Biden a Trump jasne dominujú volebnému superutorku, posielajú si ostré odkazy. Haleyová dostala tvrdú ranu

Takzvaný volebný superutorok v Spojených štátoch má podľa projekcií spoločnosti Edison Research jasné výsledky, najviac sledovaným prezidentským primárkam a straníckym zhromaždeniam v 16 amerických štátoch dominovali súčasný demokratický prezident Joe Biden a jeho republikánsky náprotivok exprezident Donald Trump. Každý z nich si pripísal jednu porážku, čo však podľa amerických médií neovplyvní ich šancu získať nomináciu svojej strany do novembrového prezidentského finále. Duel medzi Trumpom a Bidenom o Biely dom je teraz takmer istý.

06.03.2024 00:09 , aktualizované: 10:22
debata (28)
Biden si vystrelil z Trumpa. Pomohol si Haleyovou
Video
Zdroj: Twitter Joea Bidena

Joe Biden a Donald Trump v utorkových hlasovaniach potvrdili svoje pozície favoritov víťazstvom v takmer všetkých primárkach alebo volebných zhromaždeniach (causus). V utorkových primárkach Demokratickej a Republikánskej strany v štátoch Massachusetts, Maine, Arkansas a Alabama zvíťazili úradujúci prezident Joe Biden a jeho predchodca v úrade Donald Trump. Informovali o tom televízie CNN a NBC News, ako aj agentúra AP. Trump si pripísal aj dôležité víťazstvo v Texase a Kalifornii, rovnako ako Biden.

Posledným nespočítaným štátom bol okolo 09:30 SEČ Utah, kde sa podľa serveru USA Today volebný komisári potýkali s technickými problémami. Hoci aj na utažskom straníckom zhromaždení republikánov zvíťazil Trump, jeho posledná zvyšná seriózna oponentka Nikki Haleyová tam získala okolo 40 percent hlasov, uviedol list The New York Times po sčítaní 65 percent hlasov.

Biden, Trump Čítajte viac Popletení kandidáti: Biden je pristarý a Trump je nebezpečný (a tiež starý)

Hoci Trump má teraz republikánsku nomináciu takmer istú, Haleyovú médiá považujú za hlavný indikátor Trumpovej popularity či nepopularity v Republikánskej strane, ktorej umiernenejšie krídlo exprezidenta nevníma ako vhodného kandidáta, čo by mohlo ovplyvniť novembrové finále s Bidenom.

Súčasný šéf Bieleho domu na druhej strane čelí protestnému hnutiu tvorenému predovšetkým americkými moslimami, ktorí nesúhlasia s jeho prístupom k vojne v Pásme Gazy, hoci Bidenova administratíva sa v posledných týždňoch uchýlila k ostrejšej rétorike voči Izraelu.

Bývalý americký prezident Trump zvíťazil v utorok v primárkach republikánov v Texase. V hlasovaní demokratov tam uspel úradujúci šéf Bieleho domu Joe Biden. V tomto štáte sa rozhodovalo o druhom najväčšom počte delegátov nominačného zjazdu pred prezidentskými voľbami.

Krátko na to prišli správy o víťazstve oboch favorizovaných kandidátov v prezidentských primárkach v štátoch Colorado a Minnesota.

Joe Biden Čítajte aj Nespokojnosť s Bidenom je na novom maxime, Trump by ho vo voľbách porazil

Trump sa aj v Texase presadil v súboji so svojou straníckou konkurentkou Nikki Haleyovou a je na najlepšej ceste získať republikánsku nomináciu na prezidenta v tretích voľbách po sebe. Biden nemá medzi demokratmi pri opätovnej kandidatúre vážnejšieho súpera.

Konzervatívny južanský Texas, s 29 miliónmi obyvateľov druhý najľudnatejší štát USA po Kalifornii, si obvykle vyberá do Bieleho domu republikánov – tí tam zvíťazili v posledných 11 prezidentských voľbách. Demokrati si vedú dobre v mestách, ich úspechy v prevažne hispánskych oblastiach pri mexickej hranici však ohrozuje posun tamojších voličov doprava, čo sa snažia využiť republikáni, napísala agentúra AP.

V Texase sa rozhoduje o 161 z 2429 d­elegátoch nominačného zjazdu republikánov a 244 z 3934 de­legátov zjazdu demokratov. Viac ich je už len v Kalifornii – 169, resp. 424. Aj tu vyhrali Trump s Bidenom.

Obaja favorizovaní kandidáti predtým zvíťazili vo Virgínii, Severnej Karolíne, Tennessee a Oklahome. Biden sa presadil tiež v štáte Vermont. Tam zvíťazila Nikki Haleyová. Druhý úspech Haleyovej v súboji s Trumpom má prevažne len symbolický význam, keďže ten v primárkach republikánov jasne dominuje.

Biden zvíťazil v nominačnom súboji aj v štáte Iowa, ktorý sa konal formou hlasovania poštou. Výsledky zverejnili v utorok počas tzv. supervolebného utorka. Republikáni svoje volebné zhromaždenia v Iowe zorganizovali ako obvykle v januári. Víťazom bol s takmer 30-percentným náskokom pred najbližšími súpermi Trump.

Bývalý americký prezident zvíťazil aj v americkom štáte Aljaška.

Biden neuspel na volebných zhromaždeniach v Americkej Samoe, ktoré sú tzv. nezačleneným územím Spojených štátov v južnej časti Tichého oceánu. Víťazom v Americkej Samoe sa stal Jason Palmer, investor z Baltimore v štáte Maryland. Ide o zatiaľ jedinú prehru Bidena v primárnych voľbách. Podľa miestnej Demokratickej strany získal Palmer 51 hlasov, zatiaľ čo Biden ich dostal 40. Na tomto maličkom území sa rozhoduje o len šiestich delegátoch takmer 4 000-členného nominačného zjazdu demokratov.

Trump hovoril o „úžasnej noci“, Biden varoval pred chaosom

Doterajšie výsledky tzv. supervolebného utorka stavajú voličov pred jasnú voľbu, uviedol Biden vo vyhlásení, v ktorom porovnával svoje výsledky s výsledkami svojho predchodcu Trumpa. Ten po sérii ďalších víťazstiev v primárkach republikánov hovoril o „úžasnej noci“.

„Budeme naďalej napredovať, alebo dovolíme Donaldovi Trumpovi, aby nás stiahol späť do chaosu, rozdelenia a temnoty, ktoré definovali jeho funkčné obdobie,“ pýtal sa Biden vo vyhlásení zverejnenom v noci na stredu.

Trumpa podľa neho motivuje pocit ukrivdenosti a snaha o pomstu. „Je odhodlaný zničiť našu demokraciu, zrušiť základné slobody, ako je možnosť žien rozhodovať o vlastnej zdravotnej starostlivosti, a prijať ďalšie kolo miliardových daňových úľav pre bohatých,“ vyhlásil Biden.

Exprezident Trump medzitým oslavoval svoje jasné víťazstvá. „Nevolajú to ‚superutorok‘ bez dôvodu,“ povedal davu, ktorý sa zhromaždil v jeho sídle v štáte Florida. „Toto je veľké. Hovoria mi, odborníci a ďalší, že takéto to ešte nebolo, nikdy to nebolo také presvedčivé.“

O „skvelom večeri“ hovoril Trump aj vo vyjadrení pre televíziu Fox News s tým, že je preňho „česť reprezentovať nielen Republikánsku stranu, ale našu krajinu pri jej vedení späť k zdraviu a prosperite“.

Počas tzv. supervolebného utorka sa konajú primárky alebo volebné zhromaždenia (caususes) v celkovo 15 štátoch. V tento deň sa tak rozdeľuje najviac, približne tretina, hlasov delegátov nominačných zjazdov, na ktorých si demokrati a republikáni v lete oficiálne zvolia svojich kandidátov pre prezidentské voľby. Tie sa budú konať 5. novembra.

Supervolebný utorok zahŕňa hlasovanie v dvoch najľudnatejších štátoch USA, Kalifornii a Texase, a môže potvrdiť alebo zmariť ambície uchádzačov dostať sa do Bieleho domu, približuje agentúra AFP.

Biden a Trump sú jasnými favoritmi, hoci väčšina voličov podľa prieskumov nevíta možné zopakovanie ich duelu z posledných prezidentských volieb v roku 2020.

Supervolebný utorok

Primárne voľby sa v utorok konajú v štátoch Alabama, Aljaška, Arkansas, Colorado, Kalifornia, Maine, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Severná Karolína, Tennessee, Texas, Utah, Vermont a Virgínia.

Počas supervolebného utorka sa bojuje o hlasy 865 republikánskych delegátov a 1 420 demokra­tických delegátov. Aby si kandidát zabezpečil republikánsku nomináciu, musí získať celkovo najmenej 1215 delegátov. Na získanie demokratickej nominácie je potrebných 1968 delegátov.

Trump: Voľte (mňa)! Aj keby ste mali zomrieť!
Video

Tento rok sú dôležitejšie republikánske primárky, pretože ak je úradujúcim prezidentom politik iba v prvom volebnom období, je nepísaným pravidlom, že ho strana vyšle obhájiť funkciu.

Demokratický prezident Joe Biden má dvoch vyzývateľov – Deana Phillipsa a Marianne Williamsonovú, ktorí však v doterajších primárkach nezískali žiadneho delegáta. Pred utorkom mal úradujúci prezident 206 delegátov.

V republikánskych primárkach môže podľa webu USA Today utŕžiť tvrdú ranu bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #prezident Joe Biden