Americký Kongres schválil predĺženie rozpočtového provizória, úrady môžu fungovať aj v marci

Kongres Spojených štátov schválil ďalšie predĺženie rozpočtového provizória, ktoré udrží časť federálnych úradov v prevádzke do 8. marca a zvyšné do 22. marca. Opatrenie, ktoré má zabrániť čiastočnému kolapsu vládnych úradov v noci na sobotu, teraz čaká na podpis prezidenta Joea Bidena. Informuje o tom agentúra AP.

01.03.2024 05:43
kongres, kapitol USA Foto:
Kapitol Spojených štátov vo Washingtone, v ktorom zasadá americký Kongres.
debata (3)

V Senáte, kde majú demokrati väčšinu, predĺženie rozpočtovaného opatrenia prešlo 77 ku 13 hlasom. O niekoľko hodín skôr ho vo štvrtok schválila Snemovňa reprezentantov, kde majú väčšinu republikáni, 320 ku 99 hlasom.

„Som rád, že môžem amerických občanov informovať, že v piatok nedôjde ku kolapsu vládnych financií. Až tento zákon schválime, vďaka bohu sa vyhneme shutdownu so všetkými jeho škodlivými dopadmi na americký ľud,“ povedal pred hlasovaním šéf senátnej demokratickej väčšiny Chuck Schumer.

Krátkodobé predĺženie je už štvrtým v posledných mesiacoch a mnohí zákonodarcovia očakávajú, že bude posledným v tomto fiškálnom roku. Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson uviedol, že vyjednávači dokončili prácu na šiestich z návrhov zákonov o výdavkoch, ktoré financujú federálne úrady, a na ostatných dosiahli „takmer konečnú dohodu“. Na ceste k hlasovaniu v dolnej komore povedal novinárom, že „toto by malo byť naposledy“, čo snemovňa o rozpočtovom provizóriu v tomto období hlasuje.

V nedohľadne stále zostáva schválenie balíka o núdzovej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a ďalších amerických spojencov. Návrh, ktorý zahŕňa zhruba 60 miliárd dolárov na podporu krajiny napadnutej Ruskom, pred viac ako dvoma týždňami prešiel Senátom USA, Johnson ho však odmieta predložiť na hlasovanie v snemovni.

kapitol, kongres, USA Čítajte viac V americkom Kongrese našli dohodu na odvrátení kolapsu rozpočtu vlády
3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres #shutdown