Európski ľudovci potvrdili von der Leyenovú za volebného lídra, našli sa aj odporcovia

Ursula von der Leyenová sa stala jedinou kandidátkou, ktorá povedie Európsku ľudovú stranu (EPP) do volieb do Európskeho parlamentu, naplánovaných na 6. až 9. júla.

07.03.2024 12:51 , aktualizované: 13:27
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 6. februára 2024.
debata (7)
Leyenová zverejnila, čo nemala. Ukrajinské straty
Video

Vo štvrtok na kongrese EPP v Bukurešti ju oficiálne potvrdili aj ako kandidátku na predsedníčku Európskej komisie (EK). Z Bukurešti o tom informuje spravodajca TASR.

Nomináciu na nový päťročný mandát na čele exekutívy EÚ pre von der Leyenovú potvrdilo už v utorok večer politické zhromaždenie Európskej ľudovej strany. Vo štvrtok na kongrese získala 400 hlasov za a 89 delegátov bolo proti.

Kritici: Technokratická ľavičiarka

Týždenník Politico vo štvrtok upozornil, že von der Leyenová mala aj odporcov, napríklad v osobe slovinského expremiéra Janeza Janšu, a proti jej nominácii boli aj francúzski Republikáni, ktorí ju označujú za „technokratickú ľavičiarku“ príliš blízku francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

„Poďme do volieb spolu, buďme najsilnejšou stranou a poďme spoločne vyhrať voľby,“ uviedla von der Leyenová po získaní nominácie.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Udrží sa Ursula von der Leyenová na čele Európskej komisie? Má dobré šance, tvrdí odborník

O voľbe predsedu alebo predsedníčky eurokomisie budú rokovať šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ po eurovoľbách, najneskôr v septembri, pričom prednosť obsadiť túto funkciu dostane tá európska politická strana, ktorá získa najviac hlasov v eurovoľbách. Ak sa na jej mene zhodnú lídri všetkých členských krajín, súhlas s jej nomináciou bude musieť odobriť aj Európsky parlament.

Matovičovci chýbali

Na kongrese EPP sa zišlo viac ako 2000 delegátov z viac ako 40 európskych krajín vrátane súčasnej šéfky Európskej komisie, predsedníčky Európskeho parlamentu, viacerých šéfov štátov a vlád, predsedov strán a komisárov EÚ, ktorí sú súčasťou politickej rodiny európskych ľudovcov. Slovensko zastupovali predstavitelia strán KDH, Demokrati a Aliancia. Chýbali zástupcovia hnutia Slovensko.

Manfred Weber Čítajte viac Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Kongres je najvyšším rozhodovacím orgánom strany. Je to najdôležitejšie podujatie pre EPP a zvyčajne sa koná každé tri roky. Hlavnými úlohami je voliť predsedníctvo EPP, rozhodovať o hlavných politických dokumentoch a volebných programoch. Ľudovci svoj volebný program, s ktorým oslovia voličov pred eurovoľbami, prijali v stredu.

Delegáti kongresu prijali aj šesť uznesení, napríklad o tom, že treba prijať legislatívu EÚ umožňujúcu členským štátom vyvlastniť zmrazený ruský majetok. Prijali aj rezolúciu o obrane právneho štátu v EÚ, podporili konkurencieschop­nosť európskeho poľnohospodárstva a zlepšenie demografie a životaschopnosti vidieckych oblastí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #Ursula von der Leyenová #Európski ľudovci #voľby do Európskeho parlamentu