Biden a Trump sa v Georgii vyjadrili ku kľúčovým témam migrácie a veku

Americký prezident Joe Biden a jeho predpokladaný súper v prezidentský voľbách Donald Trump si v sobotu vymenili poznámky o kľúčových témach migrácie a vysokého veku počas predvolebných podujatí v americkom štáte Georgia. Práve tam ich v predchádzajúcich voľbách delilo len niekoľko tisíc hlasov.

10.03.2024 15:32
debata (1)
Biden si splietol Macrona s Mitterandom a urobil z neho Nemca
Video
Prezident USA Joe Biden (81) pred pár dňami „oživil“ šéfa Elyzejského paláca Françoisa Mitterranda. A ešte z neho urobil Nemca. Samozrejme, súčasným francúzskym prezidentom je Emmanuel Macron. Zdroj: C-SPAN

Biden prišiel do hlavného mesta Georgie Atlanty v snahe mobilizovať hispánskych a afroamerických voličov. Počas predvolebného podujatia tam pritom znovu vyhlásil, že Trump sa raz stane diktátorom.

Election 2024 Haley Čítajte viac Trump vyhráva. Haleyová končí, ale možno naňho vytiahne politickú atómovku

„Keď povie, že chce byť diktátor, tak mu verím,“ povedal Biden. Zároveň počas podujatia poukázal na silu americkej ekonomiky a prisľúbil zníženie výdavkov pre občanov v oblastiach ako sú bývanie, zdravotníctvo či vzdelanie.

Trump na svojom predvolebnom podujatí hovoril dlho o februárovej vražde študentky v Georgii, z ktorej je podozrivý Venezuelčan. „Laken Rileyová by dnes žila, keby Joe Biden zámerne a podlo neoslabil hranice Spojených štátov,“ vyhlásil Trump.

Trump: Voľte (mňa)! Aj keby ste mali zomrieť!
Video
Aj keby ste boli chorý ako pes, musíte voliť. Takto vyzýval pred volebnými zhromaždeniami v Iowe Donald Trump svojich stúpencov. Zdroj: C-SPAN

Zároveň Bidena kritizoval za to, že sa ospravedlnil, že použil slovo „ilegálny“ pri opise Venezuelčana podozrivého z vraždy. „Biden by sa mal ospravedlniť za to, že sa tomuto vrahovi ospravedlnil,“ povedal Trump.

Biden, Trump Čítajte viac Popletení kandidáti: Biden je pristarý a Trump je nebezpečný (a tiež starý)

Bývalý americký prezident sa tiež na predvolebnom podujatí vysmieval Bidenovi, keď imitoval, ako sa jeho 81-ročný oponent zajakáva.

Bidenov tím spustil v sobotu v rámci predvolebnej kampane i vysielanie televíznej upútavky, v ktorej sa šéf Bieleho domu vyjadruje priamo ku svojmu veku. Ten znepokojuje mnohých jeho voličov. „Nie som mladý. To nie je žiadne tajomstvo… Viem však, ako robiť veci pre americký ľud,“ vyhlásil Biden.

Trump Čítajte viac Môže Trump spôsobiť zánik NATO? Európu by nechal napospas Rusku

Počas prezidentských volieb v roku 2020, v ktorých sa proti sebe taktiež postavili Trump a Biden, zvíťazil v Georgii Biden. Získal tam pritom len o necelých 12 000 hlasov viac než jeho súper. To viedlo k známej kauze súvisiace s telefonátom Trumpa tamojších štátnym predstaviteľom, ktorých mal požiadať, aby našli zopár tisíc hlasov. Spomedzi viacerých súdnych sporov, Trump čelí v Georgii i obvineniam z pokusu o zvrátenie výsledkov volieb.

Trump, Stoltenberg Čítajte viac Expert: Trump vraví, že Rusko si môže robiť, čo chce. Vedie to k horám mŕtvych

Georgia bola dlho baštou republikánov, no v posledných rokoch sa tam súboj vyrovnal. Podľa najnovších prieskumov však v tomto štáte zatiaľ vedie Trump.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezident Joe Biden