Pri útokoch húsíov na nákladnú loď pri Jemene zahynuli traja členovia posádky

Pri útoku na nákladnú loď True Confidence plaviacu sa blízko Jemenu zahynuli traja členovia posádky. Napísali to v stredu agentúry AFP a Reuters. K úderu sa prihlásili jemenskí povstalci húsíovia.

06.03.2024 19:01
Adenský záliv USA Jemen húsíovia strela tanker Foto:
Na snímke zverejnenej indickým námorníctvom 27. januára 2024 horiaci ropný tanker Marlin Luanda po útoku húsíov v Červenom mori.
debata (4)

Vlastník lode predtým uviedol, že nemá informácie o osude posádky, ktorú tvorilo 20 námorníkov a traja členovia bezpečnostného sprievodu. Podľa zdrojov agentúry AP musela posádka loď opustiť. Ide zrejme o prvých mŕtvych, ktorých si útoky Húsíovcov na nákladné lode v Červenom mori a Adenskom zálive vyžiadali.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie britskej diplomacie uviedla, že pri útoku zahynuli dvaja ľudia. Pred tým agentúra informovala o troch nezvestných a štyroch vážne zranených. To, že zomreli dvaja ľudia, oznámil agentúre AFP aj nemenovaný americký predstaviteľ.

Nemecko fregata more Červené húsíovia loď Čítajte aj Talianska vojnová loď bola nútená zostreliť raketu húsíov v Červenom mori

Spoločnosti True Confidence Shipping a Third January Maritime, ktoré loď vlastnia a spravujú, dnes popoludní potvrdili, že plavidlo zasiahla juhozápadne od jemenského prístavu Aden strela. Kvôli tomu vznikol na palube požiar. Spoločnosti uviedli, že nemajú bližšie informácie o posádke.

Podľa zdroja z britského námorníctva, ktorý cituje agentúra AP, musela posádka loď opustiť. To potvrdila aj britská vojenská služba UKMTO, podľa ktorej na lodi teraz nikto nie je. Nemenovaný americký námorník povedal agentúre Reuters, že z nákladnej lode stúpa dym a na mori posádka spustila záchranné člny.

Rubymar, Červené more Čítajte aj Potopenie húsíami poškodenej lode Rubymar ohrozuje ekosystém Červeného mora

Podľa agentúry AP ide zrejme o prvých mŕtvych, ktorých si vyžiadali útoky Húsíovcov na nákladné lode pri jemenských brehoch. Povstalci už v polovici februára zasiahli nákladnú loď Rubymar, ktorá sa minulý týždeň potopila.

Husíovci pri jemenskom pobreží, ktoré z veľkej časti kontrolujú, útočia na nákladné lode od novembra. Chcú tým podľa svojich slov vyjadriť podporu palestínskemu hnutiu Hamas v jeho bojoch proti Izraelu, ktoré sa rozhoreli po októbrovom teroristickom útoku Hamasu na južný Izrael. V oblasti pôsobí námorná misia vedená Spojenými štátmi a Európskou úniou, ktorá má zaručiť bezpečnú plavbu Červeným morom, ktorá je celosvetovo významnou obchodnou trasou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #húsíovia #húsiovci