Sikorski: Prítomnosť vojakov NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná

Prítomnosť vojakov NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná, povedal poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski na konferencii o Poľsku ako členskom štáte Severoatlantickej aliancie. Na sociálnej sieti X o tom informovalo poľské ministerstvo zahraničia. Šéf poľskej diplomacie tiež uviedol, že víta myšlienku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý nevylúčil možnosť, že by na Ukrajinu boli vyslaní cudzí vojaci.

09.03.2024 12:17
debata (43)
Generál Macko o Macronovom samite, ktorý znepokojil Fica
Video

„Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná. Oceňujem iniciatívu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, pretože je o tom, že (ruský prezident Vladimir) Putin má strach, nie že my máme z Putina strach,“ oznámil podľa ministerstva Sikorski.

Francúzsko, NATO Čítajte viac Zahraniční vojaci na Ukrajine: zbytočná debata alebo snaha zneistiť Putina?

Postoj Sikorského sa líši od pozície poľského premiéra Donalda Tuska, ktorý myšlienku vyslania poľských vojakov na Ukrajinu odmietol.

Debata o možnosti pôsobenia vojsk NATO na Ukrajine sa rozhorela po tom, ako Macron na konferencii v Paríži na konci februára v odpovedi na otázku ohľadom prípadného vyslania francúzskych vojakov na Ukrajinu povedal, že nič nemožno vylúčiť. Šéf francúzskej diplomacie Stéphane Séjourné vzápätí spresnil, že by Paríž svojich vojakov na Ukrajinu neposlala bojovať, ale plniť iné úlohy.

NATO a Slovensko budú podporovať Ukrajinu na každom kroku
Video

V podobnom zmysle ako Macron sa v reakcii na jeho slová vyjadrila estónska premiérka Kaja Kallasová alebo litovský minister obrany Arvydas Anušauskas. Myšlienku vyslania vojsk NATO už však odmietli Slovensko, Nemecko, Taliansko, Británia, USA alebo tiež Česká republika. Český prezident Petr Pavel však po utorkovom rokovaní s Macronom v Prahe povedal, že súhlasí s hľadaním nových foriem pomoci Ukrajine vrátane diskusie o možnej prítomnosti v krajine. Zdôraznil pritom, že nemá na mysli bojové jednotky, ale asistenciu.

France Macron Čítajte viac Macron poslal Zelenskému za dva roky vojny toľko dôležitých granátov, že mu vystačili na desať dní bojov
43 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslaw Sikorski #vojna na Ukrajine