Mienka Ukrajincov o Slovensku sa zhoršila, ale Fica hodnotia lepšie ako Orbána

Postoj Ukrajincov k iným štátom a lídrom sa zjavne odvíja od toho, ako vojensky pomáhajú ich napadnutému štátu a či sa im pozdáva, ako o ozbrojenom konflikte s Ruskom rozprávajú. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnilo Razumkovo stredisko, čo je bezmála 30 rokov v Kyjeve pôsobiaci uznávaný inštitút politických štúdií. Do ankety zaradili najmä mocnosti a krajiny, s ktorými Ukrajina susedí, takže sa medzi ne dostalo aj Slovensko. Stredisko vybralo viac-menej podobne do prieskumu zahraničných štátnikov.

01.03.2024 05:30
Czech Republic V4 Foto: ,
Premiér Robert Fico nechce, aby štát poskytoval zbrane pre Ukrajinu, ale proti komerčným dodávkam nenamieta. Čo sa týka slovenských štátnych orgánov, uprednostňuje humanitárnu pomoc obyvateľom napadnutého štátu.
debata (93)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Dobrú mienku o Slovensku má dovedna výrazne viac ako polovica opýtaných (úplne kladný názor 13,6 % a prevažne pozitívny 42,6 %). Opačný postoj zastáva necelá tretina respondentov a zvyšní oslovení sa nevedeli vyjadriť.

Poľský minister zahraničia vyškolil v OSN Rusko
Video
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa v OSN prihovoril ruskému veľvyslancovi Vasilijovi Nebenzjovi. / / Zdroj: Twitter poľskej vlády

Razumkovo stredisko publikovalo výsledky podobného prieskumu vo februári 2023, keď uplynul rok od vpádu ruskej armády na Ukrajinu. Medzi jej obyvateľmi vtedy Slovensko malo oveľa väčšie sympatie: dokopy sa o kladnom názore naň zmienilo viac ako 82 % respondentov. Bolo to v období, keď vláda Eduarda Hegera poskytovala Kyjevu vojenskú techniku. Situácia sa zmenila po minuloročných voľbách, keď ich víťaz Robert Fico splnil svoje slová, že štát nepošle Ukrajincom ani jeden náboj, pretože podľa neho cestou k ukončeniu vojny nie sú dodávky zbraní, ale rokovania. Premiér zdôrazňuje, že sa chce zamerať na humanitárnu pomoc zo Slovenska.

Čo sa týka samotného Fica, kladnú mienku má o ňom zhruba 14 % opýtaných. Opačne ho hodnotí takmer 30 % Ukrajincov v prieskume. K odpovedi neviem alebo nikdy som o ňom nepočul sa priklonilo približne 45 % ľudí (jasný názor nevedelo uviesť 11,5 % respondentov).

Tusk na Ukrajine o "neutrálnych" politikoch: Zaslúžia si miesto v pekle
Video
Poľský premiér Donald Tusk kritizoval politikov, ktorí sa tvária, že sú v ruskej vojne proti Ukrajine neutrálni, alebo sa rovnako stavajú ku Kyjevu a Moskve. / Zdroj: Twitter Donalda Tuska

Slovensko s Ficom pri moci od jesene 2023 a Maďarsko s dlhoročne nepretržite vládnucim Viktorom Orbánom patria medzi členské štáty EÚ a NATO, ktoré dávajú ruky preč od dodávok zbraní pre Ukrajinu. Nečudo preto, že maďarský premiér je medzi Ukrajincami na treťom najhoršom mieste v rebríčku obľúbenosti zahraničných lídrov (za ním sú už len bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a šéf Kremľa Vladimir Putin). O Orbánovi má kladný názor iba necelých 10 % opýtaných.

Prvenstvo v popularite patrí americkému prezidentovi: Joe Biden sa podľa viac ako 78 % Ukrajincov dobre správa k ich štátu, ktorý sa bráni proti ruskej agresii. Druhý v poradí je poľský prezident Andrzej Duda, tretie miesto sa ušlo britskému premiérovi Rishimu Sunakovi.

Francúzsko, NATO Čítajte viac Zahraniční vojaci na Ukrajine: zbytočná debata alebo snaha zneistiť Putina?

Do ankety zaradili pätnásť prezidentov a premiérov a predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú (umiestnila sa štvrtá v poradí). Zistenia Razumkovho strediska potvrdzujú názor znalcov Ukrajiny, že po ruskej invázii sa vytvoril jednotný politický národ: sympatie k Putinovi a k Rusku sú minimálne, z čoho vyplýva, že za vlastencov sa považuje aj drvivá väčšina ruskojazyčného obyvateľstva. O šéfovi Kremľa má zlú mienku 91 % opýtaných.

Veľmi negatívneho hodnotenia sa dočkal aj Lukašenko, ktorý zjavne medzi Ukrajincami pyká za to, že pred dvomi rokmi umožnil ruskej armáde vtrhnúť na ich teritórium z územia svojho štátu. Záporný názor na bieloruského autoritárskeho vládcu zastáva viac ako 80 % respondentov.

V prípade posudzovaných štátov u Ukrajincov dominujú dve pobaltské republiky, ktoré sú známe protiruskou rétorikou a výraznou vojenskou pomocou pre armádu prezidenta Volodymyra Zelenského. Sympatie k Litve a Lotyšsku sa pohybujú na úrovni okolo 85 %.

V rebríčku sa nachádza dovedna 26 štátov. Slovensko sa dostalo na 19. miesto. Na nižších pozíciách sú krajiny v tomto poradí: Turecko, India, Maďarsko, Čína, Irán, Bielorusko, Rusko. Pohľad na spodné miesta je pochopiteľný: Peking udržiava dobré vzťahy s Moskvou a Teherán čelí obvineniam, že Rusom dodáva drony, ktoré nasadzujú do boja proti cieľom na Ukrajine.

O slovensko-ukrajinských vzťahoch treba ešte poznamenať, že Fico avizoval na 11. apríla spoločné rokovanie vlád. Jeho témou budú civilné a humanitárne projekty. Premiéri a ministri sa majú stretnúť v Michalovciach.

Olexandra Matvijčuková Čítajte viac Ukrajinská nobelistka: Smrť už u nás zaklopala takmer na všetky dvere

Čo sa týka utečencov z Ukrajiny, Slovensko ich naďalej podporuje. Podľa posledných údajov štatistického úradu EÚ, ktoré sú z decembra 2023, žije na území členských štátov EÚ približne 4,31 milióna ľudí, ktorí utiekli z vlasti po ruskej invázii. Na Slovensku ich je viac ako 114-tisíc (2,7 % z celkového počtu). „Pomer počtu utečencov na tisíc obyvateľov EÚ bol v priemere 9,6. V Česku to však bolo 34,5. Nasledovali Bulharsko (26,5), Estónsko (26,3), Litva (26,2) a Poľsko (26). Na Slovensku sa koncom vlaňajška podľa údajov Eurostatu nachádzalo na tisíc občanov 21 ukrajinských utečencov," citovala TASR zo správy Eurostatu.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ukrajinci #vojna na Ukrajine #Putinova vojna