Režim v Rusku sa snaží zlomiť všetok odpor. Prenasleduje už aj rodiny oponentov vlády

Ruské úrady začínajú prenasledovať už aj rodiny a príbuzných oponentov režimu, upozornil ruský spisovateľ Boris Akunin po tom, ako úrady zablokovali konto jeho manželky v ruskej banke s odôvodnením, že sa tak stalo kvôli "spoločnej zločineckej činnosti" manželov.

27.02.2024 16:45
Rusko, Moskva, Ukrajina, protesty Foto:
Verejných prejavov nesúhlasu s inváziou na Ukrajinu bolo v Rusku málo. Snímka z Moskvy zo septembra 2022 je zo zatýkania na demonštrácii proti vyhláseniu čiastočnej mobilizácie.
debata (18)

Spisovateľa, ktorý emigroval z Ruska, ruské úrady stíhajú za „šírenie klamstiev“ o ťažení ruskej armády proti Ukrajine a za „verejné schvaľovanie terorizmu“, uviedol spravodajský server Meduza. Akunin je svojimi detektívkami známy aj českým a slovenským čitateľom.

Poľský minister zahraničia vyškolil v OSN Rusko
Video
O čom to Rusko rozpráva? Takto v Bezpečnostnej rade OSN zadivil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. A ruskému veľvyslancovi pri Organizácii Spojených národov Vasilijovi Nebenzjovi dal politicko-historickú lekciu. / Zdroj: Twitter poľskej vlády

Informácie o zmrazení bankového účtu sa už skôr objavili na sociálnych sieťach; prívrženci režimu pritom tvrdili, že na konte je šesť miliónov rubľov (asi 60-tisíc eur). Akunin podľa portálu Meduza vysvetlil, že na účte je v skutočnosti oveľa menšia suma. Manželka totiž naň dostávala dôchodok vo výške približne 12 000 rubľov mesačne (asi 120 eur) a „milióny rubľov“ sa v bilancii objavili len kvôli tvrdeniu úradov o údajnom ohromnom dlhu, ktorým má byť zmrazený účet zaťažený, uviedol Akunin, vlastným menom Grigorij Čchartišvili.

Putin, ruský prezident, Moskva, Rusko, Čítajte aj Zákaz kníh, spisovatelia označovaní za teroristov. Rusku vládnu zločinci, odkazuje stíhaný literát

„Na všetko by sa dalo vykašľať, zaduste sa dôchodkom, keby nešlo o moju ženu. Ten nezmysel nerozbehol náhodou. Ruské orgány sa v tejto novej fáze zameriavajú na členov rodín. A to zjavne postihne veľmi veľa ľudí,“ napísal spisovateľ. Zároveň vyzval kolegov a kolegov z „milovanej piatej kolóny v cudzine“, aby nepúšťali do vlasti svoje manželky, manželov a deti, a to ani v prípade, že „nemajú nič spoločné so ‚zločineckou činnosťou‘“ emigrantov.

„Neposkytnite banditom rukojemníkov, pravidlá vojny sa zmenili. Teraz majú na muške rodiny,“ varoval Akunin. V Rusku bol zaradený na zoznam „cudzích agentov“, čo je označenie pre osoby, ktoré sú podľa ruských úradov pod vplyvom zahraničných subjektov, a Akunin sa dokonca objavil aj na zozname „teroristov a extrémistov“. Tento mesiac na neho ruský súd vydal zatykač a v Rusku prestali vychádzať jeho knihy, ktoré zmizli aj z knižníc.

Policajné zatýkanie demonštrantov, ktorí v...
Policajné zatýkanie demonštrantov, ktorí v...
+10Policajné zatýkanie demonštrantov, ktorí v...

Za „lživé“ označujú ruské úrady a súdy všetky informácie, ktoré sú v rozpore s oficiálnou interpretáciou vojny proti Ukrajine. Kritikom tejto politiky a odporcom vojny hrozí obvinenie z diskreditácie ozbrojených síl či z šírenia úmyselne lživých informácií, za čo podľa zákonov prijatých po začatí ruskej invázie na Ukrajinu hrozí až 15 rokov za mrežami. Drakonické tresty majú zlomiť všetok odpor a umlčať akúkoľvek kritiku na adresu Kremľa, tvrdia pozorovatelia.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine