Homosexuálne páry v Česku: ani manželstvo, ani adopcie, iba lepšie partnerstvo

Manželstvo pre homosexuálne páry síce neprešlo, ale aj tak je to pokrok. V Českej republike mohli gejovia a lesby uzatvárať registrované partnerstvo už od júla 2006, no poskytovalo iba obmedzené možnosti, preto sa dožadovali zmeny. Poslanecká snemovňa českého parlamentu teraz schválila zákon, ktorý im umožní vstupovať do partnerstva s väčšinou práv, aké majú v manželstve muž a žena. Ak návrh odsúhlasí senát a podpíše prezident, začne platiť od budúceho roka.

29.02.2024 18:00
lesby, homosexuáli Foto:
V Českej republike zaviedli registrované partnerstvo pre osoby rovnakého pohlavia už v roku 2006, po novom by mohli získať ešte viac práv.
debata (6)

„Som šťastný. Po toľkých rokoch sme narovnali väčšinu práv pre ľudí, ktorí chcú spolu žiť,“ reagoval pre portál Lidovky.cz poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil. S kolegyňou zo strany ANO predložil pozmeňovací návrh, ktorý snemovňa v stredu prijala ako kompromis.

Mnohí poslanci však netajili sklamanie. Pôvodné znenie novely totiž hovorilo o tzv. manželstve pre všetkých, no o takej verzii sa ani nehlasovalo. Spory sa viedli najmä o tom, ako by sa mal nový zväzok volať a či homosexuálnym párom povolia adopcie.

Greece Gay Marriage Čítajte viac Dúhová vlajka nad Aténami. Niovi bude mať v gréckom rodnom liste dve mamy

Zatiaľ čo zástancovia komunity LGBTI argumentovali zrovnovprávnením občanov, odporcovia trvali na tom, aby manželstvo zostalo zväzkom muža a ženy. Párom rovnakého pohlavia by však prijatý návrh dával aspoň práva, aké im registrované partnerstvo nepriznávalo. Po novom by mohli mať spoločný majetok a po strate partnera či partnerky nárok na vdovecký, resp. vdovský dôchodok.

Ani „partnerstvo“, ako sa schválený zväzok nazýva, im však neumožní, aby si spolu adoptovali dieťa. Možné bude len to, aby si ho jeden z nich osvojil, ak jeho partner bude biologickým rodičom dieťaťa.

Homosexuáli, gejovia, homosexualita Čítajte viac Väzenie aj liečba elektrošokmi. Tresty za homosexualitu zrušili až komunisti

„Nevieme, či je to dostatočná výhra na to, aby sme oslavovali,“ uviedol pre ČTK poslanec za stranu STAN Josef Bernard. To, že nejde o ideálne riešenie, uznala i podpredsedníčka snemovne za stranu Piráti Olga Richterová, ktorá pre páry rovnakého pohlavia presadzuje plnohodnotné manželstvo. „Ľudí budú stále deliť na dve kategórie. To nám prekáža,“ zdôvodnila pre ČTK.

Výsledok hlasovania ľutuje aj česká splnomocnenkyňa pre ľudské práva Klára Šimáčková Laurenčíková, ktorá verí, že sa raz gejovia a lesby dočkajú manželstva.

Ako vo vyhlásení upozornila Iniciatíva Jsme fér, zo skúseností iných krajín vyplýva, že prechod od registrovaného partnerstva k bežným zväzkom pre homosexuálne páry trvá priemerne 9,9 roku. Vývoj v Česku je preto údajne výnimočný, lebo od zavedenia registrovaného partnerstva tam uplynulo už vyše 17 rokov.

Homosexuál / LGBTI / Gay / Čítajte viac Poľsko by podľa rozhodnutia ESĽP malo uznať partnerstvá homosexuálov

Česi sú pritom ku gejom a lesbám dosť tolerantní. Podľa vlaňajšieho prieskumu verejnej mienky by s manželstvom pre homosexuálov súhlasilo až 58 percent opýtaných, 63 percent by bolo za to, aby si mohli adoptovať dieťa a 77 percent by nenamietalo, keby si osvojili dieťa svojho partnerka či partnerky.

Páry rovnakého pohlavia na Slovensku môžu tým českým iba závidieť. Po vražde na Zámockej ulici v Bratislave politici síce sľubovali, že komunitu LGBTI zrovnoprávnia, ale zostalo len pri slovách. Naprázdno vyšla i snaha bývalého ministra spravodlivosti Viliama Karasa.

Riešiť tento problém už roky odmieta aj premiér Robert Fico (Smer), hoci v zahraničí je to práve agenda sociálnodemokra­tických strán. Ku krokom, aké prijímajú u našich susedov, má preto Slovensko ešte ďaleko.

Kolumbia, homosexuáli, Čítajte viac Lotyšsko zlegalizovalo partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Aktivista: Skvelý začiatok

„Ide o výrazný pokrok, pretože doterajšie registrované partnerstvá v Českej republike mali výrazne oklieštený rozsah práv a povinností partnerov, takže aj v európskom porovnaní šlo o jeden z najslabších zákonov,“ zhodnotil pre Pravdu Martin Macko, výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť.

Podľa neho sa nenaplnili očakávania českej komunity LGBTI ani českej verejnosti, ktorá je za to, aby páry rovnakého pohlavia mohli uzatvárať i manželstvo, a preto táto diskusia ešte bude pokračovať.

„Samozrejme, môžeme povedať, že sa zase len zväčšilo zaostávanie Slovenska v tejto téme, lebo u nás členovia tejto komunity nemajú žiadnu formu uznania vzťahov a rodín,“ zdôraznil Macko.

Zväzky párov rovnakého pohlavia v Európe

  • Manželstvo homosexuálov: Fínsko, Švédsko, Nórsko, Island, Veľká Británia, Írsko, Dánsko, Nemecko, Holandsko, Belgicko, Francúzsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Španielsko, Portugalsko, Slovinsko, Estónsko, Grécko
  • Registrované partnerstvo: Česká republika, Maďarsko, Taliansko, Chorvátsko, Lotyšsko, Čierna Hora

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #homosexuáli #registrované partnerstvo #homosexualita #homosexuálne manželstvá #práva sexuálnych menšín #práva homosexuálov #LGBTI+ #páry rovnakého pohlavia