Maďarsko schválilo vstup Švédska do NATO. Historický krok, odkázal Kristersson

Maďarský parlament dnes schválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Maďarsko je poslednou krajinou z 31 členských štátov NATO, ktorá pristúpenie Švédov doteraz neratifikovala. Podľa švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona ide o "historický" krok, informovala agentúra Reuters.

26.02.2024 10:23 , aktualizované: 20:48
debata (67)

Bezprostredne po tomto hlasovaní budú maďarskí poslanci ešte dnes voliť nového prezidenta. Tým sa podľa všetkého stane doterajší predseda ústavného súdu Tamás Sulyok. Aby bola ratifikácia švédskeho vstupu do aliancie platná, musí ju podpísať maďarský prezident.

Zostane po nich len spúšť. Čo chystajú švédske delá na Rusov?
Video
Švédsko oznámilo, že Ukrajine dodá delostrelecký systém Archer. Pozrite si na videu spoločnosti BAE Systems, čo dokáže.

Schôdza sa začína o 13.00 h. Jedným z prvých bodov programu bude schválenie abdikácie prezidentky Katalin Novákovej. Do nástupu nového prezidenta republiky bude povinnosti a právomoci hlavy štátu vykonávať predseda parlamentu László Kövér.

Prezidentka Nováková odstúpila 10. februára v súvislosti s kauzou amnestie Endreho K. odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove v Bicske.

Katalin Novaková Čítajte aj Maďarská prezidentka Nováková nečakane abdikovala z funkcie: Urobila som chybu

Vládny blok Fidesz-KDNP minulý štvrtok oznámil, že na post nového prezidenta Maďarska nominuje predsedu Ústavného súdu (AB) Tamása Sulyoka. Opozičné strany samostatne nedokázali nominovať prezidentského kandidáta a spoločného kandidáta nenavrhli. Strany Momentum a Demokratická koalícia (DK) avizovali, že sa na hlasovaní nezúčastnia.

K zvoleniu prezidenta je potrebná dvojtretinová väčšina poslancov. Nová hlava štátu sa ujme funkcie ôsmy deň po vyhlásení výsledkov volieb.

orbán Čítajte aj Bábka, prisluhovač, guľôčkové pero Orbána. Maďarská opozícia reaguje na nominanta Fideszu na prezidenta

Dôležitým bodom programu pondelňajšej schôdze bude záverečné hlasovanie o vyhlásení zápisnice o pristúpení Švédskeho kráľovstva k NATO.

Orbán: Maďarsko dnes schváli vstup Švédska do NATO

Maďarský parlament dnes schváli vstup Švédska do NATO, povedal premiér Viktor Orbán v prejave k začatiu jarnej schôdze snemovne, kde má jeho strana Fidesz väčšinu. Hlasovanie o rozšírení aliancie sa očakáva po 16.00 h SEČ. Maďarsko je poslednou z 31 členských krajín NATO, ktorá vstup Švédska ešte neratifikovala.

Tusk: Nie sme unavení z Ukrajiny, ale z Orbána
Video
Poľský premiér Donald Tusk sa vyjadril k politike svojho maďarského kolegu Viktora Orbána. / Zdroj: TV Pravda/EÚ

Orbánova vláda príslušné dokumenty parlamentu odovzdala už v polovici roka 2022, poslanci o nich však nehlasovali pre prieťahy zo strany členov Orbánovho Fideszu. Premiér, ktorý udržiava blízke vzťahy s Ruskom napriek jeho tri roky trvajúcej agresii voči Ukrajine, dal najavo, že vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom ochladli kvôli tomu, že švédski politici kritizujú stav maďarskej demokracie a právneho štátu.

V piatok Budapešť navštívil švédsky premiér Ulf Kristersson, a vyhovel tak želaniu maďarskej vlády. Orbán na stretnutí povedal, že stranu Fidesz presvedčil, aby členstvo Švédska v NATO podporila

Predseda švédskej vlády Ulf Kristersson Čítajte aj Kristersson kývol Orbánovi na stretnutie k vstupu Švédska do NATO: Stačí ale v Bruseli

Maďarsko ako posledná členská krajina ešte neratifikovala prijatie Švédska do NATO. Turecký parlament jeho vstup schválil 23. januára. Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP odkladajú toto rozhodnutie už vyše poldruha roka, pričom opakovane tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.

Fiala: Mám radosť, že Švédsko bude členom NATO, jeho cesta nebola jednoduchá

Český premiér Petr Fiala privítal výsledok hlasovania maďarského parlamentu o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie. Pripojenie krajiny k severnému krídlu NATO je podľa neho významný krok k posilneniu kolektívnej obrany spojencov. Uviedol to v pondelok vo videu na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Mám radosť z toho, že sa Švédsko stane členom Severoatlantickej aliancie. Cesta k tomu nebola úplne jednoduchá, ale podstatný je výsledok,“ povedal Fiala. „Švédsko spolu s Fínskom posilní severné krídlo NATO a to je veľmi podstatné pre našu kolektívnu obranu. Je to tiež významné v tejto dobe, keď vidíme dôsledky ruskej agresívnej politiky,“ podotkol.

Zdôraznil, že v súčasnosti je dôležité, aby členské krajiny NATO dávali minimálne dve percentá HDP na obranu. Pripomenul, že ČR si túto povinnosť stanovila aj do zákona. „Je to teda aj záväzok pre budúce vlády, aby sa o našu obranu a bezpečnosť občanov ČR skutočne starali,“ dodal.

Rusko chcelo podľa predsedníčky Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéty Pekarovej Adamovej, aby sa NATO oslabilo, ale dosiahlo presný opak. „Armáda Švédska bude vítanou posilou obrannej aliancie, ktorá je zárukou našej bezpečnosti proti agresorovi Putinovi… Sme silnejší než kedykoľvek predtým,“ napísala na sociálnej sieti X.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil pripomenul, že ČR schválila vstup Švédska aj Fínska do NATO už v auguste 2022. „Vstup oboch severských krajín je veľkým prínosom pre bezpečnosť euroatlantického priestoru,“ dodal Vystrčil.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #Budapešť #Švédsko #Ulf Kristersson #maďarský parlament