Walesa: Taktiku vo vojne proti Rusku musíme zmeniť z vojenskej na osvetovú

Taktika vo vojne proti Rusku sa musí zmeniť, vyhlásil v utorok bývalý poľský prezident Lech Walesa, ktorý sa v tejto súvislosti inšpiroval tým, ako sa jeho odborový zväz Solidarita kedysi postavil proti sile východného bloku. Informovala tlačová agentúra PAP.

13.03.2024 05:15
Lech Walesa Foto: ,
Lech Walesa
debata (20)

„Ak by svet bojoval rovnako ako Solidarita, a zvíťazil, mali by sme šancu na víťazstvo,“ vyhlásil 80-ročný držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1983.

Solidarita sa pod vedením Walesu stala prvým nezávislým odborovým zväzom vo východnom bloku a začala bezprecedentnú výzvu voči komunistickej vláde v Poľsku, než ju v decembri 1981 potlačilo stanné právo. Napriek tomu pomohla zlomiť systém, ktorý sa nakoniec v roku 1989 zrútil.

Tank partizánov prerazil obranu ruských hraníc
Video
Dobrovoľníci z Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu, ktorí bojujú na strane Ukrajiny, na svojich telegramových kanáloch oznámili, že vstúpili do ruskej pohraničnej oblasti. / Zdroj: Telegram

„Zatiaľ to robíme po starom – s tankami, raketami a hrozbou jadrového zničenia. Týmto prístupom sa dá získať len málo,“ dodal. Walesa zdôraznil, že je potrebné zmeniť spôsob boja.

„Na svete je dostatok zbraní na to, aby zničili Zem desaťkrát. Prečo by sme chceli získať ešte viac? Musíme hľadať iný spôsob riešenia tohto problému,“ povedal. Podľa jeho názoru by bolo správnou cestou presvedčiť bežných ruských občanov, že vojnou na Ukrajine prichádzajú o veľa. „Inak bude svet smerovať k záhube,“ varuje Walesa.

„Ak dnes porazíme Rusko namiesto toho, aby sme mu pomohli zmeniť jeho politický systém, o 20 rokov s ním budú musieť opäť bojovať naši vnuci. Svet teraz potrebuje zmeniť taktiku z vojenskej na propagandistickú. K tomuto barbarstvu neviedol Stalin ani Lenin, ale politický systém,“ tvrdí exprezident.

Sikorski, Zelenskyj Čítajte aj Vojaci NATO už na Ukrajine sú, vyhlásil poľský šéf diplomacie. Postaral sa o poriadny rozruch

Walesa ďalej povedal, že keby ruský prezident Vladimir Putin vládol len dve funkčné obdobia, ako je to vo väčšine demokratických krajín, nebol by schopný získať takúto moc. „Pomôžme Rusom zmeniť ich politický systém tým, že im ukážeme, že je to v ich rukách,“ vyzval poľský líder z rokov 1990–1995.

Podľa Walesu Poľsko pred osudom dnešnej Ukrajiny zachránil vstup do NATO 12. marca 1999 – politický krok, ktorý jeho krajine pomohol na ceste od komunizmu smerom na Západ.

„Ukrajina a Bielorusko dnes čiastočne trpia aj za nás. Ak by sa Poľsku nepodarilo uniknúť (vplyvu Moskvy) vstupom do NATO a EÚ, boli by sme vo vojne s Ruskom tiež. Zázrakom sa nám však podarilo uniknúť, a to bola naša záchrana,“ zakončil Walesa.

Ukrajina, vojna Čítajte viac Lotyšský analytik: Rok 2024 môže byť pre Ukrajinu najhorší, ale nie je to koniec
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Lech Walesa #vojna na Ukrajine