Nový maďarský prezident podpísal vstup Švédska do NATO

Maďarský prezident Tamás Sulyok podpísal zákon o vstupe Švédska do NATO, informuje agentúra Reuters. Stalo sa to len niekoľko hodín po tom, ako sa Sulyok ujal prezidentského úradu.

05.03.2024 16:25 , aktualizované: 16:32
debata
Švédske ponorky postrážia pre NATO Rusov v Baltskom mori
Video
Baltské more sa vstupom Fínska do NATO a očakávaným prijatím Švédska mení na vnútorné jazero Severoatlantickej aliancie. Chystaný vstup Štokholmu je vítanou posilou, hoci má iba tri moderné ponorky triedy Gotland. / Zdroj: SAAB

Maďarský parlament rozšírenie aliancie o Švédsko schválil 26. februára po mesiacoch prieťahov, minulý týždeň príslušný dokument podpísal predseda parlamentu a poslal ho prezidentskej kancelárii. Vláda premiéra Viktora Orbána dokumenty týkajúce sa švédskeho vstupu do NATO odovzdala parlamentu už v polovici roka 2022, hlasovanie však dlho odďaľovali poslanci Orbánovej vládnucej strany Fidesz. Premiér, ktorý udržiava blízke vzťahy s Ruskom napriek vyše dva roky trvajúcej ruskej agresii voči Ukrajine, dal najavo, že vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom ochladli kvôli tomu, že švédski politici kritizujú stav maďarskej demokracie a právneho štátu.

Fínski vojaci, vojenské cvičenie, Arrow 22 Čítajte aj Severania ukazujú silu: Začalo sa rozsiahle vojenské cvičenie u najnovších spojencov NATO. Moskva reaguje

Maďarsko bolo poslednou krajinou, ktorá vstup do NATO schválila. Švédsko sa stane 32. členom aliancie. Prihlášku do nej podalo spoločne s Fínskom v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu predvlani na jar.

Podľa Reuters sa dá očakávať, že zvyšné formality, ktoré Švédsko k plnohodnotnému členstvu čaká, budú vybavené rýchlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #Švédsko #Tamás Sulyok