Navaľná: EÚ musí byť inovatívna, aby porazila Putina, prestaňte byť nudní. Musí zaplatiť za svoje činy

Ruský prezident Vladimir Putin je šéfom zločineckej organizácie a ak chce na neho Európska únia nájsť recept, musí byť inovatívna. Ďalšie sankcie podobné tým doterajším alebo nová rezolúcia nestačia.

28.02.2024 12:53 , aktualizované: 13:13
debata (33)

Poslancom Európskeho parlamentu to dnes povedala Julija Navaľná, vdova po lídrovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom, ktorý zomrel predminulý týždeň v sibírskom trestaneckom tábore. Podľa Navaľnej nie je isté, či bude na piatok oznámený pohreb pokojný, alebo dôjde na zatýkanie.

Julija Navaľná hovorí o Rusku bez Putina a sľúbila pokračovať v boji svojho mŕtveho muža
Video
Zdroj: YouTube A. Navaľného

„Ak vážne chcete poraziť Putina, musíte začať byť inovatívni. A prestať byť nudní,“ vyhlásila Navaľná, podľa ktorej jej manžel neustále prichádzal s novými nápadmi, ako bojovať s Putinovým represívnym režimom, jeho cenzúrou a potláčaním opozície.

Navaľná v Štrasburgu uviedla, že Putinovi ľudia manžela mučili tri roky, zavinili jeho smrť a potom zneužili jeho telo, ktoré dlho odmietali vydať matke.

„Nemôžete Putinovi ublížiť ďalšou rezolúciou alebo ďalším balíkom sankcií, ktoré sa nelíšia od predchádzajúcich,“ povedala Navaľná. Varovala pritom, že Putin nie je politik, ale „krvavý mafián“. „Najdôležitejší sú ľudia blízki Putinovi, jeho priatelia, spolupracovníci a strážcovia peňazí tejto mafie (…) Vy a my všetci musíme bojovať s týmto zločineckým gangom,“ prízvukovala s tým, že byť politicky inovatívny v tomto prípade znamená bojovať proti organizovanému zločinu.

Poukázala tiež na to, že „v tomto boji máte spoľahlivých spojencov – sú tu desiatky miliónov Rusov, ktorí sú proti Putinovi, proti vojne, proti zlu, ktoré prináša“. „Putin sa musí zodpovedať za to, čo urobil mojej krajine. Putin sa musí zodpovedať za to, čo urobil susednej mierumilovnej krajine. A Putin sa musí zodpovedať za všetko, čo urobil Alexejovi,“ uzavrela.

Alexej Navaľnyj Čítajte aj Navaľného pohreb bude v piatok v moskovskom chráme

Navaľnyj podľa úradnej správy zomrel náhle 16. februára v trestaneckej kolónii na Sibíri. Úrady vydali telo jeho matke podľa médií až 24. februára. Dovtedy ho odmietali odovzdať s tvrdením, že pokračuje vyšetrovanie príčin smrti.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval Putinov režim. Od roku 2021 bol vo väzení, postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku.

Demonštrantka protestuje pred budovou ruského...
Ľudia kladú kvety k pamätníku obetí politických...
+11Žena kladie kvety k pamätníku, veľkému balvanu...

Mnohí europoslanci dnes vyjadrili Navaľnú sústrasť a zdôrazňovali, že boj jej manžela za demokraciu proti skorumpovanému režimu podľa nich nebol márny.

„Predstavoval nádej, nádej na lepšie zajtrajšky, na slobodné Rusko, na budúcnosť, nádej, že odvaha môže zvíťaziť. Jeho vrahovia sa snažili kruto vykynožiť túto nádej, ale neuspeli,“ vyhlásila predsedníčka EP Roberta Metsolaová.

Šéfovia poslaneckých frakcií oceňovali Navaľného odvahu, niektorí zdôrazňovali, že EÚ musí naďalej podporovať ruskú opozíciu, viacerí ktorej predstavitelia sú uväznení.

„Vražda Alexeja Navaľného opäť jasne ukázala, že najväčším nepriateľom Vladimira Putina je demokracia,“ povedala spolupredsedníčka klubu európskych zelených Terry Reintkeová, podľa ktorej EÚ podporou ruskej opozície môže pomôcť demokratickým snahám v krajine ovládanej autoritárskym režimom.

Rusko Navaľnyj úmrtie Čítajte aj Navaľneho telo ukázali matke. Má ho pochovať tajne, inak sa 's telom môže niečo stať'

Šéf konzervatívnej frakcie Nicola Procaccini prirovnal odvahu Navaľného, s ktorou sa v roku 2021 vrátil z Nemecka do Ruska „na istú smrť“, k sebaobetovaniu Jána Palacha v roku 1969. „Tiež položil svoj život za slobodu a za tú Európu, ktorú teraz tak milujeme. To isté teraz pre nás znamená Alexej Navaľnyj, ktorého 16. februára zavraždili, ale tým sa objavili tisícky ďalších, ktorí budú bojovať za slobodu,“ povedal taliansky politik.

Europoslanci sa vo štvrtok chystajú schváliť rezolúciu, v ktorej označia Navaľného smrť za vraždu a vyzvú na medzinárodné vyšetrenie jej okolností. Rusko to odmieta.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval Putinov režim. Od roku 2021 bol vo väzení, postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj #vojna na Ukrajine #Julija Navaľná