Izrael podnikol najväčšiu raziu v Ramalláhu za posledné roky

Izraelské bezpečnostné sily v noci na pondelok podnikli najväčšiu raziu za niekoľko rokov v Ramalláhu na okupovanom Západnom brehu a v neďalekom utečeneckom tábore zabili 16-ročného chlapca. S odvolaním sa na palestínske zdroje o tom informovala agentúra Reuters.

04.03.2024 17:00
izrael, palestína, ramalláh Foto: ,
Palestínčania nesú telo 16-ročného mladíka, ktorého zastrelili izraelské sily v utečeneckom tábore Amarí na predmestí Ramalláhu. 4.3.2024
debata (2)

Do mesta, ktoré je sídlom Palestínskej autonómie a jej predsedu Mahmúda Abbása, podľa svedkov pri akcii prišli desiatky vojenských vozidiel. Izraelská armáda pripustila, že zo strany Palestínčanov čelila násilnému odporu, na ktorý reagovala ostrou streľbou.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že izraelské sily v utečeneckom tábore Amarí na predmestí Ramalláhu zastrelili 16-ročného Palestínčana. Podľa palestínskej tlačovej agentúry WAFA vypukli pri vpáde izraelských síl do tábora strety, „počas ktorých bolo na palestínskych mladíkov pálené ostrou muníciou“.

Izraelská armáda uviedla, že bezpečnostné zložky vykonali v tábore šesťhodinovú „protiteroristickú operáciu“, zadržali dvoch hľadaných podozrivých, ďalších vypočuli a zabavili „Hamasom šírené provokačné materiály“. S hnutím Hamas izraelská armáda od vlaňajšieho októbra bojuje v Pásme Gazy.

Libanon Izrael Čítajte viac Vojna sa môže z Pásma Gazy rozšíriť na Blízky východ, varuje komisár OSN

„Počas tejto operácie vypukli násilné výtržnosti, pri ktorých podozriví hádzali kamene a zápalné fľaše na izraelské bezpečnostné sily, ktoré odpovedali ostrou streľbou. Bol identifikovaný jeden zásah,“ uviedla armáda v správe. Pri stretoch bol tiež ľahko zranený jeden izraelský policajt.

Podľa mimovládnej organizácie Klub palestínskych väzňov zadržali izraelské sily pri dnešnej operácii na Západnom brehu spolu najmenej 55 Palestínčanov.

Palestínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že izraelské okupačné orgány svojimi zásahmi vrátane razií, zatýkania a obmedzovania pohybu robia Palestínčanom na Západnom brehu zo života „neznesiteľné peklo“. Varovalo tiež pred „vážnym rizikom“, že sa toto okupované palestínske územie prepadne do „násilia a anarchie“.

Súbežne s vojnou v Pásme Gazy, ktorú vedie Izrael proti hnutiu Hamas v odvete za teroristické útoky z vlaňajšieho októbra, eskalovalo tiež násilie na území Západného brehu Jordánu, ktoré Izrael okupuje od vojny z roku 1967 a kde chcú mať Palestínčania spolu s Pásmom Gazy svoj samostatný štát. Od októbra tam podľa Reuters zomrelo pri stretoch s izraelskými vojakmi či radikálnymi osadníkmi najmenej 400 Palestínčanov.

Agentúra WAFA ďalej uviedla, že izraelskí vojaci dnes vtrhli tiež do Nábulusu, kde vyhodili do vzduchu byt člena Hamasu, ktorý sa vlani v apríli podľa Izraela podieľal na zavraždení matky s izraelsko-britským občianstvom a jej dvoch dcér. Izraelské jednotky ho spolu s ďalšími dvoma príslušníkmi Hamasu následne v máji dopadli a zabili.

Izrael pravidelne demoluje domy Palestínčanov obvinených zo smrtiacich teroristických útokov aj obydlia ich komplicov. O účinnosti tejto politiky sa vášnivo diskutuje aj v rámci izraelského bezpečnostného aparátu, aktivisti za ľudské práva prax odsudzujú ako nespravodlivý kolektívny trest, pripomenul list Times of Israel.

Izrael Palestínčania Gaza Čítajte viac Hamas odmieta požiadavky Izraela, ktorý preto svoj tím do Káhiry na rokovania nevyšle
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #západný breh Jordánu #Ramalláh