Ak NATO pošle vojakov na Ukrajinu, vojna s ním bude nevyhnutná, hrozí Kremeľ. Stoltenberg sa vyjadril

Ak by európske členské krajiny NATO poslali svojich vojakov bojovať na Ukrajinu, konflikt medzi Ruskom a alianciou by bol nevyhnutný, uviedol podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tým na správy z posledných dní, podľa ktorých niektoré západné krajiny zvažujú nasadenie svojich vojakov na Ukrajine, brániace sa už vyše dvoch rokov ruskej ozbrojenej agresii.

27.02.2024 12:12
debata (116)
NATO a Slovensko budú podporovať Ukrajinu na každom kroku
Video
Videoodkaz pre Kyjev od šéfa Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie holandského admirála Roba Bauera i slovenského veľvyslanca pri NATO Petra Bátora. / Zdroj: NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ale agentúre AP povedal, že Severoatlantická aliancia bojové jednotky na Ukrajinu vyslať neplánuje.

V prípade, že by vojaci členských krajín NATO bojovali na Ukrajine, „treba hovoriť nie o pravdepodobnosti, ale o nevyhnutnosti“ konfliktu medzi Moskvou a NATO, povedal dnes Peskov.

Ozbrojené sily SR vojak, vojaci Čítajte aj Hoaxy a podvody: Téma zapojenia slovenských vojakov do vojny pripomína informačnú operáciu

„Spojenci z NATO poskytujú Ukrajine bezprecedentnú podporu. Robíme tak už od roku 2014 a zintenzívnili sme ju po plnohodnotnej invázii. Vyslanie bojových jednotiek NATO na Ukrajinu však neplánujeme,“ vyhlásil Stoltenberg.

O možnosti uzavrieť bilaterálne dohody o vyslaní vojakov na Ukrajinu zo strany viacerých krajín NATO a Európskej únie hovoril v pondelok, pred cestou na schôdzku štátnikov do Paríža na rokovaní o podpore Ukrajiny, slovenský premiér Robert Fico. Podrobnosti o tom, ktoré krajiny by mohli takéto dohody zvažovať, ani o tom, čo by vojaci na Ukrajine robili, neposkytol.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potom vyhlásil, že vyslanie západných vojakov na Ukrajinu by sa nemalo do budúcnosti „vylúčiť“. Upozornil však, že v tejto fáze neexistuje ohľadom tejto záležitosti zhoda. Okrem iného český premiér Petr Fiala v pondelok uviedol, že Česko nasadenie svojich vojakov na Ukrajine nechystá, dnes sa podobne vyjadrila aj Budapešť.

Robert Fico, Emmanuel Macron Čítajte aj Macron: Nie je zhoda na vyslaní vojakov na Ukrajinu, vylúčiť však nemožno nič. Fico: V Paríži bola bojová atmosféra

NATO má podľa Stoltenberga právo podporiť Ukrajinu v jej práve na sebaobranu proti „agresívnej vojne“, ktorú na jej území vedie Rusko. AP dodáva, že Severoatlantická aliancia ako celok poskytuje Ukrajine len pomoc a vybavenie, ktoré nezahŕňajú smrtiace prostriedky ako sú uniformy alebo zdravotnícky materiál. Niektoré členské krajiny NATO Kyjevu poskytujú aj zbrane a muníciu, a to ako bilaterálne, tak v rámci skupín.

Rusko sa sťažuje na Vytrvalého obrancu NATO
Video
Manévre NATO Steadfast Defender 2024 (Vytrvalý obranca) sú najväčším cvičením Severoatlantickej aliancie za desaťročia. / Zdroj: NATO
116 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #NATO #Kremeľ #vojna na Ukrajine