VIDEO: Revolúcia v boji. Briti odtajnili test novej laserovej zbrane, presnosť je smrtiaca

Británia prekročila ďalší míľnik. Vojenský laser prinesie armáde väčšiu presnosť a zároveň zníži závislosť od vysoko nákladnej munície. Obzvlášť v dobe, keď nám vojna na Ukrajine ukázala strategický význam bezpilotných lietadiel.

14.03.2024 10:36
debata (85)
Test novej laserovej britskej zbrane DragonFire (Dračí oheň)
Video
Britské ministerstvo obrany predstavilo prvú streľbu novej zbrane proti vzdušnému cieľu. / Zdroj: Britské ministerstvo obrany

Britské ministerstvo popisuje laserovú zbraň ako mimoriadne smrtiacu. Dokáže vyhodiť do vzduchu drony a hypersonické jadrové strely rýchlosťou svetla. Briti odhalili priamo jej test na odtajnených záberoch ministerstva.

Na videu je zrejmé, že Británia vykonala svoju prvú vysokovýkonnú streľbu laserovou zbraňou Dragonfire (Dračí oheň), pričom zničila dron na oblohe pomocou laserového lúča, uvádza tamojšie ministerstvo obrany.

„Novo odtajnené video ukazuje silu nášho lasera DragonFire v akcii. Táto technológia je výsledkom spoločnej práce so špičkovými priemyselnými partnermi,“ komentovalo zverejnené zábery britské ministerstvo obrany podľa portálu Daily Mail. Nová zbraň by mohla byť využitá na likvidáciu stíhačiek, vojnových lodí, ale aj hypersonických striel, píše denník.

dragonfire Čítajte aj Briti majú „dračí oheň“. Drony zničí laserom

Test nového zbraňového systému sa uskutočnil v oblasti pohoria Hebridy v Škótsku. Podľa slov ministerstva sa zbraň ukázala ako mimoriadne presná, že by dokázala zasiahnuť mincu na kilometrovú vzdialenosť. Náklady na jeden výstrel sú len približne 10 libier (asi 11 eur), uvádza armáda.

„Táto zbraň má potenciál spôsobiť revolúciu na bojisku. Nielenže zníži závislosť na drahej munície, ale vďaka vysokej presnosti tiež minimalizuje riziko vedľajších strát,“ opísal zbraň už predtým britský minister obrany Grant Shapps.

Systém DragonFire v akcii Foto: GOV.UK
dragonfire Systém DragonFire v akcii

Chvála novej zbrane má opodstatnenie. Ako totiž dokazuje priebeh vojny na Ukrajine, sú to práve drony, ktorých strategický význam rastie. Ak ich nepriateľ vypustí veľké množstvo, druhá strana je v nevýhode. Drony s výbušninami sú pomerne lacné a útočiť môžu tak dlho, kým si v protivzdušnej obrane protivníka nenájdu medzeru, kadiaľ preniknú. Nasadenie vyspelej technológie by tomu malo zabrániť.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #armáda #laserová zbraň