Genocídu Rómov v Európe pod nadvládou nacistov mapuje internetová encyklopédia

Internetová encyklopédia o genocíde Rómov v Európe pod nadvládou nacistického Nemecka prvýkrát ucelene ukazuje rozsah zločinov proti tejto menšine.

05.03.2024 23:38
Bergen-Belsen, Rómovia Foto:
Rómovia v koncentračnom tábore Bergen-Belsen.
debata (2)

V utorok to na predstavení encyklopédie v berlínskom dokumentačnom stredisku nacistických zločinov Topografie teroru vyhlásil šéf Ústrednej rady nemeckých Sintov a Rómov Romani Rose.

Poukázal tiež na to, že genocídu Rómov politici aj vedci dlho zanedbávali. Odborné mapovanie nacistických zverstiev proti Rómom teraz zmenila práca Karoly Fingsovej z Univerzity Heidelberg, ktorá projekt internetovej encyklopédie vedie.

Manželia Marián Slovák a Eva Matejková: Hlasy holokaustu by mali počuť všetci. Sú to neuveriteľné príbehy
Video

„Dnes predstavená encyklopédia genocídy európskych Sintov a Rómov prvýkrát, slovo prvýkrát podčiarkujem aj napriek mnohým prácam, ktoré v posledných rokoch vznikli, ukazuje rozsah týchto nacistických zločinov. V rámci projektu boli identifikované stovky a stovky miest zločinov od zastrelení vo východnej Európe po koncentračné tábory v západnej Európe. Encyklopédia zároveň ukazuje to, ako pozadu stále ešte je výskum holokaustu európskych Sintov a Rómov,“ povedal Rose.

Na označenie rómskej menšiny Nemecko používa termín Sintovia a Rómovia, kde Sintovia majú korene v západnej a strednej Európe a Rómovia vo východnej a juhovýchodnej Európe.

rómsky holokaust, múzeum SNP v Banskej Bystrici, Čítajte viac Čaputová: Rómsky holokaust je nepoznaný a málo zdokumentovaný

Fingsovej a jej tímu tak podľa Roseho patrí veľká vďaka. Encyklopédiu Rose prirovnal k míľnikom na ceste uznania a skúmania genocídy Rómov. Za prvý taký prelom potom označil uznanie genocídy Rómov v roku 1982 vtedajším nemeckým kancelárom Helmutom Schmidtom. Odhaduje sa, že nacisti zavraždili 200-, až 500-tisíc Rómov a Sintov.

Pavel Traubner: Ušiel som do parku a gardista povedal, že nabudúce ma zastrelí
Video

Fingsovú, ktorá sa vo svojich výskumoch dlhodobo venuje problematike takzvaného anticigánizmu, k vytvoreniu encyklopédie viedla roztrieštenosť informácií o genocíde Rómov. Spomínaný anticigánizmus podobne ako antisemitizmus pomenováva špecifickú formu prejavov rasizmu, ktorému Rómovia čelia kvôli svojmu etnickému pôvodu, kultúre alebo životnému štýlu. Projekt, ktorý ešte stále nie je dokončený, označila za rozsiahle stavebné dielo.

Rómovia, holokaust Čítajte viac Výstava v Myjave zachytáva prenasledovanie Rómov za slovenského štátu

„Teraz máme postavenú budovu, máme čerstvo natretú fasádu a už máme aj obrysy miestností,“ povedala Fingsová pri spustení encyklopédie. Ako miestnosti potom označili jednotlivé heslá, z ktorých mnohé ešte nie sú spracované. Na spracovanie tak napríklad čaká heslo týkajúce sa koncentračného tábora pre Rómov v Letech pri Písku, naopak informácie o takzvanom cigánskom tábore v Hodoníne pri Kunštáte sú už dostupné.

Portál ponúka prístup k odborným článkom, ktoré sú radené abecedne a tiež podľa rôznych kategórií, ktoré sa venujú napríklad miestam zločinov, životným osudom obetí a preživších alebo nacistickému mocenskému aparátu a strojcom zverstiev.

Okrem fotografií obsahuje digitálna encyklopédia aj interaktívnu mapu. Sú na nej uvedené všetky miesta zločinov v Európe, pokiaľ sú o nich dostupné informácie, a to vrátane koncentračných táborov i dejísk masakrov. Časová os ponúka prehľad všetkých súvisiacich udalostí od roku 1933, keď se v Nemecku dostal k moci nacistický diktátor Adolf Hitler.

Adolf Hitler Čítajte viac Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z obdobia rokov 1933-1945

Na encyklopédii pracuje vyše 90 vedcov z 25 krajín. Päťročný projekt začal v lete 2020 vďaka financovaniu spolkovým ministerstvom zahraničia, ktoré poskytlo 1,6 milióna eur. Vedci chcú do konca roku 2025 encyklopédiu rozšíriť na tisícku odborných článkov. Rovnako predpokladajú, že encyklopédia bude predstavovať zlom pre výskumnú a vzdelávaciu prácu týkajúcu sa genocídy Rómov.

Pomník rómskeho holokaustu na cintoríne v Slatine Čítajte viac Ma bisteren! Nezabudnite - na rómsky holokaust
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rómovia #genocída #nacizmus