VIDEO: Ukrajinský dron Dieťa mora terorizuje ruskú Čiernomorskú flotilu

Hoci Ukrajina nemá vlastné vojenské loďstvo, Rusom v Čiernom mori spôsobuje značné straty. Silnou zbraňou Kyjeva sú morské drony ako Sea Baby (Morské dieťa).

26.02.2024 14:00
debata (29)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.
Ukrajinský dron Sea Baby (Dieťa mora)
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Plavidlo unesie 850 kilogramov výbušnín, má maximálnu rýchlosť 90 km/h a dopláva až do vzdialenosti 1 000 kilometrov. Je navrhnuté tak, aby sa dalo len ťažko zachytiť radarom.

"Bezposádkové povrchové plavidlá Sea Baby vyvinula Bezpečnostná služba Ukrajiny. V rokoch 2022–2023 zasiahli ruské fregaty Admirál Makarov a Admirál Essen, mínolovku Ivan Golubev, hliadkovú loď Ladny, korvetu Samum a korveta triedy Bujan, hliadkové plavidlo Pavel Deržavin, veľký vojenský remorkér Profesor Nikolaj Muru a prieskumnú a výskumnú loď Vladimir Kozicky. Využili ich aj na poškodenie Krymského mosta,“ opísal úspechy námorných dronov portál Ukrajinska Pravda.

Olexandra Matvijčuková Čítajte viac Ukrajinská nobelistka: Smrť už u nás zaklopala takmer na všetky dvere

Aj to sú dôvody, prečo už Rusi nemôžu pokladať svoju námornú základňu v Sevastopoli na okupovanom Kryme za bezpečnú. Veľká časť Čiernomorskej flotily sa preto musela premiestniť do prístavu Novorossijsk v Rusku.

"Predpokladám, že Moskva sa pravdepodobne pokúsi reagovať na úspechy Ukrajiny tromi hlavnými spôsobmi. Po prvé sa bude usilovať chrániť svoju flotilu tak, že bude pokračovať v jej presúvaní ďalej od Ukrajiny, zlepší obranu jednotlivých lodí a pristúpi ku kybernetickým protiopatreniam. Po druhé sa ešte viac zameria na útoky na prístavy a obilné sklady a využije riadené strely z ponoriek v rámci útokov proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre. A po tretie posilní protivzdušnú obranu Krymu,“ povedal nedávno pre Pravdu expert na námornú bezpečnosť Basil Germond z Lancasterskej univerzity v Británii.

Čierne more, Ukrajina Čítajte viac Na pevnine je to pat, na mori Ukrajinci Rusov ničia. Ako to pomôže Kyjevu a čo s tým spraví Moskva?

Ukrajinska Pravda informovala, že Kyjev chce využiť všetky možnosti ako rozšíriť flotilu námorných dronov. Jeden stroj Sea Baby stojí viac ako 201-tisíc eur. Crowdfundigová platforma UNITED24 cez víkend oznámila, že sa jej podarilo za dva dni vyzbierať na drony 7,12 milióna eur, za ktoré bude možné vyprodukovať 35 strojov.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Čierne more #drony #vojna na Ukrajine #Putinova vojna