HRW: Turecko je zodpovedné za vážne porušovanie práv obyvateľov v severnej Sýrii

Turecko nesie zodpovednosť za vážne porušovanie ľudských a majetkových práv obyvateľstva pohraničných oblastí severnej Sýrie, ktoré sú pod kontrolou Ankary a jej spojencov. Uvádza sa to v správe, ktorú vo štvrtok zverejnila organizácia Human Rights Watch, informuje agentúra AFP.

29.02.2024 10:44
Afrín Sýria Kurdi Turecko Foto: ,
Vojaci tureckej armády na hraniciach so Sýriou. Archívna snímka.
debata

Turecká armáda od roku 2016 podnikla niekoľko pozemných operácií zameraných na vytlačenie kurdských milícií z priľahlých pohraničných oblastí severnej Sýrie. Ankara a jej spojenci tam v súčasnosti kontrolujú dva rozsiahle pásy územia.

islamský štát Čítajte viac Mladá jezídka sa dostala na slobodu po vyše desaťročí v zajatí IS

Turecko „nesie zodpovednosť za závažné porušovanie práv aj za možné vojnové zločiny páchané príslušníkmi jeho vlastných síl, alebo ním podporovaných miestnych ozbrojených skupín“ v severnej Sýrii, píše sa v správe Human Rights Watch.

Mano Khalil Čítajte viac Keby neexistovala naša kurdská identita, boli by sme stratení, hovorí režisér Mano Khalil

Obeťami týchto činov sa podľa HRW najčastejšie stávajú kurdskí civilisti a osoby podozrievané z kontaktov na kurdské sily. Zadržané Kurdky pritom vypovedajú o prípadoch znásilnenia a sexuálneho násilia, pričom dochádza aj k zatýkaniu matiek spoločne s malými deťmi.

V niektorých prípadoch sú do páchania zjavných vojnových zločinov v severnej Sýrii priamo zapojení aj tureckí činitelia a orgány vrátane príslušníkov ozbrojených síl a tajných služieb, uvádza sa v správe HRW.

DN - Turecko Sýria Lietadla SU 24 Čítajte viac Turecko útočilo na kurdskú infraštruktúru na severovýchode Sýrie

Podľa zistení organizácie sú ozbrojenci z Ankarou podporovaných početných povstaleckých skupín zodpovední za svojvoľné zadržiavanie a zatýkanie, za vynútené zmiznutia osôb, mučenie a ďalšie formy zlého zaobchádzania či za nespravodlivé vojenské súdy s desiatkami ľudí.

Mahsa Amíníová Čítajte viac Preč so šatkami. Položia ženy iránsky režim? Môže to byť brutálne

V správe sa tiež píše, že Ankara okrem toho „hromadne deportovala tisíce sýrskych utečencov“ z tureckého územia do oblastí Sýrie pod jej kontrolou. Z Tureckom ovládaných častí severovýchodu Sýrie utiekli státisíce ľudí, ktorých majetku sa zmocnili alebo vydrancovali povstalci z početných frakcií Ankarou podporovanej Sýrskej národnej armády (SNA), uvádza HRW.

Zároveň vyzvala turecké úrady, aby do zaistili „okamžitý a ničím neobmedzený prístup“ nezávislých vyšetrovacích orgánov do oblastí severnej Sýrie pod ich kontrolou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #Human Rights Watch