Szijjártó: Synonymom vytvorenia mieru v Európe je Trump

Dve najdôležitejšie témy piatkového stretnutia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom budú obnovenie mieru v Európe a vrátenie maďarsko-amerických bilaterálnych vzťahov na úroveň, na ktorej boli počas Trumpovho prezidentského obdobia. Pre komerčnú televíziu ATV to v utorok uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

05.03.2024 22:26
Donald Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta USA a bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump
debata (7)

Na otázku televízie, či sa Orbán stretne aj so súčasným americkým prezidentom Joeom Bidenom, Szijjártó neodpovedal. Zdôraznil však, že sa ukázalo, že „synonymom vytvorenia mieru v Európe a zlepšenia maďarsko-amerických vzťahov je Donald Trump“. Dodal, že z maďarskej strany sú pripravení na spoločnú prácu, pokiaľ Trump sa opäť stane prezidentom USA.

Trump by na neplatičov v NATO pohnal Rusov
Video

Orbána má prijať Trump vo svojej rezidencii Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride. Títo politici sa naposledy stretli v lete 2022 v golfovom klube exprezidenta v New Jersey.

Trump už dávnejšie ocenil Orbána, ktorý je proti migrácii a právam LGBTQ a o svojom spôsobe vládnutia hovorí ako o „neliberálnej demokracii“. Donald Trump ho prijal ešte ako prezident v Bielom dome v roku 2019. Orbán bol zasa prvým európskym lídrom, ktorý podporil Trumpovu prezidentskú kampaň v roku 2016.

Donald Trump, Viktor Orbán Čítajte viac Orbán navštívi Trumpa na Floride. Prijme ho aj prezident Biden?
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Donald Trump