Nad Pásmom Gazy sa neotvoril padák s balíkom humanitárnej pomoci, päť ľudí zomrelo

Na severe Pásma Gazy v piatok najmenej päť ľudí zabila a desať osôb zranila debna s humanitárnym nákladom, ktorá bola zhodená z lietadla. Zásielka so zásobami mala podľa stanice Al-Džazíra chybný padák a na mieste dopadu sa predtým zhromaždil dav Palestínčanov čakajúcich na humanitárnu pomoc.

08.03.2024 16:46 , aktualizované: 18:29
humanitárna pomoc, gaza Foto: ,
Lietadlo vyhadzuje humanitárnu pomoc nad Gazou. 8.3.2024
debata (8)

Do Gazy letecky dodávajú zásoby Jordánsko, Francúzsko, Spojené štáty alebo Belgicko a Egypt. Nie je jasné, komu patrilo lietadlo, ktoré bolo do incidentu zapojené.

Zábery na sociálnych sieťach zachytávajú vojenské lietadlo, ktoré z malej výšky zhodí niekoľko desiatok dební s humanitárnymi zásobami. V druhej polovici videa je vidieť, že najmenej v jednom prípade padák nefunguje správne a balík padá voľným pádom.

Zdravotník, ktorý pracuje na pohotovosti v nemocnici aš-Šífa, najväčšej v Pásme Gazy, agentúre AFP oznámil, že k tragédii došlo v utečeneckom tábore Šatí západne od mesta Gaza a že zranení boli prevezení do tejto nemocnice. Spravodajský web The Times of Israel s odvolaním sa na iného zdravotníka píše, že medzi piatimi mŕtvymi sú dve deti.

Tlačový odbor vlády Hamasu v Pásme Gazy podľa Al-Džazíru potvrdil, že zahynulo päť ľudí. „Takéto zhadzovanie pomoci je skôr okázalou propagandou ako humanitárnou službou,“ uviedol úrad. „Už skôr sme upozorňovali, že to ohrozuje životy občanov v Pásme Gazy, a to sa dnes stalo, keď balíčky spadli ľuďom na hlavu,“ dodal s tým, že pomoc treba privážať pozemnou cestou.

Izrael Hamas Gaza Čítajte viac Von der Leyenová dúfa, že námorný koridor z Cypru do Gazy otvoria cez víkend

„Keď lietadlá začali zhadzovať náklad, vydali sme sa s bratom do oblasti v nádeji, že získame vrece múky,“ povedal agentúre AFP 50-ročný Muhammad Ghúl, ktorý žije v prímorskom tábore. „Padák sa však neotvoril a náklad dopadol ako raketa na strechu jedného z domov,“ poznamenal. Dodal, že potom videl ľudí, ktorí niesli tri telá, a zranených medzi tými, ktorí sa zhromaždili na streche budovy a snažili sa privolať pomoc.

Medzinárodná koalícia v reakcii na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v Pásme Gazy a viaznuce dodávky pomoci po krajine zintenzívnila snahy dostať do Gazy zásoby letecky. Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa v tomto smere najviac angažovalo Jordánsko, minulý týždeň svoje prvé letecké dodávky oznámili tiež Spojené štáty alebo Belgicko. Pomoc sa zhadzuje na severe Pásma Gazy, kde panuje hlboká humanitárna kríza.

gaza, pásmo gazy, humanitárna pomoc Čítajte viac Jordánsko, USA, Francúzsko a Egypt zhodili do Gazy doteraz najväčšiu dodávku humanitárnej pomoci

OSN uviedla, že letecké zhadzovanie pomoci či navrhovaný námorný humanitárny koridor nemôže úplne nahradiť doručovanie pomoci pozemnou cestou. Podľa humanitárnych skupín je ale teraz takmer nemožné dopraviť humanitárnu pomoc na väčšinu územia Pásma Gazy vzhľadom na rozpad verejného poriadku a nemožnosti dodávky koordinovať s izraelskou armádou, ktorá v oblasti pokračuje v ofenzíve.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Pásmo Gazy #Rafáh #humanitárna pomoc #útok na Izrael