Za jeden deň popravili v Saudskej Arábii sedem ľudí usvedčených z "terorizmu"

Saudská Arábia popravila v utorok sedem ľudí usvedčených zo spáchania teroristických činov. Informuje o tom agentúra AFP s tým, že ide o najvyšší počet popráv v tomto kráľovstve vykonaných v jediný deň od marca 2022, keď bolo v jeden deň popravených 81 ľudí.

27.02.2024 15:13
väzenie, väzni, mreže Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Siedmi popravení boli odsúdení za „vytváranie a financovanie teroristických organizácií a subjektov, ako aj komunikáciu a obchodovanie s nimi“ s cieľom narušiť tak bezpečnosť a stabilitu spoločnosti v krajine, informovala oficiálna tlačová agentúra citujúc ministerstvo vnútra. Ich štátna príslušnosť nebola zverejnená, no mená aj tituly naznačovali, že išlo o Saudskoarabov.

Saudská Arábia patrí ku krajinám, ktoré udeľujú trest smrti vôbec najčastejšie. Od začiatku roka doteraz už popravila 29 ľudí, kým za celý vlaňajší rok vykonala až 170 popráv.

Dosiaľ najvyšší ročný počet, a síce 187 popráv, vykonali v tejto krajine v roku 2019. Marec 2022 bol však rekordný v inom zmysle, za jediný deň tam totiž popravili 81 ľudí. Tieto popravy vyvolali pobúrenie medzinárodného spoločenstva.

Saudská Arábia je často kritizovaná za časté používanie trestu smrti. Tamojšie štátne médiá ani nešpecifikujú spôsob popravy, tá sa však často vykonáva odseknutím hlavy.

Väzeň / Väznica / Mreže / Väzenie / Čítajte viac Saudská Arábia popravila za jeden deň 81 ľudí
2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Saudská Arábia