Palestínsky premiér podal demisiu. Vynútili si ju USA a arabské krajiny, tvrdia média

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja dnes predsedovi palestínskej samosprávy na okupovanom Západnom brehu Jordánu Mahmúdu Abbásovi podal demisiu svojej vlády. Ištajja to oznámil na tlačovej konferencii.

26.02.2024 09:48 , aktualizované: 10:00
Palestínsky premiér, Muhammad Štajja, Hamas Foto: ,
Bývalý palestínsky premiér Muhammad Štajja a členovia jeho kabinetu sa modlia za obete zabité počas poslednej vojny medzi Izraelom a Hamasom na začiatku zasadnutia vlády v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu v pondelok 16. októbra 2023.
debata (1)

Podľa agentúry AP by krok mohol otriasť cestu k Spojeným štátom presadzovanej reforme palestínskej samosprávy. Ištaja stál od svojho vymenovania v marci 2019 na čele 18. vlády palestínskej samosprávy.

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec
Video
,,Cieľom vždy bolo, aby sme chránili civilistov. No Hamas zámerne umiestňuje zbrane medzi civilistov. Používa ich ako ľudské štíty, aby sa ochránil," tvrdí izraelský veľvyslanec Eitan Levon. / Zdroj: TV Pravda

„Demisiu vlády som prezidentovi predložil 20. februára a dnes ju podávam písomne,“ uviedol Ištajja v Ramalláhu a dodal, že rozhodnutie bolo prijaté „vzhľadom na vývoj udalostí spojených s agresiou proti Pásmu Gazy“.

Podľa spravodajského webu televízie Al-Džazíra Ištajja svoju rezignáciu tiež zdôvodnil „bezprecedentnou eskaláciou“ násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme a „vojnou, genocídou a hladovaním v Pásme Gazy“. Dodal, že existujú „snahy urobiť z palestínskej samosprávy správny a bezpečnostný orgán bez politického vplyvu“.

Izraelské tanky v uliciach mesta Gaza 14....
Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v meste...
+18Palestínčania prehľadávajú trosky budov v meste...

Podľa palestínskej televízie Watan, ktorá sa odvolávala na vládnych predstaviteľov, si demisiu vlády vynútili svojím tlakom arabské krajiny a Spojené štáty. Cieľom Washingtonu je dosiahnuť hlbšiu reformu Palestínskej samosprávy ako súčasť plánov vzniku palestínskeho štátu. Izrael však tieto plány zásadne odmieta. V Gaze nechce pripustiť ani pokračovanie súčasnej vlády militantného hnutia Hamas, ani konkurenčného Fatahu, ktorý ovláda Palestínsku samosprávu v Predjordánsku.

Abbás Čítajte aj 'Ušetrite ľud pred katastrofou.' Palestínsky prezident vyzval Hamas, aby sa dohodol s Izraelom

Agentúra DPA označuje Štajju za Abbásovho lojálneho spolupracovníka, pričom pripomína, že ostane na čele dočasného kabinetu. Formovanie novej vlády národného porozumenia totiž môže trvať niekoľko týždňov alebo aj mesiacov.

Od 7. októbra, keď militanti z Pásma Gazy prepadli priľahlé izraelské územia a izraelská armáda následne spustila ofenzívu v tejto palestínskej enkláve, zahynulo pri potýčkach s izraelskou armádou v Predjordánsku podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva 388 Palestínčanov. Okrem toho sa zintenzívňuje aj násilie židovských osadníkov voči Palestínčanom, dodáva DPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Muhammad Štajja #útok na Izrael