelené ciele Európskej komisie. Tie sú podľa nich príliš ambiciózne a neboli s farmármi komunikované.
  3. Obchod s tretími krajinami. Farmári chcú, aby poľnohospodári z tretích krajín mali rovnaké podmienky ako oni.
  4. Urýchlené vyplatenie priamych platieb za rok 2023. Poľnohos­podári vedia, že sa to nedá zo dňa na deň, ale chcú vyplatenie čo najskôr.

8:52 Po skúsenostiach z farmárskych protestov v Prahe, keď dopravcovia zverejnili viacero odporúčaní, ako sa mestom presúvať, sme sa s otázkami na bližšie informácie o výlukách chceli obrátiť aj na Dopravný podnik Bratislava, ktorý však na naše otázky nemal priestor.

Ako uviedol podnik, na možné dočasné dopravné obmedzenia sa pripravuje. Prioritou bude zabezpečovať premávku mestskej hromadnej dopravy do poslednej možnej chvíle a minimalizovať dosah obmedzení na cestujúcich.

Začiatok protestu farmárov v Bratislave
Video

„Linky MHD v dotknutých úsekoch preto neplánujeme odkloniť skôr, než to bude potrebné,“ uviedol pre TASR hovorca podniku Jozef Vozár. Na trolejbusové linky premávajúce úsekom, kde je naplánované štvrtkové zhromaždenie, vypraví mestský dopravca vozidlá s alternatívnym pohonom.

Vďaka tomu ich v prípade možných uzáver bude vedieť odkloniť na iné trasy. Pre aktuálne informácie odporúča dopravný podnik cestujúcim sledovať webovú stránku, informačné tabule priamo na zastávkach či v interiéroch vozidiel na informačných displejoch.

Ktorým úsekom sa treba vyhnúť?
Video
Zdroj: Silvia Šimková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave
farmári Čítajte viac Dopravu ochromia najväčšie protestné jazdy farmárov. Pozrite si, kde treba rátať s obmedzeniami

8:28 Momentálne sa v bratislavských Vajnoroch nachádza viac ako päťdesiat kusov hospodárskej techniky. “Ďalšie stroje máme v Podunajských Biskupiciach a zhruba o deviatej hodine vyrazíme a stretneme sa a Trnavskom mýte,” ozrejmi Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorá je najväčšou farmárskou organizáciou v krajine.

Kolóna bude postupovať po Šancovej ulici cez Palisády. „Protesty nie sú len o tom, čo sa deje v Bruseli, ale aj o tom, že Slovensko problémy v poľnohospodárstve za celú svoju existenciu nerieši,“ dodal.

Poľnohospodári sa zastavia aj pred budovou Národnej rady. „Celá Európa horí poľnohospodárskymi protestmi. Tento protest je koordinovaný s protestmi vo V4, Lotyšsku a Litve,“ podotkol Macho.

Celkovo by malo dnes do ulíc vyraziť vyše štyritisíc farmárov na viac ako zhruba dvetisíc kusoch techniky. „Spoločný menovateľ je, že pohľad bruselskej administratívy vo vzťahu k poľnohospodárstvu a potravinárstvu v Európe sa musí zmeniť,“ skonštatoval s tým, že poľnohospodári nie sú byrokrati. Upozornil, že Európa nebola pripravená na vstup ukrajinského obilia na voľný trh. „Nedokážeme tomu konkurovať, vieme sa uživiť aj sami, nechceme potraviny dovážať, ale vyrábať,“ zdôraznil.

Predseda SPPK Emil Macho k protestu farmárov
Video

8:07 Krátko pred ôsmou hodinou už mali poľnohospodári zaparkované traktory v areáli ovocného sadu PD – Vajnory. Na mieste monitorujú situáciu dve policajne hliadky.

Na mapke nižšie je znázornené, v ktorých oblastiach budú prebiehať farmárske protesty a ako sa budú hýbať kolóny traktorov.

Asi najväčšie dopravné obmedzenia môžu vodiči čakať v hlavnom meste. Farmári pôjdu do Bratislavy z dvoch smerov. Spoločné stretnutie traktorov zo smeru Podunajské Biskupice a Vajnory bude na Trnavskom mýte. Následne plánujú spoločný presun ulicami Šancová, Štefániková smerom na Palisády, zastávka traktorov a sprievodu pred budovou Zastúpenia EK na Slovensku. Odtiaľ sa presunú pred budovu parlamentu. Presun traktorov a protestujúcich naspäť po rovnakej trase.

Poľnohospodári požadujú urýchlené riešenie štyroch základných bodov. Patrí k nim zníženie byrokracie i prehodnotenie tzv. zelených cieľov Európskej únie. „Sú príliš ambiciózne, nereálne a s nami neboli nijako komunikované,“ povedal podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš. Ďalším bodom je prehodnotenie obchodu s tretími krajinami, Ukrajinou či trhom MERCOSUR. „Ak nebudú plniť rovnaké požiadavky, aké musíme plniť my, nemáme šancu im konkurovať,“ skonštatoval Gajdoš. Poľnohospodári tiež požadujú urýchlené vyplatenie priamych platieb za rok 2023.

Blokáda ciest a hraničných priechodov

Súčasťou protestu je aj blokácia dvoch hraničných priechodov v Holíči a Trstenej, informoval ešte v utorok na tlačovej konferencii predseda SPPK Emil Macho. Na hranici s českom budú na hraničnom priechode Holíč – Hodonín. Odhadovaný príchod traktorov okolo 10:30 hod. Čas je len orientačný. Traktory prídu z dvoch smerov – jedna kolóna pôjde z českej strany a druhá kolóna zo slovenskej strany zo smeru Senica – Radošovce – Holíč. Protesty budú aj na poľskom hraničnom priechode Trstená – Chyžné. Traktory prídu na hraničný priechod v odhadovanom čase od 10. hodiny.

farmári Čítajte viac Platby meškajú, nemáme už ani na naftu, varujú farmári. Prečo zaplavili s traktormi ulice?

Poľnohospodári budú protestovať celkovo v 37 lokalitách, kde má SPPK svoje regionálne zastúpenie. Protesty tak budú v krajských mestách či okresných mestách. Spoločný začiatok protestov od 9. hodiny.SPPK dáva do pozornosti najmä mestá: Levice, Galanta, Nitra, kde odhaduje pohyb okolo 150 poľnohospo­dárskych strojov v každom jednom meste a blízkom okolí.

Organizátor protestov upozorňuje, že v niektorých regiónoch budú poľnohospodári a potravinári počas protestov rozdávať spotrebiteľom potraviny. „Na hraničných priechodoch a v niektorých mestách budú aj blokády ciest, bude znieť hymna a počítame aj s niektorými zhromaždeniami protestujúcich na námestiach či v iných vybraných lokalitách,“ informuje SPPK.

Nie je to kvôli vláde

Premiér Robert Fico (Smer) pre Pravdu zdôraznil, že tieto protesty sa ale nedejú kvôli jeho vláde. „Prečo ten problém v Európe vzniká? Problém vzniká preto, lebo nastala veľká nerovnováha, pokiaľ ide o podporu farmárov v Európe. Viete, že tí západní farmári dostávajú viac ako tí východní farmári. My sa musíme pripraviť na novú poľnohospodársku politiku, ktorá bude spravodlivejšia pre všetkých. Farmári tiež upozorňujú na to, že z Ukrajiny sa sem valia tisíce ton obilia,“ upozornil Fico.

Ukrajinské obilie podľa neho obsadzuje trhy, ktoré bežne obsadzovali slovenskí poľnohospodári alebo poľnohospodári z iných krajín Európskej únie. „Potom sa ďalší pýta, tak vy mi zakazujete, aby som dával antibiotiká zvieratám a súčasne máte dohodu s nejakým nečlenským štátom EÚ, odkiaľ vozíte mäso na antibiotikách do Európskej únie? Problém bol aj s úhorom a byrokraciou, keď farmári dostávajú dotácie za to, ak zostane zem neobrobená. Ľudia si začínajú uvedomovať, že zase sa berie na zreteľ všetko ostatné, len nie záujem farmárov v Európskej únii,“ dodal.

Premiér však nesúhlasí s násilnými prejavmi, pretože to podľa neho do slušnej spoločnosti jednoducho nepatrí. „Nemôžete zapaľovať veci a robiť bordel. Veď protest môže byť aj razantný, môže byť aj vtipný, môže byť aj efektívny, ale musí rešpektovať pravidlá. Preto chápem, čo hovoria slovenskí poľnohospodári, že chcú podporiť európske hnutie, aby sa Európska komisia spamätala a všimnite si, ako im komisia ustupuje. Zrazu už bol úhor vyriešený, teraz im znova povolili pesticídy. Pokiaľ ide o poľnohospodár­stvo, Slovensko sa musí vzchopiť,“ uzavrel premiér.

© Autorské práva vyhradené

213 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmár #protest farmárov