Leyenová: Nezveličujme riziko vojny, treba byť na ňu pripravený. EÚ navyšuje výrobu zbraní

Európska únia musí v najbližších rokoch výrazne zvýšiť kapacitu svojho obranného priemyslu, aby bola pripravená na riziko vojny, ktoré nie je bezprostredné, ale nedá sa úplne vylúčiť. Vyhlásila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej úniová exekutíva zvýši podporu spoločných obranných projektov a chystá sa v najbližších týždňoch predstaviť spoločnú stratégiu.

28.02.2024 10:25 , aktualizované: 11:31
debata (26)

Európsky blok podľa nej do konca roka 2025 zdvojnásobí výrobu munície na dva milióny kusov.

Generál Macko o bezpečnostnom samite, ktorý zvolal Macron
Video

„Riziká vojny by nemali byť zveličované, ale treba na nej byť pripravení. A to začína naliehavou potrebou prebudovať, doplniť a modernizovať ozbrojené sily členských štátov,“ povedala von der Leyenová v rozprave s poslancami Európskeho parlamentu.

Ukrajina, vojna Čítajte aj Ak NATO pošle vojakov na Ukrajinu, vojna s ním bude nevyhnutná, hrozí Kremeľ. Stoltenberg sa vyjadril

Úniové krajiny síce od začiatku ruskej agresie na Ukrajine navyšujú svoje obranné rozpočty, podľa šéfky komisie by však mali postupovať koordinovane, aby boli ich investície do nového armádneho vybavenia efektívne. Komisia chce preto identifikovať projekty, do ktorých by mohli krajiny vložiť peniaze spoločne, ako tomu bolo napríklad v prípade vakcín proti covidu-19, povedala von der Leyenová.

Predsedníčka úniovej exekutívy tiež vyhlásila, že by európsky blok mal začať uvažovať o využití ziskov zo zmrazeného ruského majetku na spoločné nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu. „Nemôže byť väčší symbol a lepšie využitie pre tie peniaze ako urobiť z Ukrajiny a zvyšku Európy bezpečnejšie miesto na život,“ vyhlásila nemecká politička.

Príslušníci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO...
Príslušníci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO...
+10Príslušníci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO...

EÚ v rámci protiruských sankcií zablokovala aktíva ruskej centrálnej banky v celkovom objeme viac ako 200 miliárd eur, z ktorých plynú zisky v rádoch miliárd eur ročne. Členské krajiny už dlhšie riešia ich využitie na obnovu Ukrajiny, doteraz sa však na spoločnom postupe nezhodli.

Väčšina diskutujúcich poslancov dnes apelovala na zvýšenie obranných výdavkov, líšili sa však v pohľade na to, ako veľmi má EÚ integrovať svoje obranné sily a či vytvárať spoločné jednotky.

„Musíme pochopiť, že 330 miliónov Američanov nebude dlhodobo brániť 440 miliónov Európanov. Musíme to robiť našimi vlastnými prostriedkami,“ podporil myšlienku spoločnej európskej obrany šéf najpočetnejšej poslaneckej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber. Severoatlantická aliancia je podľa neho základom európskej obrany, nemožno však spoliehať len na Spojené štáty.

Šéfka liberálov Valérie Hayerová pripomenula, že novembrové americké voľby môže vyhrať Donald Trump, ktorý spochybňuje americké záväzky brániť európskych spojencov v NATO. Únia by podľa nej mala vytvoriť jednotný obranný trh a zrušiť jednomyseľné hlasovanie členských štátov v obranných otázkach, aby nemohol otázky spoločnej obrany blokovať jediný štát.

Kým Nemecko a Francúzsko vznik spoločnej armády dlhodobo presadzujú, predovšetkým krajiny východného krídla EÚ chcú spoliehať predovšetkým na členstvo v NATO.

„Nepotrebujeme nové uniformy, nepotrebujeme vybudovať európsku armádu, aby sme súťažili s NATO,“ povedal dnes český europoslanec Alexander Vondra (ODS) z konzervatívnej frakcie. Rovnako ako viacerí kolegovia nabádal, že únia by mala skôr ako na spoločné vyzbrojovanie myslieť v prvom rade na zvýšenie dodávok zbraní Ukrajine.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Ursula von der Leyenová #vojna na Ukrajine #Eurokomisia