Chorvátsky šéf diplomacie označil srbského prezidenta Vučiča za bábku Ruska. Belehrad protestuje

Srbsko v nedeľu poslalo Chorvátsku protestnú nótu po tom, ako chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlič Radman označil srbského prezidenta Aleksandra Vučiča za "ruský satelit" na Balkáne.

25.02.2024 21:09
Srbsko, Kosovo, Aleksandar Vučič Foto: ,
Srbský prezident Aleksandar Vučič
debata (3)

Ide o najnovší spor medzi susednými krajinami, medzi ktorými panuje napätie po väčšinu času od krvavého rozpadu Juhoslávie v 90. rokoch.

Grlič Radman v sobotu pre televíziu N1 povedal, že Vučič sa musí rozhodnúť, na ktorej strane stojí – na strane Ruska alebo Európskej únie. „Pretože je nemožné a nepohodlné sedieť súčasne na dvoch stoličkách,“ uviedol.

Video
Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky

„Nemal by mať veľkú dilemu,“ doplnil šéf chorvátskej diplomacie s tým, že Vučič môže zostať spojencom Moskvy, no Chorvátsko nedopustí, aby „škodlivý“ ruský vplyv narušil stabilitu západného Balkánu.

Vučič a ďalší srbskí predstavitelia reagovali rozhnevane. „Chorvátsky minister nielen surovo zasahuje do vnútorných záležitostí Srbska, ale aj ako obvykle klame a uráža Srbov a vyhráža sa srbským občanom,“ napísal Vučič na sociálnej sieti.

„Grlič Radman má pravdu v jednej veci, možno som niekoho satelit… ale nikdy som nebol nikoho sluha, čo sa nedá povedať o Grličovi Radmanovi,“ vyhlásil Vučič.

Kosovo srbsko Čítajte viac Balkánu hrozí nová vojna, tvrdí kosovská ministerka zahraničia: Vučiča zastavia len sankcie

Srbské ministerstvo zahraničných vecí v protestnej nóte uviedlo, že od chorvátskych predstaviteľov očakáva, že sa v budúcnosti „zdržia vyjadrení, ktoré predstavujú zasahovanie do vnútorných záležitostí Srbska, a budú viesť politiku zmierenia a dobrých susedských vzťahov medzi oboma štátmi“.

Chorvátske ministerstvo zahraničných a európskych vecí v reakcii na nótu odmietlo tvrdenie o zasahovaní do záležitostí Srbska. Podotklo, že chorvátsky predstaviteľ „konštatoval skutočnosť, že Srbsko nie je v súlade so zahraničnou a bezpečnostnou politikou Európskej únie, pokiaľ ide o ruskú agresiu voči Ukrajine“.

„Ako sme už zdôraznili, nikto nemôže byť kandidátom na členstvo v EÚ a využívať všetky výhody, ktoré z toho plynú, pričom sa bezzásadovo a vypočítavo vyhýba odsúdeniu ruskej agresie a s ňou súvisiacej politiky EÚ,“ doplnilo chorvátske ministerstvo.

Vučičova vláda udržiava úzke vzťahy s Moskvou napriek jej invázii na Ukrajine. Srbský líder sa často chváli blízkymi osobnými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, hoci Srbsko oficiálne žiada o vstup do EÚ.

HINA pripomína, že ide o druhú srbskú protestnú nótu pre Chorvátsko v tomto mesiaci. Prvú zaslali po karnevalovom sprievode, na ktorom zapálili figurínu Vučiča.

Srbsko, protest, parlamentné voľby, demonštrácia. Belehrad Čítajte viac Ostré demonštrácie Srbov proti populistom: Voľby sú zmanipulované, tvrdia protestujúci
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #Aleksandar Vučič