Austrália odhalila zahraničnú špionážnu službu A-Team. Tají, odkiaľ je

Šéf austrálskej spravodajskej služby v stredu odhalil existenciu zahraničnej špionážnej siete, ktorá v Austrálii pôsobí už niekoľko rokov a verbovala akademikov, politikov a podnikateľov.

29.02.2024 07:31
debata

Ako informovala agentúra AFP, generálny riaditeľ Austrálskej bezpečnostnej a spravodajskej organizácie (ASIO) Mike Burgess odhalil existenciu jednotky nazvanej A-Team (Austrálsky tím). Neuviedol, s ktorou krajinou je A-Team spojený.

Burgess vysvetlil, že túto informáciu prezradil, aby narušil fungovanie A-tímu – aby jeho šéfovia pochopili, že jeho krytie bolo prezradené, a aby varoval Austrálčanov.

„Existuje konkrétny tím v konkrétnej zahraničnej spravodajskej službe s osobitným zameraním na Austráliu. Sme jej prioritným cieľom,“ povedal Burgess v prejave v Canberre. Dodal, že tento tím je „agresívny a skúsený, ich know-how je dobré, ale nie dosť dobré“.

Na Austrálčanov s prístupom k „zaujímavým informáciám“ sa zameriava prostredníctvom sociálnych sietí, pričom používa anglicky hovoriace nastrčené osoby a sľubuje peňažné odmeny.

Fregata Hunter Čítajte viac Preteky v zbrojení. Austrália výrazne posilní svoju flotilu bojových lodí

Špióni sa vydávajú za konzultantov, lovcov mozgov, miestnych úradníkov, akademikov a výskumníkov think-tankov, dodal Burgess.

„Ak cieľ zaberie na návnadu, špióni sa pokúsia presunúť konverzáciu do šifrovanej aplikácie na odosielanie správ. Ďalším krokom by mohlo byť navrhnutie cesty do zahraničia, kde by sa mohli osobne stretnúť,“ povedal vysoký predstaviteľ austrálskej tajnej služby.

Ako príklad uviedol neidentifikovaného akademika a bývalého politika, ktorý „zapredal svoju krajinu, svoju stranu a svojich bývalých kolegov, aby presadzoval záujmy cudzieho režimu“.

Reakcia na Burgessovo vyhlásenie medzi politikmi bola rôzna: niektorí žiadali, aby zverejnil meno tohtp politika, opozícia nalieha na vládu, aby „vniesla do prípadu čo najväčšiu jasnosť“ – nežiadala však meno danej osoby.

Austrália je členom zoskupenia Five Eyes (FVEY) – aliancie tajných služieb anglojazyčných krajín – zahŕňajúcej Spojené štáty, Kanadu, Spojené kráľovstvo a Nový Zéland, vďaka čomu je atraktívnym cieľom pre agentov z krajín ako Čína a Rusko, doplnila AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Austrália #tajná služba