Balkánu hrozí nová vojna, tvrdí kosovská ministerka zahraničia: Vučiča zastavia len sankcie

Kosovská ministerka zahraničných vecí Donika Gërvallová-Schwarzová v rozhovore pre nemecké médiá varovala, že na Balkáne môže vypuknúť nová vojna. TASR správu prevzala z agentúry HINA.

02.10.2023 23:17 , aktualizované: 23:42
Kosovo srbsko Foto: ,
Policajti a forenzní vyšetrovatelia, vpravo, nakladajú pozostatky troch zabitých srbských ozbrojencov v Banjskej, aby ich odovzdali rodinným príslušníkom.
debata (5)

„Ak bude medzinárodné spoločenstvo naďalej tolerovať konanie Srbska, dôjde k ďalšej vojne,“ povedala ministerka v rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky proti Srbsku.

„(Srbský prezident Aleksandar) Vučič sa zastaví len vtedy, ak EÚ uvalí na Srbsko sankcie. Únia by mala tiež pohroziť zmrazením rokovaní o členstve, ak Belehrad nevydá osoby zodpovedné za udalosti spred ôsmich dní a neprestane útočiť na Kosovo i všetky ostatné krajiny v regióne,“ povedala.

Gërvallová-Schwarzová ďalej uviedla, že Srbsko chce „vytvoriť novú realitu“, aby na rokovaniach v Bruseli donútilo Kosovo súhlasiť s územnými ústupkami.

Kosovo vojaci srbsko Čítajte viac V Kosove eskaluje napätie. Mierovú misiu posilnia stovky britských vojakov

„Pokus spred ôsmich dní našťastie nevyšiel, ale ktovie, čo prinesie budúcnosť. Cieľom Belehradu je obsadiť časť územia Kosova. Nie je to prvýkrát, čo Vučič rozmiestnil na hraniciach s Kosovom vojakov,“ zdôraznila šéfka kosovskej diplomacie.

Spojené štáty americké privítali krok Srbska, ktoré vyhlásilo, že znížilo počet svojich vojakov na hranici s Kosovom. USA však dodali, že pohyb vojsk zatiaľ nedokážu overiť. „Budeme sa informáciu snažiť potvrdiť. Ak je to pravda, tento krok privítame,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller. Dodal, že USA naďalej znepokojuje rastúce napätie a občasné násilie na severe Kosova. Obe strany konfliktu vyzval k dialógu s asistenciou EÚ.

Náčelník srbského generálneho štábu Milan Mojsilovič v pondelok novinárom povedal, že počet vojakov na hraniciach s Kosovom sa znížil z 8 350 na 4 500. Dodal, že ho udivuje znepokojenie niektorých krajín, keďže Srbsko posilnilo svoje jednotky v oblasti aj počas predchádzajúcich „bezpečnostných kríz“.

Kosovo: Útok podporil Belehrad

Washington pred troma dňami vyzval Belehrad, aby z oblasti stiahol „veľký počet nasadených srbských jednotiek“. Severoatlantická aliancia (NATO) v reakcii na aktuálnu situáciu schválila zvýšenie počtu príslušníkov svojich mierových síl v Kosove známych ako KFOR.

Nemecké médiá informujú, že kosovská vláda v pondelok zverejnila videozáznamy dokazujúce, že teroristická skupina, ktorá 24. septembra vstúpila na územie Kosova a zabila policajta, mala logistickú podporu srbských štátnych inštitúcií.

Srbsko Kosovo Kurti policajti streľba obeť Čítajte viac Chce niekto z Kosova nový Karabach?

Minulý týždeň sa k zodpovednosti za vytvorenie polovojenských skupín na severe Kosova prihlásil vodca kosovských Srbov Milan Radoičič. Uviedol, že preberá plnú zodpovednosť za udalosti, pri ktorých bol zabitý príslušník kosovskej polície a traja ozbrojenci, no poprel zapojenie srbských orgánov. Radoičič tvrdil, že srbské orgány ani miestne politické štruktúry v severnom Kosove mu neposkytli žiadnu pomoc. Vučič taktiež odmietol obvinenia, že inkriminovaný útok zorganizoval Belehrad.

Predminulú nedeľu išlo o najvážnejší incident za niekoľko uplynulých rokov. Troch zabitých ozbrojencov označili v Srbsku za hrdinov a v stredu tam úrady vyhlásili štátny smútok.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne etnickí Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnic­kých Srbov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #srbsko-kosovské vzťahy