Zločinecké gangy na Haiti sa pokúsili získať kontrolu nad hlavným letiskom

Ozbrojené gangy sa pokúsili v pondelok prevziať kontrolu nad hlavným letiskom na Haiti. Ide o najnovší útok ozbrojených gangov na Haiti na kľúčové vládne miesta po tom, ako v krajine prepukla vlna násilia, v rámci ktorej prišlo aj k masovému úteku väzňov z dvoch najväčších väzníc.

05.03.2024 11:40
haiti, Port-au-Prince Foto: ,
Vojenská stráž na hlavnom letisku na Haiti v Port-au-Prince. 5.3.2024
debata

Medzinárodné letisko Toussaint Louverture bolo v čase útoku zatvorené. V prevádzke tak neboli nijaké lietadlá a na mieste sa nenachádzali cestujúci. Nebolo bezprostredne známe, či bol útok úspešný a či gangy letisko dobyli, alebo nie.

Počas útoku prišlo aj k prestrelke medzi členmi gangov a policajtmi a vojakmi. Novinári videli na asfaltovej ploche letiska obrnené vozidlo, z ktorého sa strieľalo na zločincov v snahe zabrániť im vstúpiť na plochu letiska.

Išlo o najväčší útok svojho druhu v dejinách Haiti. Minulý týždeň zasiahlo letisko počas útokov gangov niekoľko nábojov, ale ich členovia nevstúpili na letisko, ani ho nedobyli.

K útoku prišlo len niekoľko hodín po tom, ako haitské úrady vyhlásili výnimočný stav a nočný zákaz vychádzania. Vláda tak reagovala na útoky gangov na dve najväčšie väznice, ktoré vyústili do úteku tisícov väzňov.

Haiti Čítajte viac Haiti vyhlásilo výnimočný stav, gangy sa usilujú o zvrhnutie premiéra

„Generálny tajomník OSN (António Guterres) je hlboko znepokojený rýchlym zhoršovaním sa bezpečnostnej situácie v Port-au-Prince, kde ozbrojené gangy zintenzívnili počas víkendu útoky na kritickú infraštruktúru,“ uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Odhaduje sa, že gangy už ovládajú približne 80 percent hlavného mesta Port-au-Prince, pričom ich konanie je stále koordinovanejšie.

Zločinecké gangy konajú s cieľom zosadiť haitského premiéra Ariela Henryho, ktorý vedenie krajiny prebral v roku 2021 po atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho.

Henry vycestoval minulý týždeň do Kene, kde sa snažil zaistiť podporu pre policajnú misiu podporovanú OSN, ktorá má pomôcť stabilizovať Haiti.

Haitská polícia má približne 9 000 príslušníkov, ktorí sa podľa údajov OSN starajú o bezpečnosť vyše 11 miliónov ľudí. Polícia je tak často v početnej nevýhode.

debata chyba
Viac na túto tému: #Haiti #gangy