Putinov režim prirovnal k fašizmu. Orlov dostal za kritiku vojny 2,5 roka väzenia

Moskovský súd odsúdil na 2,5 roka väzenia známeho ochrancu ľudských práv Olega Orlova, ktorý kritizoval ruské vedenie za vojnu proti Ukrajine. Odsúdený bol za opakovanú "diskreditáciu armády", uviedla médiá. Priamo zo súdnej siene bol pomerne ostentatívne v sprievode policajného komanda odvedený do väzenia.

27.02.2024 11:03 , aktualizované: 11:49
orlov Foto: ,
Oleg Orlov si v utorok 27. februára 2024 vypočul rozsudok v súdnej sieni v Moskve počas nového procesu o obvineniach z opakovanej diskreditácie ruskej armády.
debata (4)

Prokuratúra pre Orlova žiadala trest v trvaní dva roky a 11 mesiacov, ako aj to, aby bol priamo v súdnej sieni vzatý do väzby. Orlov je jedným z lídrov ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorú dali ruské súdy zlikvidovať a ktorá sa v roku 2022 stala nositeľom Nobelovej ceny za mier. Súd v Moskve Orlova súdil za opakované odsudzovanie ruskej invázie na Ukrajinu.

„Nespáchal som zločin. Súdia ma za novinový článok, v ktorom som politický režim nastolený v Rusku označil za totalitný a fašistický. Článok bol napísaný pred viac ako rokom. Niektorí moji priatelia si pritom mysleli, že príliš preháňam. Ale teraz je úplne jasné, že som vôbec nepreháňal,“ vyhlásil Orlov pred súdom.

Súd mu vlani v októbri udelil pokutu 150 000 rubľov (1400 eur) za kritiku invázie Ruska na Ukrajinu a za poškodzovanie povesti ruskej armády. Vlani v decembri mu súd pokutu zrušil a jeho prípad vrátil do rúk prokuratúry. Predmetom obžaloby bol článok, v ktorom Orlov napísal, že Rusko sa za prezidenta Vladimíra Putina znížilo k fašizmu.

Motív ideologického nepriateľstva a nenávisti

V rámci aktuálneho konania prokuratúra síce tvrdila, že berie do úvahy, že Orlov je bezúhonný občan bez záznamov v registri trestov, zároveň sa však domnieva, že preverovaním sa potvrdila priťažujúca okolnosť – v Orlovovom článku je motív ideologického nepriateľstva a nenávisti.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video

Na vyhlásenie rozsudku nad Olegom Orlovom prišla americká veľvyslankyňa v Rusku Lynn Tracyová, ako aj zástupcovia diplomatických misií Británie, Francúzska, Nemecka, Španielska, Česka, Švajčiarska a ďalších krajín EÚ, doplnila BBC.

Orlov je jeden z mála kritikov Kremľa, ktorý ešte nie je v exile alebo neskončil vo väzení.

Ruské ministerstvo spravodlivosti ho začiatkom februára zaradilo na svoj zoznam tzv. zahraničných agentov. Svoje rozhodnutie odôvodnilo tvrdeniami, že „vystupoval proti špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, šíril nepravdivé informácie o rozhodnutiach ruských orgánov a podieľal sa na vytváraní správ a materiálov pre zahraničných agentov“.

Stalin Tver Čítajte viac Bustu Stalina postavili na kostiach jeho obetí. Ničia ľudskú pamäť, tvrdí aktivista

Memorial sa v Rusku etabloval ako kľúčový pilier občianskej spoločnosti ochranou pamiatky obetí komunistických represií. Viedol tiež kampaň proti porušovaniu ľudských práv v Rusku. Ruské súdy nezávislú ľudskoprávnu organizáciu zlikvidovali koncom roka 2021. V roku 2022 jej bola udelená prestížna Nobelova cena za mier.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #odsúdenie #Oleg Orlov