Je to Judáš, čakal som, že ho zabijú, pošpinil zavraždeného ruského pilota vlastný otec

K smrti Maxima Kuzminova, ruského pilota, ktorý vlani v auguste preletel vo vrtuľníku Mi-8 na Ukrajinu, sa vyjadril jeho otec. V rozhovore pre ruské média bol chladný, pošpinil syna, ktorý nesúhlasil s agresiou ich krajiny a prezradil, že ho jeho smrť neprekvapila. Opakovane svojho syna nazýval zradcom.

27.02.2024 10:53
debata (57)

Kuzminov sa skontaktoval s ukrajinskou rozviedkou (HUR) a dohodli prelet na Ukrajinu aj s najnovšou verziou vojenského transportného vrtuľníka Mi-8AMTŠ. Stalo sa tak pri špeciálnej operácii, ktorá údajne trvala dlhšie ako pol roka. Výmenou za zbehnutie mu podľa neho boli ponúknuté bezpečnostné záruky, vrátane nových dokladov. HUR vtedy tiež oznámila, že pilot za svoj čin dostane pol milióna dolárov.

Ukrajinské bojové vrtuľníky útočia na ruské pozície
Video
Ukrajinské bojové vrtuľníky v nasadení. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Súčasťou dohody bolo, tiež že ukrajinská strana najprv dostane do bezpečia Kuzminovu mamu, jeho priateľku a ich deväťmesačnú dcéru. Neskôr odcestoval do Španielska, kde podľa servera Politico, žil pod falošnou identitou. V krajine v meste Villajoyosa bol pilot nakoniec aj chladnokrvne zavraždený.

Kuzminiv Čítajte aj Španielsko: Rusko si objednalo vraždu pilota, čo prešiel k Ukrajincom

Ako tvrdí portál Novinky.cz, ku Kuzminovej vražde sa teraz pre ruské médiá vyjadril jeho údajný otec Oleg Sivajev, ktorého skutočnú identitu nemožno nezávisle overiť.

„Samozrejme, že som čakal, že sa mu to stane. Zradca je zradca,“ povedal Sivajev na adresu vlastného syna. Podľa jeho slov ho naposledy videl v roku 2013, keď sa Kuzminov vydal študovať na západ.

„Prišlo mi, že sa správa ako judáš, a v rovnakej chvíli mi ho bolo ľúto, že sa takto zapredal za „pár drobných“. Zradil svoju domovinu, svojich blízkych,“ uviedol Sivajev, zatiaľ čo ľutoval ostatných členov posádky.

Ukrajinský vojak sa skrýva pred pristávajúcim... Foto: SITA/AP, Bram Janssen
ukrajina Ukrajinský vojak sa skrýva pred pristávajúcim vojenským vrtuľníkom na východoukrajinskom fronte, piatok 18. augusta 2023.

„Namiesto toho, aby bol tu, rozhodol sa odísť do Španielska. Podľa toho čo vieme k sebe pozval bývalú priateľku a našli ho zastreleného,“ povedal denníku Ukrajinska pravda nemenovaný zdroj z prostredia ukrajinských tajných služieb.

V októbri minulého roka bola v Rusku o Kuzminovovi odvysielaná reportáž. Podľa nej ruské úrady nariadili jeho likvidáciu, napísala agentúra Unian. Zdroje zo španielskych spravodajských služieb uviedli pre denník El País, že bude ťažké priamo spojiť vraždu s niektorou z ruských tajných organizácií, ale domnievajú sa, že Moskva si najala nájomných vrahov mimo Španielska.

ruské tanky šrot Čítajte aj Vojna rozoštvala otca a syna. Bojovali proti sebe, jeden z nich neprežil
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Mi-8