Vojna sa preniesla do Ruska: Partizánske boje sú v dvoch regiónoch

Dva ruské regióny susediace s Ukrajinou, Belgorodská a Kurská oblasť, sa stali oblasťami, kde sa aktívne bojuje. Agentúre Reuters to povedal vo štvrtok večer hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov. Podľa neho v oboch oblastiach bojujú ruskí vzbúrenci.

15.03.2024 07:33 , aktualizované: 11:31
debata (33)

Šéf Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na dnešok uviedol, že v oblasti už nie sú žiadne nepriateľské jednotky. Úrady dosadené Ruskom v okupovanom východoukrajinskom Donecku tvrdia, že pri ostreľovaní mesta ukrajinskou armádou zomreli tri deti.

Tank partizánov prerazil obranu ruských hraníc
Video
Tank Ruského dobrovoľníckeho zboru, 12. marca 2024.

„Kurská a Belgorodská oblasti sú teraz zóny aktívnych bojov. Potvrdzujem to,“ uviedol Jusov. Poukázal, že v ruských pohraničných regiónoch nebojujú Ukrajinci. „Ako tvrdia dobrovoľníci a vzbúrenci, hovoríme o ruských občanoch, ktorí bránia svoje občianske práva pred Putinovým režimom so zbraňou v ruke, pretože nemajú inú možnosť,“ dodal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky.

„Šťastný prvý volebný deň! Dávame svoj hlas slobodnému Rusku,“ napísali ráno na Telegrame bojovníci z Légie Sloboda Ruska a k textu priložili video z bombardovania ruských oblastí.

„V súvislosti so zintenzívnením bojov na území Ruska Légia Sloboda Ruska, Ruský dobrovoľnícky zbor a Sibírsky prápor vyzývajú obyvateľov Belgorodskej a Kurskej oblasti, aby 15. marca zostali v úkrytoch. Najlepším riešením v týchto dňoch by bolo ponechať územia Belgorodskej a Kurskej oblasti až do skončenia aktívnej fázy obmedzenej vojenskej operácie,“ doplnili partizánske skupiny. Avizujú, že zabezpečia aj humanitárny koridor pre tých, ktorí sa chcú evakuovať z vojnovej zóny.

„Pripomíname, že Putinov režim pokračuje v praxi kryť svoje jednotky za civilistami a využiť ich ako ľudské štíty, prostredníctvom čoho je ich prítomnosť v regiónoch Belgorod a Kursk obzvlášť nebezpečná,“ upozornili ruskí povstalci.

Príslušníci práporu Sibír ukrajinskej armády,...
Člen proukrajinského ruského etnického...
+2Príslušníci práporu Sibír ukrajinskej armády,...

Partizáni neskôr vyzvali Medzinárodný výbor Červeného kríža, aby poskytol pomoc všetkým obyvateľom oblastí Belgorod a Kursk, ktorí podľa ich slov trpeli nezodpovedným a zločinným konaním kremeľských orgánov. "Napriek opakovaným výzvam úradom Belgorodskej a Kurskej oblasti guvernéri Gladkov a Starovojt ignorovali varovania Ruského dobrovoľníckeho zboru, Légie Sloboda Ruska a Sibírskeho práporu a neorganizovali evakuáciu miestneho obyvateľstva. Viedlo to k početným civilným obetiam počas vojenských operácií v oblasti Belgorod a Kursk, napísali bojovníci na Telegrame.

Ruský útok na ukrajinské vrtuľníky za frontom
Video

Vo štvrtok z Belgorodskej oblasti prichádzali po celý deň správy o leteckých úderoch a stretoch na hraniciach s Ukrajinou. Útoky Rusko pripisuje ukrajinským jednotkám. V utorok ruskí dobrovoľníci bojujúci na strane Ukrajiny vyhlásili, že sa im podarilo prekonať hranicu a ovládnuť dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zamedzilo pokusu ukrajinských vojakov preniknúť cez ruskú hranicu pri dedine Spodarjušino v Belgorodskej oblasti.

Ruský etnický sibírsky prápor, partizáni, vojna na Ukrajine, vojak, výcvik Čítajte viac Ruských partizánov pribúda, zvrhneme Putinov režim, tvrdia. Kremeľ odpovedá na pokračujúce útoky

Gladkov dnes krátko po polnoci vydal na sociálnych sieťach vyhlásenie, podľa ktorého sa na území regiónu nenachádzajú „žiadne ukrajinské jednotky“. „Boje sú mimo územia (regiónu),“ uviedol ruský predstaviteľ. Podľa neho je však jedna z dedín, kde boli boje najprudšie, vážne zničená.

Ruskom dosadený starosta okupovaného Donecku Alexej Kulemzin dnes ráno uviedol, že pri nočnom ostreľovaní mesta ukrajinskou armádou zomreli tri deti, píše agentúra Reuters. Paľba podľa neho zasiahla obytný dom.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Belgorodská oblasť #Kurská oblasť