"Železného generála" Zalužného vymenovali za veľvyslanca v Británii

Ukrajinského generála Valerija Zalužného, ktorého vo februári odvolali z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, vymenovali do funkcie ukrajinského veľvyslanca v Spojenom kráľovstve. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve.

07.03.2024 18:58
Valerij Zalužnyj Foto:
Bývalý hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj
debata (44)

„Dňa 7. marca 2024 schválil prezident Ukrajiny kandidatúru Valerija Zalužného na post mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Spojenom kráľovstve,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského rezortu diplomacie.

Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video

Zalužnyj sa v prvých dňoch invázie v roku 2022 významne podieľal na obrane Kyjeva a na znovuzískaní území na východe a juhu Ukrajiny. Ukrajinské médiá mu dali prezývku „železný generál“.

Medzi obyvateľstvom je vnímaný ako vojnový hrdina a podľa prieskumov verejnej mienky je ešte populárnejší než prezident Zelenskyj.

Valerij Zalužnyj Čítajte viac Odrazil ruský nápor, stal sa hrdinom Ukrajiny a postrach Moskvy. Kto je generál Zalužnyj?

Z funkcie hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, ktorú zastával od júla 2021, ho 8. februára odvolal prezident Zelenskyj. Na čele armády Zalužného nahradil Olexandr Syrskyj, ktorý predtým velil ukrajinským pozemným silám.

O Zalužného odvolaní sa pritom špekulovalo už dlhšie predtým, než ju Zelenskyj oznámil. Dôvodom mali byť podľa medializovaných správ nezhody generála s prezidentom, ako aj neúspech neúspech vlaňajšej letnej protiofenzívy.

Zelenskyj Zaluznyj president.gov.ua Čítajte viac Generál Zalužnyj hovoril aj to, čo nemal. Jeho odvolanie by som však na mieste Zelenského zvážil, tvrdí Pavel Macko
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Valerij Zalužnyj