Harrisová vyjadrila na stretnutí s Gancom hlboké znepokojenie zo situácie v Gaze

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová vyjadrila v pondelok na stretnutí s ministrom izraelského vojnového kabinetu Bennym Gancom "hlboké znepokojenie" nad situáciou, akej čelia civilisti v Pásme Gazy. Izrael v tejto súvislosti vyzvala, aby do palestínskej enklávy vpustil viac dodávok humanitárnej pomoci.

05.03.2024 07:20
Benny Ganc Foto: ,
Minister izraelského vojnového kabinetu a najväčší politický rival Benjamina Netanjahu - Benny Ganc - pred stretnutím s viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou.
debata (3)

Na palestínske militantné hnutie Hamas zase apelovala, aby súhlasilo s dohodou o šesťtýždňovom prímerí.

Stretnutie tejto dvojice v Bielom dome podčiarklo názorové rozpory v izraelskom vládnom kabinete, ako aj narastajúcu frustráciu Washingtonu z toho, ako pravicová vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahu vedie vojnu v Gaze, uviedla agentúra AFP.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Biely dom však zároveň bagatelizoval domnienky, že by stretnutie s Harrisovou mohlo prehĺbiť názorové rozkoly Netanjahua s Gancom, ktorý je jeho najväčším politickým rivalom.

Izrael / Tunel / Hamas / Čítajte viac Hamas nevie, koľko rukojemníkov v Gaze je ešte nažive Benjamin Netanjahu Čítajte viac Netanjahu: Izrael nebude kapitulovať pred bludnými požiadavkami Hamasu

Harrisová už v nedeľu vyzvala na okamžité prímerie v Pásme Gazy a dôrazne naliehala na Izrael, aby povolil rozsiahlejšie dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Podľa AFP boli jej nedeľné vyjadrenia jednou z dosiaľ vôbec najostrejších kritík zo strany USA na adresu Izraela od vypuknutia vojny v Gaze. Povedala napríklad aj to, že Izrael nemá čím ospravedlniť nevpustenie väčšieho množstva pomoci do Gazy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #benny ganc #Kamala Harrisová #útok na Izrael