Nová ruská učebnica vyzýva tínedžerov, aby vstúpili do armády

V Rusku bola vydaná nová školská učebnica, ktorá prekrúca dejiny vojny proti Ukrajine a nabáda študentov, aby vstúpili do armády. Vytvorili ju pre nový predmet s názvom "Základy bezpečnosti a obrany vlasti".

13.03.2024 22:20
debata (8)
Dva roky vojny na Ukrajine v šiestich minútach
Video

Predmet sa bude od septembra vyučovať raz týždenne a bude povinný pre študentov stredných škôl vo veku 15 až 18 rokov v celom Rusku a na okupovaných územiach Ukrajiny. Nahradí doterajší predmet „Základy bezpečného života“ a mali by ho vyučovať predovšetkým bývalí vojaci. Informoval o tom portál BBC.

Učebnicu s názvom „Ruská armáda na obranu vlasti“ vydalo renomované ruské vydavateľstvo Prosveščenije (Osveta). Medzi jej autormi sú dvaja vysokopostavení pracovníci ruského ministerstva obrany a prokremeľského denníka Rossijskaja gazeta (Ruské noviny).

Príbehy na 368 stranách opisujú „hrdinské úspechy ruských vojakov“ od 13. storočia až po súčasnosť. Autori chvália sovietskeho diktátora Josifa Stalina a oslavujú sovietske víťazstvá vo Veľkej vlasteneckej vojne, ako Rusi označujú druhú svetovú vojnu.

deti, ukrajina Čítajte viac Putin pácha genocídu, agresora musia sankcie naozaj bolieť. Europoslanci poslali Moskve tvrdé odkazy

Vyzdvihujú tiež úlohu ruskej armády pri obsadení ukrajinského polostrova Krym v roku 2014, čo označujú za „znovuzjednotenie Krymu s Ruskom“. Učebnica tiež venuje časť prekrútenej histórie vysvetľovaniu ruskej invázie na Ukrajinu v plnom rozsahu, pričom používa kremeľský termín „špeciálna vojenská operácia“.

„Keď v roku 2014 došlo v Kyjeve k štátnemu prevratu, nová vláda začala potláčať všetko, čo je ruské,“ tvrdia autori a uvádzajú celý rad nepravdivých tvrdení.

„Pálili sa ruské knihy, ničili sa pamätníky, zakazovali sa ruské piesne a samotný ruský jazyk. V reštauráciách sa podávali kokteily ‚ruská krv‘. Mestá v Luhanskej oblasti a Doneckej oblasti, kde bol nesúhlas s touto politikou, boli bombardované nacistickými granátmi a raketami,“ hlása učebnica.

Autori navyše uvádzajú, že „to Ukrajina a NATO plánovali začať vojnu“. Ukrajinský politický analytik Volodymyr Fesenko zhrnul učebnicu ako „samé dezinformácie a lži“.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac Partizánske boje pokračujú, bojovníci udržali ruskú dedinu. Kursku a Belgorodu poslali varovanie

Ďalšia časť knihy sa začína podrobným prehľadom štruktúry ruských ozbrojených síl a čoraz častejšie vyzýva osoby staršie ako 18 rokov, aby sa prihlásili do armády. Sú v nej uvedené požadované dokumenty a odkazy na formulár žiadosti, ako aj adresy náborových stredísk. Zdôrazňuje výhody služby v armáde, ako je bezplatná zdravotná starostlivosť a poistenie, atraktívny plat a tri jedlá denne.

Mladí muži z okupovaných ukrajinských území, ako Krym a Donbas, ktorí sú už desať rokov vystavení agresívnej propagande a majú málo príležitostí zarobiť si peniaze, sa môžu nechať zlákať týmito ekonomickými bonusmi, varuje vedúca krymskej ľudskoprávnej skupiny Olha Skrypnyková.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine