Putin na bezpečnostnej rade preberal neutralizáciu hrozieb vo vesmíre. Zbrane tam ale údajne nerozmiestni

Rusko sa nechystá rozmiestniť jadrové zbrane vo vesmíre, uviedol ruský prezident Vladimir Putin podľa tlačových agentúr na rokovaní svojej bezpečnostnej rady. Súčasne však so svojimi najbližšími spolupracovníkmi preberal neutralizáciu hrozieb vo vesmíre.

01.03.2024 13:10
debata (2)
Rusko sleduje stíhačky, tanky, ponorky i lietadlá NATO. Vytrvalý obranca pokračuje
Video
Cvičenie Severoatlantickej aliancie Steadfast Defender 2024 (Vytrvalý obranca) je najväčšie od studenej vojny. / Zdroj: NATO

„Už sme spolu hovorili o dezinformáciách, ktoré vytvárajú niektorí činitelia na Západe, ohľadom údajných plánov rozmiestniť jadrové zbrane vo vesmíre. Hovorím údajných, pretože také plány, ako som už hovoril a ako dobre vieme, nemáme,“ vyhlásil Putin.

Putin v utorok minulý týždeň vyhlásil, že Rusko je proti rozmiestneniu jadrových zbraní vo vesmíre. Reagoval tým na vyhlásenie Bieleho domu z predchádzajúceho týždňa, podľa ktorého Moskva pracuje na vývoji jadrovej zbrane proti satelitom.

Putin Čítajte aj Spustí tajomná ruská zbraň atómové preteky vo vesmíre?

„Náš postoj je jasný a transparentný: Vždy sme boli kategoricky proti a sme teraz proti rozmiestneniu jadrových zbraní do vesmíru,“ povedal Putin na rokovaní, ktorého sa zúčastnil napríklad tiež minister obrany Sergej Šojgu. „Vyzývame nielen na dodržiavanie všetkých dohôd v tejto oblasti, ale aj sme mnohokrát ponúkali posilnenie spolupráce,“ uviedol ruský prezident a dodal, že ruské aktivity vo vesmíre sa nijako nevymykajú tým, ktoré vykonáva iné krajiny vrátane Spojených štátov. „Spojené štáty vedia, že takéto projekty neexistujú,“ povedal Šojgu.

Americké médiá predtým s odvolaním sa na svoje zdroje písali, že Spojené štáty majú spravodajské informácie o nových jadrových schopnostiach Moskvy, ktoré zrejme súvisia s vesmírom. Hovorca Bieleho domu John Kirby potom na otázky novinárov uviedol, že sa spravodajské informácie týkajú protidružicovej zbrane, ktorá je však v štádiu vývoja a nepredstavuje bezprostredné ohrozenie.

dragonfire Čítajte aj Briti majú „dračí oheň“. Drony zničí laserom

Medzi Spojenými štátmi a Ruskom panuje extrémne napätie kvôli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu z 24. februára 2022. Invázia vyvolala najväčšiu konfrontáciu medzi Západom a Ruskom od kubánskej krízy v roku 1962, píše agentúra Reuters. Rusko aj Spojené štáty, zďaleka najväčšie jadrové mocnosti, vyjadrili poľutovanie nad postupným rozkladom vzájomných dohôd o kontrole zbraní, ktorých cieľom bolo spomaliť závody v zbrojení počas studenej vojny a znížiť riziko jadrovej vojny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #jadrové zbrane #vojna na Ukrajine