Posielať vojakov na Ukrajinu? Je to najmä odkaz do Moskvy, že podpora Západu nepoľaví, tvrdí analytik

Hlavný cieľ Macronovho stretnutia neboli vojaci na Ukrajine, ale deklarácia, že Francúzsko pomáha, tvrdí analytik Vladimír Bednár.

28.02.2024 15:30
debata (9)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Fico bezohľadne hoduje na krvi Ukrajincov a takýmto spôsobom sa snaží získať politické body.“ – Vladimír Bednár

Hlavný cieľ Macronovho stretnutia neboli vojaci na Ukrajine, ale deklarácia, že Francúzsko pomáha, tvrdí analytik Vladimír Bednár.

„Európske krajiny museli reštartovať svoju podporu Ukrajine. Zároveň, ten samit sa udial v Paríži práve preto, že Francúzsko muselo obnoviť dôveryhodnosť a postavenie v rámci bezpečnostných štruktúr v Európe,“ hovorí v podcaste denníku Pravda vojenský analytik Bednár.

Záujem verejnosti a médií však vzbudili najmä slová slovenského premiéra Roberta Fica o nasadení vojakov európskych krajín na Ukrajine. Z odpovedí lídrov, ktorí takúto možnosť odmietajú vyplýva, že o nejakej forme účasti západných vojakov na Ukrajine skutočne bola reč.

„Ak krajiny na základe dvojstranných zmlúv s Ukrajinou majú príslušníkov ozbrojených síl na území Ukrajiny, je to pochopiteľné. Je to ich zvrchované právo. To ale neznamená, že Severoatlantická aliancia, alebo iná medzinárodná organizácia takéto niečo pripravuje a plánuje,“ tvrdí analytik.

Ako teda podľa analytika vnímať slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona , že na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu v budúcnosti nie je zhoda, vylúčiť sa však nedá nič?

„Macronovo vyjadrenie, že o všetkom by sme mali uvažovať bolo primárne smerované do Moskvy a zároveň malo slúžiť na to, aby jednoznačne vytvorilo dojem, že podpora, ktoré európske krajiny poskytujú nestagnuje, že jednotlivé krajiny nie sú unavené vojnou na Ukrajine,“ dodáva Bednár.

Fico vedie hybridnú vojnu

A ako vníma analytik správanie a výroky slovenského premiéra? „Viaceré vyjadrenia čelných ústavných činiteľov Slovenskej republiky by som označil za vedenie hybridnej vojny voči Slovenskej republike. Neviem ako inak to nazvať,“ hodnotí analytik s tým, že sa to vzťahuje aj na výroky Petra Pellegriniho, Andreja Danka, Roberta Kaliňáka, či Denisu Sakovú.

Mohli by byť na Ukrajine časom skutočne nasadené bojové jednotky európskych spojencov? Čo by znamenalo, ak by boli západní vojaci na Ukrajine Rusmi zabití? Je dnešné vajatanie ohľadom pomoci Ukrajine zo stranu západu len odďaľovaním nevyhnutného, teda stretu západu s Ruskom na bojisku?

Vypočujte si podcast denníka Pravda s vojenským analytikom Vladimírom Bednárom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Petr Fiala #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine #Počúvajte Pravdu