Maďarské médiá: Rusko vrazilo klin medzi Slovensko a Česko. Symbolické gesto, hodnotia politológovia

Viaceré významné maďarské médiá si vo štvrtok všimli rozkol medzi Slovenskom a Českom, ktorého príčinou sú rozdielne postoje v zahraničnej politike. Server telex.hu konštatoval, že Rusko vrazilo klin medzi Slovensko a Česko, český premiér Petr Fiala sa so slovenským kabinetom stretnúť nechce, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

07.03.2024 10:52 , aktualizované: 12:36
debata (88)

V Česku sú členovia slovenskej vlády neželanými hosťami, píše v titulku server magyarhirlap.hu, ktorý poznamenal, že je to ďalší nepriateľský krok Prahy voči Bratislave.

Robert Fico / Petr Fiala / Čítajte viac Česko v reakcii na slovenskú zahraničnú politiku odložilo medzivládne konzultácie

Podľa servera privatbankar.hu môže nielen maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó mať problémy z toho, že sa stretol so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Plánované česko-slovenské spoločné rokovania vlád sa neuskutočnia. Mohli by na nich rokovať o mnohých témach, avšak zdá sa, že vzájomné vzťahy boli otrávené odlišnými postojmi k rusko-ukrajinskej vojne, píše privatbankar.hu.

Fico, Tusk Čítajte viac Premiéri V4 sa stretnú v Prahe, rozdeľuje ich postoj k pomoci Ukrajine. Zoskupenie je teraz ochromené, koniec však nie je pravdepodobný, zhodli sa politológovia

Symbolické gesto

Rozhodnutie českej vlády je podľa českých politológov, ktorých oslovil portál TN.cz, predovšetkým symbolickým gestom. „Je to symbolické gesto a reálny dopad to mať nebude,“ povedal politológ Lukáš Jelínek. „Iná vec je, akú podobu to potom získa u verejnosti, čo určitý problém je. Zatiaľ čo pre vládu je to len zrušenie spoločného rokovania, tak pre veľa ľudí to je výrazný zostup v kvalite československých vzťahov,“ konštatoval Jelínek. Podľa politológa nie je načasovanie kroku českej vlády úplne vhodné. „Chápem to ako symbolické vyjadrenie relatívne správneho názoru, ale možno v nesprávny okamih a nesprávnou formou. Myslím si, že tým vláda zaskočila Čechov aj Slovákov,“ dodal.

Tusk: Nie sme unavení z Ukrajiny, ale z Orbána
Video

Politologička Vladimíra Dvořáková uviedla, že „doteraz nebolo obdobie, v ktorom by sa tak výrazne líšila česká a slovenská politická reprezentácia, čo je celkom vážny problém“. Zároveň dodala, že „je veľmi dôležité, aby nedošlo k spoločenskému vyostreniu vecí, ktoré by sa následne premietlo do medziľudských vzťahov“.

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český premiér Petr Fiala.

Stretnutie premiérov V4 v Prahe - tlačová beseda
Video
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Česko #Rusko #česko-slovenské vzťahy