Čo si číta Macron o sebe? Zamedziť má hanbe s granátmi a Zelenského si Francúzi za prezidenta nezvolili

Dlhý čas mu zazlievali, že sa k agresorovi správa zhovievavo a obeti invázie poskytuje málo zbraní, teraz ho obviňujú, že zrazu zašiel priďaleko. Francúzskom neprestávajú lomcovať emócie po vyhlásení prezidenta Emmanuela Macrona, že nemožno vylúčiť vyslanie vojakov na Ukrajinu. Najväčší kritici opakujú svoju tézu, že ženie Paríž do priamej konfrontácie s Moskvou. Niektorí z tých, čo mu jeho myšlienku nezazlievajú, tvrdia, že svoju predstavu komunikoval nešikovne.

02.03.2024 17:00
OLY Paris Games Olympic Village Inauguration Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa úvahou o vyslaní vojakov na Ukrajinu postaral o mimoriadny rozruch. Foto: SITA/AP/Ludovic Marin
debata (83)

Časť kritikov odkazuje Macronovi, že lepšie by urobil, keby namiesto rečnenia plnil to, čo napadnutému štátu sľúbil. Faktom je, že objem dodávok potrebnej munície vyzerá z pohľadu Kyjeva slabo.

Prišli, videli, víťazia. Rusov ničia francúzske húfnice Caesar
Video
Francúzske húfnice Caesar v nasadení. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Niekdajší minister obrany Jean-Pierre Chevènement označil vyjadrenie šéfa Elyzejského paláca za nezodpovedné a znepokojujúce. „Francúzi zvolili Macrona za prezidenta Francúzskej republiky, nezvolili Volodymyra Zelenského. Neočakávajú, že ich francúzsky prezident bude v prvom rade brániť záujmy Ukrajiny alebo iných krajín," povedal v rozhovore pre denník Le Figaro. Exminister dal najavo, že Macron si strelil vlastný politický gól: „Čo zostáva z dôveryhodnosti Francúzska, keď sa jeho hlavní spojenci dištancujú od nezodpovedného návrhu hlavy štátu, ako je to v prípade vyslania vojsk?" Macronov zámer nepodporil ani jeden z veľkých štátov, ktoré patria medzi podporovateľov ukrajinského prezidenta Zelenského.

Public Sénat, televízny portál hornej komory parlamentu informoval, že väčšina jej členov prijala Macronov výrok chladne. Konzervatívny senátor Sébastien Chenu povedal, že prezident vystrašil Francúzov. Napriek tomu, že Rusko sa nemieni vzdať svojich územných ziskov na ukrajinskom území, dodal, že s ním treba diskutovať, aby ustúpilo.

France Qatar Čítajte viac Čo by musel Macron urobiť, aby mal francúzskych vojakov na Ukrajine? Ťaženie proti Putinovi začal na Slovensku

Pravicový senátor Cédric Perrin si myslí, že o idei prezidenta treba diskutovať. „Mrzí ma však, že návrhy prezidenta neboli komunikačne zvládnuté," upozornil podľa Public Sénat. Macron totiž takú zásadnú vec, ako je možné vyslanie vojakov na ukrajinské územie, nevylúčil po novinárskej otázke na tlačovke okolo polnoci po skončení parížskeho summitu podporovateľov Kyjeva.

Perrin sa domnieva, že táto téma si vyžaduje zmysluplnú diskusiu na parlamentnej pôde: „Medzi Nepoddajným Francúzskom, ktoré odmieta intervenciu, a inými, ktorí chcú ísť až do Moskvy, existuje manévrovací priestor." (V prvom prípade hovoril o krajne ľavicovej politickej strane.)

Bruno Retailleau, stranícky kolega Perrina, bol šokovaný z toho, že o takej vážnej veci sa od hlavy štátu dozvedel z médií. Naznačil, že Macron si mal vybrať pre vypustenie takej informácie parlamentnú pôdu, nie tlačovú konferenciu, a jeho samotný nápad podrobil kritike. „Vstup Francúzska do vojny s Ruskom by bolo šialenstvo s nevyčísliteľnými dôsledkami," napísal Retailleau na sociálnej sieti X.

Centristický senátor Olivier Cigolotti naznačil, že oveľa viac treba hovoriť o tom, čo už bolo Ukrajine sľúbené, ale nedostala v očakávanom množstve: „Prioritou sú dodávky delostreleckých granátov do samohybných húfnic Caesar, ktoré veľmi chýbajú. Je nutné jasne povedať, že v skladoch vo Francúzsku je ich málo."

Boris Zala Čítajte viac Macron, suverenita a Ukrajina

Tribune de Genève, frankofónny denník vychádzajúci vo Švajčiarsku, pripomenul to, na čom Zelenskému najviac záleží. Ide o jeho výrok spred dvoch rokov po vpáde ruských vojsk: „Nepotrebujem taxík, potrebujem muníciu," zdôraznil, keď odmietol ponuku zo Západu, aby pred Rusmi radšej odišiel do exilu; v tom čase existovali silné obavy, že Ukrajinci sa neubránia.

Podobne ako Cigolotti sa vyjadril už zmieňovaný Chevènement. Poukázal na to, že plnenie sľubov o dodávkach dôležitej munície pre Ukrajincov je výrazne vzdialené od reality: „Zvlášť mám na mysli státisíce granátov. ktoré veľmi potrebujú." Dodal, že v prvom rade treba plniť tieto záväzky, nie rozprávať o možnom vyslaní vojakov, čo by podľa neho mohlo viesť až k tretej svetovej vojne v Európe.

Výroba delostreleckých granátov vyzerá naozaj nepriaznivo. Spravodajská televízna a rozhlasová sieť BFMTV poukázala na to, že hlavný problém spočíva v nedostatku strelného prachu. Dlhoročná ilúzia o neohroziteľnom mieri v Európe viedla k tomu, že jeho výroba pre zbrojný priemysel sa začala zanedbávať. Producent tejto zložky do granátov (firma Eurenco) veľa rokov znižoval objem výroby s tým, že vlády v krajine galského kohúta nič proti tomu nepodnikli. „Ľutujem, že Francúzsko dnes nedokáže vyrábať viac," citoval denník Le Monde ministra obrany Sébastiena Lécorna. Postavia preto novú fabriku, ale prevádzku spustí až v budúcom roku.

France Ukraine Conference Čítajte viac Macron vysvetlil: Výroky o vyslaní vojakov na Ukrajinu boli dobre premyslené

Dôsledkom nedostatku granátov je to, že na fronte ruské delostrelectvo prehlušuje kanóny Ukrajincov. Prevaha je šesťnásobná. „Znamená to, že kým šesť ruských granátov dopadne na ukrajinské pozície, Ukrajinci dokážu odpovedať len s jedným granátom," citoval server BFMTV generála Jeana-Michea Guillotona.

Už spomínaný senátor Perrin poznamenal, že výroky Macrona o prechode zbrojárstva do stavu vojnového hospodárstva zostali iba slovami. „Súčasná francúzska výroba granátov kalibru 155 mm dosahuje ročne 20-tisíc kusov, čo postačuje len na štyri dni bojov," povedal o dramatickom nedostatku munície v ukrajinskom arzenále.

BFMTV upozornil aj na ďalší problém: ukrajinskí vojaci, ktorí používajú francúzske húfnice značky Caesar, musia nabíjať delá juhokórejskými granátmi. Riziko je v tom, že časom môžu poškodiť bojovú techniku, pretože tá úplne nezodpovedá ich parametrom.

Poloprázdne sklady s granátmi však trápia nielen Francúzov. Európski spojenci sľúbili Zelenskému, že v prvom štvrťroku 2024 pošlú jeho armáde milión kusov. Skutočnosť vyzerá tak, že dostane menej ako tretinu z plánovaného poč­tu.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine #Francúzko #Volodymyr Zelenskyj