Rusko čelilo rozsiahlym dronovým náletom, Ukrajinci mierili na letecké závody

Ruské sily v noci na sobotu podľa oznámenia ruského ministerstva obrany zostrelili 47 dronov vyslaných Ukrajinou. Intenzívnym náletom čelilo podľa informácií na sociálnych sieťach mesto Taganrog v Rostovskej oblasti susediace s Ukrajinou, pričom jedným z cieľov sa podľa viacerých informačných kanálov stal Berijevov letecký závod, kde sa opravujú a modernizujú ruské lietadlá včasnej výstrahy a velenia A-50.

09.03.2024 16:40
debata (6)
Zlý deň pre Rusov. Ukrajinci hlásia zostrelenie prieskumného lietadla A-50
Video
Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť ruské lietadlo včasnej výstrahy a velenia A-50 a poškodiť lietadlo Il-22M, slúžiace ako lietajúce veliteľské stredisko. Na videu, ktoré zverejnil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko, stroj A-50.

O škodách alebo zranených ruské ministerstvo neinformovalo. Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Gulubjov oznámil, že pri odstraňovaní „následkov“ útoku na Taganrog utrpel zranenia pracovník záchranných zborov. Podľa investigatívneho portálu Važnyje istorii sa cieľom útokov v Taganrogu stal Berijevov letecký závod, kde sa opravujú cenné lietadlá A-50. Stroje A-50 sú niekedy nazývané lietajúcimi radarmi a slúžia ako vzdušné veliteľské stredisko.

Na začiatku tohto roka boli podľa ukrajinskej armády už dva tieto ruské stroje zničené. Dovtedy mali ruské sily k dispozícii tri tieto lietadlá a šesť strojov v modernizovanej verzii A-50U, uviedol predtým časopis Military Balance.

A-50 Čítajte viac Rusom sme zostrelili ďalšie lietadlo za 350 miliónov dolárov, tvrdia Ukrajinci. Pred vojnou ich mali deväť

Ďalším cieľom dronových útokov bol podľa niektorých informačných kanálov na platforme Telegram letecký závod v meste Morozovsk v Rostovskej oblasti. Podľa ruského ministerstva obrany boli v noci ukrajinské drony odrazené tiež nad Volgogradskou, Kurskou a Belgorodskou oblasťou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #A-50