Lavína zabila Slováka a troch Čechov na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu

Na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania po zosuve lavíny. ČTK to oznámila Mariana Wernerová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničia. Agentúry AFP a TASS predtým s odvolaním sa na kirgizské úrady informovali o štyroch českých obetiach. Štvrťou obeťou však bol Slovák, ako potvrdilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

26.02.2024 16:29 , aktualizované: 20:40
debata (1)

„Môžeme potvrdiť, že na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania po zosuve lavíny. Naši diplomati v Astane sú v kontakte s miestnymi úradmi a cestovnou kanceláriou,“ uviedla Wernerová.

Slovenská diplomacia „bola informovaná o úmrtí občana Slovenskej republiky v Kirgizsku“, napísalo slovenské ministerstvo zahraničia. Detaily o nešťastí úrad nezverejnil. Uviedol, že v prípade poskytuje potrebnú konzulárnu asistenciu.

lavína, Tignes, pátranie, sneh Čítajte aj V rakúskych Alpách zahynul Slovák, lavína v talianskych Alpách zabila dvoch turistov

Podľa kirgizských úradov boli v celkovo 23-člennej lyžiarskej skupine tiež Slováci. Nešťastie sa podľa úradov, na ktoré sa odvoláva TASS, odohralo v údolí Žyrgalan blízko hraníc s Kazachstanom a Čínou. Totožnosť mŕtvych úrady zatiaľ nezverejnili.

Vysoké Tatry: Vykopávanie zasypaného medveďa lavínou z brloha
Video
Uhynutého medveďa z brloha, ktorý zasypala lavína 4. mája 2022 sa snažili vykopať pracovníci Správy TANAPu z Ochranného obvodu Vyšné Hágy. Lavínou zasypaný brloh medveďa bol len 2 metre na turistickým chodníkom (červená značka – tatranská magistrála) vo Vysokých Tatrách zo Štrbského Plesa na Popradské pleso. Celé telo medveďa sa nenašlo len ohryzené kosti sa srsť. O likvidáciu medveďa sa postarali iné dravce, líšky a pravdepodobne iný medveď. / Zdroj: TASR

Agentúra AFP pripomína, že v rovnakej oblasti na začiatku februára za podobných okolností zahynul francúzsky turista.

Kirgizsko, ktorého pohorie presahujú nadmorskú výšku 7000 metrov, nedávno zjednodušilo podmienky vstupu zrušením niektorých vízových obmedzení. Krajina v poslednom čase investuje do infraštruktúry v snahe podporiť svoj doteraz nie príliš rozvinutý cestovný ruch, a to najmä pokiaľ ide o zimné športy, uviedla AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Lavína #kirgizsko #lyžiari