Shapps: Putin by v Británii mohol opäť uskutočniť útok podobný otrave novičkom

Ruský prezident Vladimir Putin by na území Spojeného kráľovstva mohol opäť uskutočniť útoky podobné tým, pri ktorých bola použitá nervovoparalytická látka novičok. Uviedol to britský minister obrany Grant Shapps v rozhovore pre britské médiá.

25.02.2024 19:02
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (17)

Shapps v rozhovore pre denník The Sun upozornil, že niečo také sa na britskej pôde môže zopakovať. V tejto spojitosti pripomenul útok na bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky Sergeja Skripaľa. Toho spolu s jeho dcérou otrávili novičkom v marci v 2018 v anglickom meste Salisbury. Obaja prežili.

„Neustále sa usilujeme sledovať takéto záležitosti a zabrániť im,“ povedal minister. Takéto činy označil za Putinove osvedčené postupy. Ruského prezidenta tiež označil za jednu z najväčších hrozieb pre svet od (Adolfa) Hitlera.

Video
Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky

Shapps tiež na Putina zvaľuje vinu za smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. „Putin má na svojich rukách Navaľného krv. Navaľnyj nikdy nemal byť vo väzení,“ povedal Shapps v rozhovore.

Alexej Navaľnyj Čítajte viac Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou, tvrdí šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky

Tento ruský opozičný politika sa podľa Shapssových slov previnil tým, že sa postavil autokratickému a diktátorskému Putinovi, ktorý už v minulosti odrovnal svojich protivníkov. Putin akúkoľvek účasť na útokoch novičkom v Spojenom kráľovstve odmieta.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Vladimir Putin #Novičok