Zdravotný stav pápeža Františka sa zlepšil, katechézu prečítal sám a aj spovedal

Pápež František po viac ako dvoch týždňoch prečítal svoju katechézu bez pomoci a piatkovému obradu v rímskej farnosti predsedal bez zjavných známok únavy po zápale priedušiek, v dôsledku ktorého musel v uplynulých týždňoch obmedziť svoje aktivity.

08.03.2024 23:03
Pápež František Foto: ,
Pápež František spovedá ženu počas návštevy Kostola svätého Pia V. v Ríme v piatok 8. marca 2024
debata

Počas niekoľkohodinovej návštevy Kostola svätého Pia V. neďaleko Vatikánu sa pápež František zdal byť viac-menej v dobrom stave, uviedla agentúra Reuters. Svoju homíliu na tému odpustenia prečítal sám. V uplynulých týždňoch touto úlohou pre pretrvávajúce problémy s dýchaním a únavu poveroval svojich asistentov.

Pápež František v papamobile prichádza do Šaštína (Archívne video)
Video

Pápež vyzval kňazov, aby pri spovediach veriacich neboli prísni a nezasahovali príliš do ich súkromného života. Počas bohoslužby pápež vyspovedal asi desiatich ľudí a následne sa rozprával s desiatkami účastníkov, pričom údajne nejavil žiadne známky nepohody.

U pápeža sa v poslednej dobe opakovane vyskytol zápal dýchacích ciest či chrípka. Ešte v stredu na generálnej audiencii na Námestí svätého Petra pápež požiadal svojho asistenta, aby namiesto neho prečítal katechézu. Problémy mal aj s mobilitou a na pomoc mu museli priniesť invalidný vozík.

Po minulotýždňovej audiencii absolvoval pápež vyšetrenie v Gemelliho nemocnici v Ríme, kde sa podrobil bližšie nešpecifikovaným diagnostickým testom, ktorých výsledky nezverejnili.

V mladosti pápežovi odstránili časť pľúc, v roku 2021 podstúpil operáciu hrubého čreva a vlani sa podrobil operácii na odstránenie brušnej prietrže.

Pápež František Čítajte viac Pápež opäť nebol schopný predniesť príhovor. Bol na vyšetrení v nemocnici
debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František