Vojaci NATO už na Ukrajine sú, vyhlásil poľský šéf diplomacie. Postaral sa o poriadny rozruch

Radoslaw Sikorski, poľský minister zahraničia sa pri príležitosti 25. výročia členstva Poľska v NATO postaral o poriadny rozruch. Vyhlásil, že vojaci Severoatlantickej aliancie sú už na Ukrajine.

11.03.2024 14:25 , aktualizované: 18:22
debata (543)
Cvičenie NATO v Poľsku Dragon-24
Video

„Vojaci NATO sú už prítomní na Ukrajine. Chcem poďakovať krajinám, ktoré toto riziko podstupujú. Vedia, kto sú,“ povedal Sikorski podľa portálu Novinky.cz. Šéf poľskej diplomacie tak odkazoval na debatu o možnosti pôsobenia vojsk NATO na Ukrajine sa rozhorela po tom, ako Macron na konferencii v Paríži na konci februára povedal, že o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu nemožno nič vylúčiť. Šéf francúzskej diplomacie Stéphane Séjourné vzápätí spresnil, že by Paríž svojich vojakov na Ukrajinu neposlala bojovať, ale plniť iné úlohy.

NATO, Anders Fogh Rasmussen Čítajte aj Bývalý šéf NATO zvozil nemeckého premiéra Scholza. Je mäkký

Nie je jasné, ktorých vojakov má minister na mysli, podotkol denník Bild. Od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022 bojujú v medzinárodnej légii ukrajinských ozbrojených síl napríklad ľudia z krajín NATO, pričom mnohí z nich sú bývalí vojaci.

Pred nedávnom povedal poľský minister zahraničia, na konferencii o Poľsku ako členskom štáte Severoatlantickej aliancie, že prítomnosť vojakov NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná. Na sociálnej sieti X o tom informovalo poľské ministerstvo zahraničia. Šéf poľskej diplomacie tiež uviedol, že víta myšlienku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý nevylúčil možnosť, že by na Ukrajinu boli vyslaní cudzí vojaci.

„Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná. Oceňujem iniciatívu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, pretože je o tom, že Putin má strach, nie že my máme z Putina strach,“ oznámil podľa ministerstva Sikorski. Postoj Sikorského sa výrazne líši od pozície poľského premiéra Donalda Tuska, ktorý myšlienku vyslania poľských vojakov na Ukrajinu odmietol.

Severoatlantická aliancia nemá v pláne vyslať na Ukrajinu vojakov. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelkovom rozhovore pre agentúru Reuters, napísal britský denník The Guardian. Keby niektoré členské krajiny NATO vyslali na Ukrajinu vojakov, ovplyvnilo by to Alianciu ako celok, keďže jej členovia sú viazaní paktom o kolektívnej obrane, povedal Stoltenberg.

Pellegrini a Orbán aj o vojne na Ukrajine
Video

Od myšlienky vyslania vojakov európskymi krajinami alebo krajinami aliancie NATO na Ukrajinu sa po Marconovom vyjadrení dištancovali viacerí predstavitelia vlád štátov EÚ, Británie, Spojených štátov aj vedenia Aliancie. Francúzski predstavitelia tiež trvali na tom, že takéto sily by mali len úlohu podporovať operácie ako napríklad odmínovanie, a nie bojovať proti ruským silám.

„Myslím si, že je dôležité, aby sme sa radili a aby sme mali spoločný prístup k týmto dôležitým témam, pretože sú dôležité pre nás všetkých,“ reagoval šéf NATO na Macronove slová.

Sikorski, Zelenskyj Čítajte aj Sikorski: Prítomnosť vojakov NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná
543 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Radoslaw Sikorski #vojna na Ukrajine