Fiala sa v apríli stretne s Bidenom, potvrdil Biely dom

Český premiér Petr Fiala bude 15. apríla v Bielom dome rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom, oznámila hovorkyňa americkej hlavy štátu Karine Jean-Pierreová.

11.03.2024 16:37 , aktualizované: 18:45
Petr Fiala Foto: ,
Český premiér Petr Fiala
debata (26)

Premiér Fiala podľa svojho vyjadrenia vníma nadchádzajúce stretnutie s americkým prezidentom Bidenom v Bielom dome ako príležitosť na ďalší rozvoj česko-amerických vzťahov. Očakáva, že rokovania ohlásené na 15. apríla nebudú formálne, ale zamerajú sa na praktickú spoluprácu oboch krajín najmä v ekonomike a bezpečnosti.

„Pozvanie do Bieleho domu si vážim a rád sa s prezidentom Bidenom stretnem vo Washingtone. Česká republika má so Spojenými štátmi nadštandardné vzťahy a naše rokovanie je skvelou príležitosťou na ich ďalší rozvoj. Je symbolické, že sa stretnutie koná v období 25. výročia nášho vstupu do NATO,“ uviedol Fiala vo vyhlásení. Neskôr novinárom povedal, že je množstvo tém, o ktorých sa môže v Bielom dome hovoriť.

Fiala: Počúvam, čo hovoria Fico a Orbán, a potom je tu nejaká realita
Video

„Nové impulzy môžu prísť pre ekonomickú a obrannú spoluprácu aj pre ďalšie aspekty vzájomných vzťahov. Pre nás sú dôležité vzťahy so Spojenými štátmi. Tým najlepším dôkazom toho, aká je ich kvalita, je práve toto pozvanie,“ povedal premiér novinárom po dnešnom stretnutí s bývalým prezidentom Billom Clintonom.

Podľa českej diplomacie bude návšteva potvrdením skvelých bilaterálnych vzťahov a potvrdením pevnej transatlantickej väzby. Z hľadiska diplomacie dôležitá udalosť, informoval ČTK hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake.

Robert Fico / Petr Fiala / Čítajte aj Česko v reakcii na slovenskú zahraničnú politiku odložilo medzivládne konzultácie

Lídri na stretnutí, ktorého cieľom je ďalšie posilnenie americko-českého partnerstva, podľa Bieleho domu potvrdia trvajúcu podporu brániacej sa Ukrajiny a preberú množstvo spoločných priorít vrátane bezpečnostných otázok, ekonomických príležitostí a demokratických hodnôt.

Oznámenie, ktoré v pondelok zverejnila hovorkyňa americkej hlavy štátu Karine Jean-Pierreová, prišlo takmer presne päť rokov po poslednej návšteve českého premiéra v Bielom dome. Vtedajšieho predsedu vlády Andreja Babiša (ANO) v roku 2019 vo Washingtone privítal americký exprezident Donald Trump.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #USA #Petr Fiala #prezident Joe Biden